İstanbul

Haydarpaşa yangını saat 15’te başladı

Yazan: HaberVs

Gardaki yangın, söylendiği gibi 15:30 değil, 15:00 civarında başladı. Ve ilk müdahale, yaklaşık 45 dakika sonra denizden yapılabildi. HaberVs muhabirleri, yangının başlangıcında Haydarpaşa’daydı.

İstanbul’un sembol yapılarından tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısı ve dördüncü katı, saat 15:00 civarında yangınla harap oldu. İlk açıklamalara göre yangının nedeni, çatıda sürdürülen restorasyon çalışmasında kullanılan malzemelerin alev alması.

HaberVs muhabirleri, yangının çıktığı dakikalarda Haydarpaşa’daydı. Olayın ilk tanıklarından Ferhat Duçe, yangının başlangıç anını şöyle aktarıyor.

“Kadıköy Haydarpaşa arasındaki dolmuş duraklarındaydım. Garın çatısından siyah dumanlar yükseldiğini fark ettim. O sırada saat 15:07’diydi. Bundan yaklaşık 6-7 dakika sonra gara varmıştım. İnsanlar gardan uzaklaşmaya çalışıyordu. Gar kompeksine girip yangının gelişmesini takip ettim. O sırada gar kompeksinin içindeki insanlar henüz tahliye edilmemişti. Polis içeriyi kontrol almaya çalışıyordu. 15:20 gibi -Kadıköy Belediyesi’ne ait- ilk itfaiye araçları ulaştı. Ancak ne onlar ne de daha sonra gelenler yangına müdahale edemedi.”

O sırada Karaköy’den Kadıköy’e yol alan yolcu vapurunda bulunan muhabirimiz Serhat Keskin’in çektiği fotoğraflar da, Duçe’nin gözlemlerini doğruluyor. Keskin’in 15:18 ile 15:30 arasında çektiği fotoğraflarda yangına bu zaman diliminde müdahale edilemediğini gösteriyor. Keskin, yangının, bulunduğu vapurun garın önünden geçtiği sırada hızlandığını söylüyor: “Alevler soldaki kuleye yakın seyrediyordu. Birkaç dakika içinde Kadıköy yönündeki kuleye doğru ilerledi ve tüm çatıya yayıldı.”

İlk müdahale 15:45’te

Ferhet Duçe’ye göre Söndüren römorkörleri iskeleye yanaşana kadar itfaiyenin çabaları sonuçsuz kaldı. 15:30 civarında, gar binasının Kadıköy’e bakan cephesinden yangına müdahale edilmek istendi. Merdivenler yükseltildi. Ancak sıkılan suyun menzili ve tazyiği, çatıya ve yanan katlara ulaşamıyordu.

Saat 15:45 civarında römorkörler su sıkmaya başladı. Karadaki itfaiye araçlarının merdivenleri de, üzerindeki görevliler kurtarma gemilerinden sıkılan tazyikli su altında tehlikede kalacağı için indirildi. Duçe, şöyle devam ediyor:

“Yangın çatının tümüne yayıldı. Alevler, dördüncü katın camlarından gözükmeye başladı. Camlar zamanla kıpkırmızı hale gelerek patladı. Ve o sırada çatı büyük bir gürültüyle çöktü.”

Ulaştırma Bakanlığı: “Rekor zamanda müdahale edildi”

Ulaştırma Bakanlığı 16:10 civarında yangının kontrol altına alındığı duyurdu. Yangının tam olarak ne şekilde başladığı ve oluşan hasar henüz belli değil.

CNNTürk’e konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Talat Aydın’ın verdiği bilgiye göre dördüncü katta çökme olmadığı için alt katlarda hasar oluşmadı. Çatının çökmediğini de iddia eden Aydın “40 dakika gibi rekor bir zaman dilimi içerisinde yangın kontrol altına alındı” ifadesini kullandı. Ancak yangının, bu açıklama sonrasında da yaklaşık 50 dakika kadar devam ettiği gözlemlendi.

Yorum yazın