Genel

Heavy Metal’in Tanrıları İstanbul’da

Yazan: HaberVs

Semih Sakasemihsaka@gmail.com 1970’te kurulan ve Rock’n Roll’dan Heavy Metal’e uzanan hayatı boyunca giderek sertleşen Judas Priest, “Heavy Metal’in Tanrıları” sıfatını 1990’da çıkardığı “Painkiller” albümündeki “Metal Gods” isimli şarkıdan alıyor. İlk kez Türkiye’ye gelecek olan Judas Priest, 17 Haziran 2008’de çıkardığı “Nostradamus” albümünün turnesinde olduğu da hesaba katılırsa, Heavy Metalcilerde heyecan dalgasına yol açtı. Çocukluk arkadaşı […]

Semih Saka
semihsaka@gmail.com

1970’te kurulan ve Rock’n Roll’dan Heavy Metal’e uzanan hayatı boyunca giderek sertleşen Judas Priest, “Heavy Metal’in Tanrıları” sıfatını 1990’da çıkardığı “Painkiller” albümündeki “Metal Gods” isimli şarkıdan alıyor.

İlk kez Türkiye’ye gelecek olan Judas Priest, 17 Haziran 2008’de çıkardığı “Nostradamus” albümünün turnesinde olduğu da hesaba katılırsa, Heavy Metalcilerde heyecan dalgasına yol açtı.

Çocukluk arkadaşı olan K.K. Downing ve Ian Hill tarafından kurulan Judas Priest, adını Bob Dylan’ın “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” adlı şarkısından alıyor. İlk yıllarda kadrosunda birçok değişiklik olan grup, zorluklar ve parasızlıkla boğuşarak albümler çıkartmaya devam ediyor. 1977’de çıkardıkları “Sin After Sin” ile müzik listelerini zorlamaya başlayan JP, o günden beri ne yayınlarsa yayınlasın dünya müzik listelerinin başında. Ve toplam 35 milyondan fazla albüm satabilmiş nadir gruplardan biri.

Bugün Heavy Metal’le uğraşıp da Judas Priest’ten etkilenmeyen bir grup yok gibi. Death, Helloween, Testament, Fates Warning, Mercyful Fate, Strapping Young Lad, Nevermore, Overkill, Kreator, Iced Earth, Blind Guardian, Annihilator, Witchery, Therion, Skid Row gibi daha onlarca büyük grup Judas Priest’e adanmış şarkılar ve cover’lar yaptı. Yine kendilerine adanmış onlarca albüm ve sadece onların şarkılarını yorumlamak için kurulmuş onlarca grup var.

Nihayet Judas Priest, Radyo Eksen ve BKM’nin ortak organizasyonuyla 13 Temmuz’da Boğaz’da sahne alacak. Tabii kendilerini dinlemeye giden yüzlerce Heavy Metal sever de orada olacak. Her zaman sert kalmış ve sonsuza dek öyle kalacak bir grup Judas Priest. Yaşları 60’lara dayanmış koca koca adamlardan bahsediyoruz…

Kimler geldi, kimler geçti

Vokalde Alan Atkins ve davulda John Ellis’ten oluşan kadrosuyla birçok konser verdi. 1971’de John Ellis’in gruptan ayrılışıyla yerine Chris Campbell geldi. 1972’yi yollarda geçiren grup, 1973’te Alan Atkins’in ve Steve Campbell’in ayrılışını vokalde Rob Halford ve davulda John Hinch ile doldurdu. Bu kadroyla ilk albümleri “Rocka Rolla”yı 1974’te çıkardılar. Bu arada gruba gitarda Glenn Tipton katıldı.

1975’te Hinch’in yerine Alan Moore geldi ve grup bu kadroyla 1976’da “Sad Wings of Destiny”yi piyasaya sürerek çok iyi tepkiler aldı. Bu arada davulda Simon Philips’in bulunduğu “Sin After Sin”i çıkardılar. Bu albüm listelere giren ilk albümleriydi ve albümün turnesinde Led Zeppelin’in ön grubu oldular. Turnede davula Les Blinks geçmişti.

Daha sonra çıkardıkları “Stained Class” (1978), “Killing Machine”, “Unleashed in the East” (1979) ile isimlerini gittikçe daha çok kişiye duyurmayı başardılar. Artık davulda Dave Holland vardı ve “British Steel” (1980) piyasadaydı. 1982’de çıkardıkları “Screaming for Vengeance” ile o güne kadarki en büyük çıkışlarını yaptılar.

1984’te çıkan “Defenders of the Faith” ile Heavy Metal’in sınırlarını genişleterek yapılmış en sert işe imza attılar. Bunun ardından Turbo (1986) piyasaya sürüldü. Ama albüm yumuşak olduğu gerekçesiyle birçok eleştiri aldı. Buna rağmen bu albüm bir milyondan fazla sattı.

Hemen onun ardından gelen “Ram It Down” (1988) ile grup sert çizgisine geri döndü. Bu arada yine bir davulcu değişikliği yaşayarak, boşluğu Scott Travis ile doldurdu. 1990’da yayımlanan “Painkiller” ile grup artık “Heavy Metal’in Tanrıları” sıfatını resmen kazanmış oldu.

1992’de ünlü vokalist Rob Halford’un gruptan ayrılmasıyla Tim Owens yeni solist oldu. Grup, vokalde Tim Owens’ın olduğu iki albüm çıkardı: 1997’de çıkan “Jugulator” ve 2001’de basılan “Demolition”. Rob Halford’un gruba geri dönmesiyle 2005’te “Angel of Retribution” piyasaya sürüldü. Grup son olarak 2008’de “Nostradamus” adlı konsept albümünü yayımladı.

Yorum yazın