Genel

İnternette içeriğe bağlı yeni bir reklam modeli…

Yazan: [email protected]

Güventürk Görgülü Yeni yılla birlikte Türkiye’deki internet dünyası yeni bir reklam mecrası ile tanıştı. Linkz Medya şirketinin www.Linkz.net adresinde faaliyete geçirdiği yeni içeriksel reklam mecrası, önümüzdeki günlerde Adwords reklamları kadar popüler olmaya aday görünüyor. LinkZ’in reklam sistemi, dünyada da geçmişi çok geriye gitmeyen “akıllı metin” programlamasına dayanıyor. “IntelliTXT” denilen ve Vibrant Media tarafından geliştirilen bu […]

Güventürk Görgülü

Yeni yılla birlikte Türkiye’deki internet dünyası yeni bir reklam mecrası ile tanıştı. Linkz Medya şirketinin www.Linkz.net adresinde faaliyete geçirdiği yeni içeriksel reklam mecrası, önümüzdeki günlerde Adwords reklamları kadar popüler olmaya aday görünüyor.

LinkZ’in reklam sistemi, dünyada da geçmişi çok geriye gitmeyen “akıllı metin” programlamasına dayanıyor. “IntelliTXT” denilen ve Vibrant Media tarafından geliştirilen bu sistem, bir internet sayfasında okunan metinlerde geçen bazı kelimelere yapılan tıklamalar için reklamveren tarafından ödeme yapılması prensibiyle çalışıyor.

Yazılımı 2 yıllık bir çalışmayla tamamen Türkiye’de geliştirilen LinkZ, reklamverenler için tıklama başına maliyete dayalı ekonomik bir reklam çözümü sunarken, site sahipleri ve blogcular için de sitelerini banner reklamlarla meşgul etmeden ve ağırlaştırmadan alternatif bir gelir yöntemi oluşturuyor.

LinkZ, Adwords ve Adclick gibi reklam yöntemlerinden iki yönüyle ayrılıyor. Bunlardan bir tanesi gösterilmek istenen reklamın, internet kullanıcısının asıl ilgilendiği alanın dışında; yani sağında altında üstünde değil, içinde olması. Diğeri ise yalnızca kısa bir başlık ve altında 4-5 kelimelik bir metinle yetinmeyip metin ve video reklamı alternatifi sunması.

Sisteme dahil olmak isteyen internet yayıncılarının sitelerinde bir kez kurulum yapılıyor ve sistem çalışmaya başlıyor. Reklam vermek isteyen firma ise LinkZ’te tıklama almak istediği anahtar kelimeleri ve görünmek istediği site kategorilerini seçerek sisteme giriyor.

Diyelim ki bir otomobil firması haber sitelerinde görünmek istiyor. Bunun için de hedef kitlesini gözeterek çok sayıda anahtar kelime seçerek sisteme dahil oldu. LinkZ reklamlarını gösteren haber sitesinin açılan her sayfasında kullanıcıyı rahatsız etmemek için en fazla üç anahtar kelime seçiliyor ve bu kelimeler metinden farklılaştırılıyor. (LinkZ’in deyimiyle parlatılıyor) Kullanıcı faresiyle bu kelimelerin üzerine geldiğinde, farenin üzerinde beliren kutuda, reklamverenin tercihine göre metin+resim’den oluşan metin reklam veya video reklam ortaya çıkıyor. Fare kelimenin üzerinden ayrıldığında kutu da kendiliğinden kayboluyor. Eğer kullanıcı reklamda tanıtılan ürünle ilgilendiyse kelimenin üzerine tıklayarak reklamverenin sitesine gidiyor ve bu aşamada reklam maliyeti reklamverenin hesabına yazılmış oluyor.

Sistemin reklamverenler ve yayınlayanlar açısından verimli olabilmesi için arka planda oldukça karmaşık bir yazılım çalışıyor. Ancak LinkZ’de halen sık sorulan sorular kategorisi hazırlanmadığı için sistemle ilgili akla gelen bazı soru işaretleri de var. İlk elde akla gelen bu soruları Linkz’in kurucu ortaklarından Hakan Tezcan yanıtladı:

– Google adwords gibi her kelimenin değişik ücretlendirildiği bir sisteminiz mi var, yoksa tıklama başına sabit bir maliyet mi söz konusu?
– Tıklama başına maliyetler kelime veya kategori gözetmeksizin aynıdır, kelime veya kategoriye göre değişmez. Yayıncı tarafında tıklama başına yapılan ödemeler de kelime, kategori veya yayıncı gözetmeksizin aynıdır.

– Yayıncı siteleri seçme şansımız var mı?
– LinkZ sisteminde siteler kategoriler altında toplanmıştır. Yayıncımız olan her site, içeriği ile alakalı kategori altında yer alır. Reklamveren kampanya başlangıcında reklamının yayınlanmasını istediği kategorileri seçer ve kampanya seçilmiş olan kategorilerdeki sitelerde yayınlanır.

– Negatif anahtar kelimeler seçmek mümkün mü? Örneğin otomobil kelimesini seçtiysem “kaza” ve”ölüm” geçen metinlerde reklamımın çıkmasını engelleyebilir miyim?
– LinkZ ‘in Mart ayında yayına alınacak ikinci versiyon yazılımında bulunan genel ve kampanya bazlı oluşturulacak yasaklı kelimeler havuzu sayesinde negatif anahtar kelimelerin olduğu içeriklerde LinkZ pasif duruma getirilerek reklamın çıkması engellenebilecek.

Yorum yazın