Yaşam

İstanbul'un taşı toprağı stüdyo

Yazan: Bahar Karaman
İsmail Özyurt

Düğün ve nişan fotoğraflarında şimdi dış mekan moda ama çekim fiyatları “İstanbul'un taşı toprağı gerçekten altın olmuş” dedirtiyor

Stüdyolardaki tek koltukla yapılan, aynı pozun arkasına yerleştirilen farklı fonlardan oluşan fotoğrafların yerini açık alanda çekilen daha doğal gelin-damat pozları aldı. Özellikle yaz aylarında her ağacın altında, her deniz kenarında bir çift görmek mümkün. Tarihiyle, kentsel dokusuyla, deniziyle, yeşiliyle İstanbul çiftlere ve fotoğrafçılara görsel açıdan bir sürü olanak sağlıyor. Fotoğrafçı Rukiye Sevilay Taşçı, bugüne kadar kendisine gelen çiftler arasında en çok talep gören yerin İstanbul Anadolu Yakası için Hidiv Kasrı; Avrupa Yakası için de Yıldız Parkı olduğunu belirtiyor. Ancak dış çekimlerin bu kadar revaçta olması bazı mekanlara yasak getirilmesine, bazılarının da ücret talep etmesine neden olmuş. Baharın gelişiyle önümüzdeki günlerde artacak nişan ve düğün faaliyetlerini gözönüne alarak çiftler için bir fotoğraf çektirme rehberi hazırladık. İşte İstanbul’daki çekim mekanları ve izin-ücret durumları:

Bahçeköy Atatürk Arboretumu: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne ait bu mekan doğa ve yeşili sevenler için en doğru seçim. Ancak burada çekim yapabilmek için 150 TL izin ücreti ödemeniz gerekiyor.

Kız Kulesi: Denizin, tarihin ve aşkın simgesi kız kulesi şüphesiz ki çiftler için anlamlı bir mekan. Ancak burada kendi anlaştığınız fotoğrafçıyla çekim yapmanıza  izin verilmiyor. Öncelikle Kız Kulesi’ne geçiş için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden izin almanız daha sonra kendi bünyelerindeki bir fotoğrafçıya çekim yaptırmanız gerekiyor.

Koç Müzesi: Hasköy’de Haliç kenarında bulunan bu müze klasik araba severler için birebir. Özellikle kış aylarında yağmurdan, soğuktan ve rüzgardan korunmak için de tercih edilen bu kapalı mekanda hafta içi fotoğraf çekimi için 250 TL, hafta sonu fotoğraf çekimi için de 400 TL ödemeniz gerekiyor.

Haydarpaşa Garı: İstanbul’a ilk adımı simgeleyen, içinde binlerce göç hikayesini barındıran bu tarihi mekanda çekim yapmak isterseniz 150 TL ödeyerek bir izin kağıdı almanız gerekiyor. Ocak 2012’ye kadar fotoğraf çekimi için izin ya da ücret talep etmeyen bu mekan yoğun rağbetten sonra böyle bir uygulamaya başlamış.

Otağtepe Tema Vakfı: Boğazı ve yeşili aynı çerçevede görebileceğiniz Kavacık’ta bulunan bu gezi parkında çekim yapabilmek için 150 TL ödemeniz gerekiyor.

Miniatürk: Türkiye’nin önemli eserlerinin minyatürlerini biraraya getiren Miniatürk Türkiye Parkı’nda nişan-düğün fotoğraf çekimi yapabilmenin bedeli 200 TL.

Hıdiv Kasrı: Tarihi dokudan hoşlananlar, kış aylarının olumsuz hava koşullarından etkilenmemek isteyenler için tercih edilen Hıdiv Kasrı’nın içinde fotoğraf çekimi yapmak yasak. Ancak nişan ya da düğününüz bu mekanda olacaksa kasrın istediğiniz yerinde çekim yapmanıza izin veriliyor. Onun dışında Hıdiv Kasrı’nın bahçesi de herhangi bir izne ya da ücrete tabii olmayan mekanlardan biri.

Milli Saray, Köşk ve Kasırlar

Tarihi ve ihtişamlı yapıları sevenler için en güzel alternatif İstanbul’un sarayları, köşkleri ve kasırları. Ancak bu mekanların kiminde çekime izin verilmiyor, kiminde sadece ödenen ücret karşılığında bahçede çekim yapılmasına izin veriliyor.

Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayı: Bu mekanların içinde ya da bahçesinde herhangi bir nişan-düğün fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

Aynalıkavak Kasrı, Beykoz Kasrı, Florya Atatürk Deniz Köşkü, Küçüksu Kasrı, Maslak Kasırları, Ihlamur Kasırları, Yıldız Sarayı: İç mekan çekimlerine izin verilmeyen bu kasır köşk ve saraylarda bahçede çekim yapabilmek için saatine 1.500 TL ödemeniz gerekiyor.

Bu mekanların dışında izin ya da ücret talep etmeyen seçenekler de bulunuyor. Yıldız Parkı, Fenerbahçe Parkı bu mekanlar arasında. Ayrıca herhangi bir deniz kenarında ya da kendine has bir dokusu olan Çengelköy, Kuzguncuk gibi semtlerde veya gözünüze kestirdiğiniz başka semtlerde, sokaklarda nişan-düğün hatırası için fotoğraf çektirmeniz de elbette mümkün.

11 Yorum

  • Bahar hanım bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim evlenecek veya nişanlanacak çiftler için güzel bir araştırma olduğu kadar evlilik yıldönümlerinde özel resim çektirmek isteyenler için de mükemmel bir haber :))

  • Gerçekten güzel bir araştırma yapmışsınız.Elinize sağlık. Çok güncel bilgiler, tebrikler. Epey araştırıyorum mekan ama ya izin verilmiyor ya da fahiş fiyatlar var. Bakalım ne yapacağız.:(

  • güzel bilgiler.. kendi adıma teşekkür ederim.. ilave olarak tema vakfı ücretsizdi.. son gittiğimde 100 lira istediler.. 200 lira imiş fiyatı normalde.. 04.11.2012 itibarı ile..

  • neden bu tarz yerler için para ödüyoruz anlamıyorum,madem stüdyo parası alıyolar o zaman fotoğraf çekimi sırasında mekanın boşaltılmasını da sağlasınlar,madem ücret talep ediliyo o zaman hizmet de sağlanmalı,ispark bile aldığı ücret karşılığında park hizmeyti veriyo,peki devlete yol su vergisi ödeyen vatandaş niye bu mekanlarda resim çekildiği için para veriyo bunun mantığı nedir???

  • Bahçeköy Atatürk Arboretumu görevlileri ile bugün görüşme yaptım. 250+Kdv istediler. Bu ne ya yeri almıyoruz altı ustu 2 saaat çekim yapıcaz.

  • Millet kafayı yemiş ya yok böle bi çakallık .. Yakında soluduğumuz havadanda para alacaklar + KDV nedir ya şaka gibi . Bu arada bu araştırmayı yapıp bızle paylaştıgınız ıcın tesekkur ederım . Ben bir klip çekmek istiyorum okul projesı için ve orman arıyorum ücret alınmayacak sık agaçlar olacak ve öle bi yer varsa göl ya da su bırıkıntı olan bı uyer olcak bu çok önemli değil olması ama olsa daha ıyı olur . Böyle bir yer biliyor musunuz İstanbulda..
    Teşekkürler

  • serap hanım gebze sapağında sık ağaçların denizin olduğu paşabahçe tesisleri var.Birde şifa mh.geçtikten sonra solda kalan güzel bir orman arazisi var ismini bilmiyorum.Herhalde onlar daha para alma düzenine geçmemiştir.Bende arboretumu araştırdım çok güzel bir yer fakat düğün için uçuk ücret istiyorlar.Parasız mekan kalmamış 🙁

  • Başta Merve Sezen olmak üzere fiyat politikasına isyan noktasındaki tüm yorumlara katılıyorum ve de ekliyorum, yazıklar olsun böyle hükümete, böyle paragöz zihniyete. Milletin yağını çıkardılar, sinek olduk sinek!

Yorum yazın