Genel

Kaçak yurtta gaz kaçağı: 18 çocuk öldü

Yazan: HaberVs

Medyakronik/Anadolu Ajansıinfo@medyakronik.com Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, bir vakfa ait kız öğrenci yurt binasının bir bölümü LPG patlamasının ardından çöktü. Yurtta kalan 18 çocuk öldü. 27 kişinin de yaralı çıkarıldığı enkazda çalışmalar devam ederken halen enkaz altına kalan öğrencilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen yerle bir olan […]

Medyakronik/Anadolu Ajansı
info@medyakronik.com

Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, bir vakfa ait kız öğrenci yurt binasının bir bölümü LPG patlamasının ardından çöktü. Yurtta kalan 18 çocuk öldü. 27 kişinin de yaralı çıkarıldığı enkazda çalışmalar devam ederken halen enkaz altına kalan öğrencilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen yerle bir olan yurdun deprem ve itfaiye raporunun olmadığını söylediği kaçak Kur’an kursu verilen kız yurdunda 12-18 yaş arası kız çocukları kalıyordu. 17 yıldır Kur’an Kursu verilen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda göçüğe neden olan patlamanın LPG tankından mutfak ve banyo bölümüne giden borulardaki gaz kaçağından meydana geldiği saptandı.

LPG sızıntısı

Balcılar beldesinde, yaşları 8-16 arasında kız çocuklarının kaldığı Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne bağlı Özel Boğaziçi Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurt binası Kur’an kursu kız öğrencilerinin kaldığı yurt binasında, sabah 05.00 sularında şiddetli bir patlama meydana geldi. Olaydan yaralı kurtulan öğrencilerin verdiği bilgiye göre yapılan araştırmalarda iki bölüm halinde yapılan 3 katlı betonarme binanın dışında bulunan LGP tankının, mutfak ve banyo bölümüne giden borularda gaz kaçağı olduğu ve patlamaya da bu sızıntının neden olduğu belirlendi. Yaralılar, sabah namazı için abdest almak isteyen bir öğrenci elektrik düğmesini açınca içeri dolan gazın alev alması sonucu patlama yaşandığını söyledi. Patlamada binanın 1990 yılında yapılan bölümü yerle bir olurken, daha sonra yapılan bölüm ağır hasar gördü. Bu bölümde ve binanın dışında bulunan LPG tankının infilak etmemesi, facianın boyutlarının daha da büyümesini önledi.

18 çocuk öldü, enkazda kalanlar var

Patlamayla birlikte bina tamamen tahrip olurken 3 katlı betonarme binanın çökmesi sonucu, kurstaki çocuklar ve görevliler enkaz altında kaldı. Olayın ardından ilk müdahale vatandaşlar ve jandarma ekiplerince yapıldı. Gün boyunca süren kurtarma çalışmalarında enkazdan 18 öğrencinin cesedi çıkarılırken, 27 kişi de yaralı kurtarıldı. Yaralı öğrenciler özel araç ve ambulanslarla Hadim ve Konya’daki hastanelere kaldırıldı. Yurt binasında kaç kursiyerin kaldığı konusunda net bir bilgi verilmezken, bu sayının 35 ile 50 arasında olabileceği belirtildi.

Arama kurtarma ekipleri olay yerinde

Ankara’dan 3 askeri helikopterle 30 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye geldi. Enkaz alanına ulaşan ekipler, beraberindeki arama kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına başladı. Konya ve Balcılar beldesine yakın ilçelerdeki hastaneler alarm durumuna geçirilirken bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Türk Kızılayı da Balcılar’a, psikososyol destek uzmanının da bulunduğu 4 kişilik uzman personel ile kumanya gönderdi. Acil yaralıları hemen hastaneye kaldırmak için olay yerinde bir helikopter bulunduruluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Konya’ya bir uçak ambulans da gönderildi. Yurt binasının çöktüğü haberinin Ankara’ya ulaşmasının ardından Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, helikopterle Balcılar’a gitti.

4 öğrencinin hayati tehlikesi var

Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre hayatını kaybedenlerden 10 kişinin isimleri şöyle: Elif Beyza Tuğyan, Fadimana Toz, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Semra Ünal, Fadime Yazıcı, Leyla Semerci, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Hatice Doğru. Patlama ve göçükten yaralı olarak kurtarılan çocuklardan Ünzile Semerci, Asude Akdere, Meryem Özbağrıaçık, Teslime Akcan ve Cennet Takman Konya Numune Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Teslime Akcan’ın durumunun ağır olduğu öğrenilirken Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander de, hastanelerine 3’ü hava ambulansıyla, 7’si de kara ambulansıyla olmak üzere toplam 10 yaralının geldiğini, 3’ünün hayati tehlikesi olduğunu açıkladı. Cander, “Vücudunda yanıkları olan Fatma Özbağrıaçık (16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Büşra Güneş’in (14) ise tedavisi hastanemizde sürüyor. Hastanemize ilk gelen yaralılarda bacaklarında kırık, kafatasında çatlak, karın içinde zedelenmeler vardı. Hastaların tedavileri sürüyor” dedi.

Dernek başkanı gözaltında

Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nun, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından 17 yıl önce açıldığı ve burada Kur’an Kursu eğitimi verildiği belirtildi. Dernek Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi, olayla ilgili gözaltına alındı. Balcılar Beldesi’nde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan Kur’an Kursu buluduğu, ancak facianın meydana geldiği Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda kalanların Diyanet’in kursuna gitmediği, kaldıkları binada Kur’an Kursu gördükleri belirtildi.

Deprem ve itfaiye raporu yokmuş

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi. Süleymancılar olarak bilinen tarikata bağlı olduğu belirtilen kaçak Kur’an kursunun 1990 yılında belge alıp erkek öğrenci yurdu olarak hizmete girdiğini kaydeden Şahin, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği yetkililerinin kendilerine 4 ay önce başvurarak binayı kız yurdu olarak kullanmak istediklerini anlattı. Şahin, binada yapılan incelemede, deprem ve itfaiye raporlarının bulunmadığını, bu nedenle yeni çıkan yönetmelik gereği izin verilmediğini açıkladı.

Kız yurdu da kaçakmış

Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bir dernek tarafından 27 Eylül 2000 tarihinde açılan ortaöğretim erkek öğrenci yurdunun bakanlığın kayıtlarında olduğu, denetimleri ve diğer belgelerin tetkikinden yurtla ilgili soruna rastlanılmadığı belirtildi. Ortaöğretim öğrencilerinden başka kimsenin kalmadığının rapor edildiği belirtilen açıklamada yurdun denetimlerinin mevcut mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde düzenli bir şekilde yapıldığının tespit edildiğine yer verildi. Derneğin 17 Nisan 2008’de, yeni bir ek bina yapılması için Konya Valiliği’ne müracaat ettiği belirtilen açıklamada, “Konya Valiliği, halen faaliyette olan erkek yurdunun kız öğrencilere, yeni yapılan binanın da erkek öğrencilere hizmet verebilmesi için Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 7. maddesinde belirtilen belgelerin tamamlanıp gönderilmesi halinde talebin incelemeye alınacağını kendilerine bildirilmiştir. Buna karşın geçen zaman zarfında herhangi bir bilgi ya da belge Konya Valiliğine ulaştırılmamıştır” denildi. Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu da, yurdun Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir organik bağlantısının olmadığı söyledi.

Kur’an kursları denetimsiz
Kur’an kursları ve yatılı okullar en denetimsiz alanlardan birisi olarak dikkat çekerken, son 3 yılda Kur’an kursu sayısı üçte iki arttı; katılanların yüzde 90’ı ise kız çocukları. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 7 bin 36 Kur’an kursu var. 15 çocuk toplanıp talep edince kurs açılabiliyor. Geçen eğitim yılında 228 bin 39 kız çocuğu ve 21 bin 934 oğlan çocuğu bu kurslara devam etti. Geçen yıl yaz tatilinde açılan kurslara devam eden öğrenci sayısıysa 1 milyon 436 bin oldu. Bu durum, üç yıl içinde Kur’an kursu ve devam eden öğrenci sayısının üçte iki arttığını gösteriyor. 2005’te resmi Kur’an kursu sayısı 4 bin 322; bu kurslara devam eden öğrenci sayısı ise 155 bindi. Öğrencilerin 137 bin 394’ü kız; yaz döneminde kursa giden öğrenci sayısı 1 milyon 100 bin civarındaydı. Bu veriler kaçak ve kayıt dışı kursları kapsamıyor. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimin 1997’de yürürlüğe girmesiyle ilköğretim mezunu olmayanların Kur’an kursuna gitmeleri yasaklandı. Yaz kursları için de beşinci sınıfı bitirme koşulu aranıyor.

Yorum yazın