Genel

Kanser tespitinde mamografi dönemi kapanıyor

Yazan: HaberVs

Nur Niyaz Bildiknbildik@medyakronik.com New York’taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nde yürütülen bir araştırmayla, yeni keşfedilen bir genetik kod uzantısına sahip kadınların, yüzde 40 ihtimalle göğüs kanseri olabileceği kanıtlandı. Göğüs kanseri yüzde beş ile yüzde 15’i kalıtımsal ve genetik faktörler yüzünden oluşuyor. Bunların yaklaşık yüzde 40’ının da BRCA1 ve BRCA2 genlerinin mutasyona uğramasından kaynaklandığı biliniyor. Ama “genlerarası […]

Nur Niyaz Bildik
nbildik@medyakronik.com

New York’taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nde yürütülen bir araştırmayla, yeni keşfedilen bir genetik kod uzantısına sahip kadınların, yüzde 40 ihtimalle göğüs kanseri olabileceği kanıtlandı. Göğüs kanseri yüzde beş ile yüzde 15’i kalıtımsal ve genetik faktörler yüzünden oluşuyor. Bunların yaklaşık yüzde 40’ının da BRCA1 ve BRCA2 genlerinin mutasyona uğramasından kaynaklandığı biliniyor. Ama “genlerarası ilişki haritası” adı verilen yeni ve güçlü bir teknikle göğüs kanseri ve diğer hastalıklara neden olan bilinmeyen genler açığa çıkarılmaya başlandı.

Doktor Kenneth Offit ve ekibinin yürüttüğü deneyde, en azından üç kez göğüs kanseri vakası yaşamış 249 ailenin genetik kodları ile şu ana kadar bu hastalığın hiç görülmediği iyi tanımlı genlere sahip 299 bireyin genetik kodları karşılaştırıldı.

“Sonuçlar heyecan verici”

Bu iki grubun karşılaştırılması sonucunda bilimadamları göğüs kanseri riskini 1.4 kat arttıran bir kromozom ve üstünde iki geni kapsayan küçük bir bölge keşfetti. Bu keşif, hastalığı tetikleyecek genetik değişikliklerin yayılmasını takip etmeyi kolaylaştıracak.
Ekibinin çalışmaları “Proceedings of the National Academy of Science” adlı Amerikan gazetesinde yayınlanan Dr Offit bu gelişmeyi şöyle değerlendiriyor: “Bu sonuçlar heyecan verici, çünkü göğüs kanseriyle ilişkili yeni moleküler geçiş yollarını gösteriyor.”

Meme kanseri genellikle şu kadın tiplerinde görülüyor: Elli yaşın üzerinde, hiç çocuğu olmamış, ilk çocuklarını otuz yaşından sonra doğurmuş, hiç emzirmemiş, ideal kilosunun yüzde 40 üzerinde olan, cinsel olgunluğa veya menopoz dönemine gecikmeli giren, ailesinde (anne veya kız kardeşlerde) menopoz öncesi meme kanseri vakasına rastlanan kadınlar.

Kırk yaşın altında olup ailesinde kansere rastlanmayan kadınlar da, risk altında olmamalarına rağmen, 40 – 49 yaşları arasında en bir kez mamogram yaptırmalı. 50 yaşın üstündeki tüm kadınların ise her yıl düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri gerekiyor.

Yorum yazın