Sanat Üniversite

Kondüktör Cannes’de

Yazan: Feyzan Aybar

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin yapımı “Kondüktör” belgeseli 8 Mayıs’ta başlayacak Cannes Film Festivali’nin “Short Film Corner” bölümüne seçildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı öğrencilerinin yapımı Kondüktör isimli belgesel 8-19 Mayıs’ta gerçekleşecek Cannes Film Festivali‘nde yer almaya hak kazandı.

Belgeselde, 34 yılı aşkın süredir demiryollarında tren memurluğu yapan Ergüder Kuzucular seyahatlerini kendi gözünden aktarıyor. Son zamanlarda popüler olan Doğu Ekspresi seyahatlerinin çoğunun aksine belgesel, seyahat mekânlarına ve yolculara değil, Kuzucular üzerinden tren emekçilerine yoğunlaşıyor.

Kondüktör, demiryolu çalışanlarının hikâyesini 34 yılı aşkın süredir tren memurluğu yapan Ergüder Kuzular üzerinden aktarıyor.

Aklında bir yol filmi yapmak olan Alper Özdemir de belgeseli çekmeye Ankara-Kars arasında yaptığı tren yolculuğunda karar veriyor. Bu uzun yolculukta tren memurlarının neler yaptığını, neler hissettiğini merak ediyor ve gözlemlemeye çalışıyor. Sadece Doğu Ekspresi’nde değil yıllardır birçok hatta çalışan, demiryollarının en deneyimli memurlardan kondüktör Ergüder Kuzucular’la iletişime geçiyor. Kuzucular fikre sıcak bakmakla kalmıyor, resmi izinlerin alınmasında da yardımcı oluyor.

Ekip, 26 saat süren yolculuk dışında dış mekânlarda ve Kuzucular’ın evinde de çekimler yapıyor. Çekim sürecinde tüm kararların ortak alınmasına çok dikkat ettiklerini söyleyen Özdemir,  kolektif çalışmanın faydasını gördüklerini dile getiriyor.

Cannes ve Ankara film festivallerinde gösterime hak kazanan “Kondüktör” adlı belgeselde Bilgi Üniversitesi öğrencileri İsmail Basmacı (solda) yapımcı, Alper Özdemir (ortada) yönetmen ve Koral Ant (sağda) set asistanlığını üstlendi.

Kondüktör, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Ankara Uluslararası Film Festivali’nin “İçinde Tren Geçen Filmler” kategorisinde de gösterime gösterildi. Ders kapsamında çekilen filmin festivallere seçilmesi, ekip üyelerini sevindirdiği kadar şaşırtmış da. Yönetmen Alper Özdemir, yapımcı İsmail Basmacı, görüntü yönetmeni ve kurgucu Umut Yılmaz Genç ve set asistanı Koral Ant, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi. Yine aynı fakülteden öğretim görevlisi Oğuz Yenen de proje danışmanlığını üstlendi. Öğrenci sinemacılar bu başarının gelecekteki projeleri için kendilerini motive ettiğini söylüyor.

Cannes Film Festivali’nin “Short Film Corner” bölümü, özellikle genç sinemacıları teşvik etmek ve yapımlarını sinema profesyonellerine tanıtmayı amaçlıyor. Yarışma dışı yapımların yer aldığı bu bölüme geçtiğimiz yıl, 736’sı ilk film ve 559’u öğrenci yapımı olmak üzere 1869 film seçilmişti. Önümüzdeki hafta perdelerini 71. kez açacak festivale ise 46’sı Türkiye’den 1875 kısa film kabul edildi. Festival katılımcıları bu filmlere festival bünyesinde oluşturulan Dijital Film Kütüphanesi üzerinden ulaşabiliyor. Filmi seçilen sinemacılara, yönetmen ve yapımcı başta olmak üzere Cannes festivalinin tüm etkinliklerine katılabilme ayrıcalığı da tanınıyor.

Yorum yazın