Sanat santralistanbul Üniversite

Project’04 başladı

Yazan: Alperen Öncel

Bilgi İletişim Fakültesi Festivali Project’04, santralistanbul yerleşkesinde başladı. Söyleşi, atölye, açık hava etkinlikleri, konser, sergi ve performansların yer aldığı festival 25 Mayıs’a dek devam edecek.

“Sınırlar” temasını işleyen İstanbul Bilgi İletişim Fakültesi Festivali Project’04, öğrenci çalışmalarının yer aldığı serginin açılışıyla santralistanbul yerleşkesinde başladı. Söyleşiler, atölyeler, açıkhava konuşmaları, konserler, performans ve film gösterileri ve iletişim fakültesi öğrencilerinin bir yıl boyunca ürettiği projelerin yer aldığı festival 25 Mayıs’a kadar devam edecek.

Dün akşam açılışı yapılan sergide, festivalin “sınırlar” olarak belirlenen kavramsal çerçevesi  “Öte-Beri” üzerinden ele alınıyor. Festivalde 14-24 Mayıs tarihleri arasında Özgür Devrim Akçay yönetiminde, katılımcıların ritmik yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirebilmeleri açısından ritmi algılamayı ve dinlemeyi öğrenmelerini, kolektif olarak müzik üretmelerini amaçlayan “perküsyon ve beden perküsyonu” atölyesi de kurulacak.

İletişim fakültesi öğrencileri Project’04’te, şu çalışmalarla yer alıyor.

Reklamcılık programı, Project’04’e, ticari iletişim ile ilgilenen bir bölüm olarak, Uluslar arası Af Örgütünün mülteciler üzerine hazırladığı reklam kampanyaları ile katılıyor ve ‘’sınır’’ konusuna reklam alanının farklı bakış açısını göstermeye çalışıyor.

Sanat ve Kültür Yönetimi (ART) programının “Sergi Projesi ve Uygulaması” dersi kapsamında düzenlenen “KÖK” başlıklı sergide öğrenciler, “KÖK” kavramına, bir özneye ya da nesneye sabitlenebilen ve birliği, bütünlüğü olmayan bir çokluk olarak yaklaşıyor. “KÖK”’ sergisine katılan sanatçılar, Ayça Ceylan, Didem Erk, Burak Kabadayı, Reysi Kamhi, Volkan Kızıltunç, Suzy Hug Levy, Pınar Öğrenci ve Volkan Parlak da kökün yarattığı bu zıtlık üzerinden, kendilerine çağrıştırdıklarına, bilinçaltında yatan imgelerin yüzeye çıkışına ve kökünü bulmaya odaklanıyorlar. Sanatçılar, kök ile aile, kimlik, göçebelik – yerleşiklik ve bunun bir uzantısı olarak da yersizlik – yurtsuzluk kavramlarını ele alıyorlar.

Sinema ve Televizyon programı (FTV), son yıllarda bölüm öğrencilerinin çektikleri kısa filmler ve “Film ve Diğer Sanatlar’’ dersi kapsamında üretilen video enstalasyonlarla katılıyor.

Bu yıl Project’04’e ilk kez dahil olan Dijital Oyun Tasarımı (Game) bölümü, festivalin ana sergisine, tasarımlarını öğrencilerin yaptığı altı oyun ile katılıyor. Öğrencilerin tasarladıkları oyunların genel temasını “sınırlar’’ oluşturmaktadır. Festival kapsamında sergilenecek oyunların isimleri; A Way Out, Inside, Retirement, Sınır İttirmece, To York ve Way of Mouse.

Medya (MED) öğrencileri bu yıl Project’04 sergisi’ne RGB, Dijital Medya ve Çocuk, Kontra, Soundpicnic, 10 Dakika gibi projeler ile katılıyorlar.

“Site Specific’’, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü ve Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi – Sahne Sanatları öğrencileri tarafından yapılan kolektif bir çalışma ürünüdür. ‘’Site Specific’’, performans sanatları ile oluşturulan görsel anlatıları, kamera ile kayda alarak, Soundpicnic platform üzerinden izleyicisi ile buluşturuyor.

METAFOR FESTİVALİ

‘’Yönetmenlik ve Prodüksiyon’’ dersi final projesi olan ve ilk kez 2015 yılında düzenlenen ‘’Metafor Festivali’’ bu yıl dördüncü kez Project’04 kapsamında gerçekleşiyor. Öğrenciler kendi meselelerine ve yaratıcı süreçlerine yakın buldukları İkinci Yeni şairlerinin şiirlerinden esinlenerek oluşturdukları performansları, santralistanbul Kampüsü’nün dış mekanlarında, gezici ve mekana  özgü sahneleme yöntemleriyle sergiliyorlar. Biçimin biçemle ve şiirin performansla buluşmasına ilişkin sordukları soruların peşine düşen ve yoktan var etmeyi esas alarak sanatsal serüvenlerini keşfe çıkan öğrenciler, birbirlerinin yönetmeni, tasarımcısı, oyuncusu olarak görev alıyor ve tasarım malzemesi olarak sadece sokakta buldukları atıkları kullanıyor. Performansları takiben Fulya Peker ve Atanur Memiş moderatörlüğünde MAP314 dersi öğrencilerinin ve izleyicilerin de katılacağı ‘’METAFORUM’’ adlı bir sohbet gerçekleştiriliyor.

Yorum yazın