Genel

Küçük ve Arslan’a ait fotoğraf orijinal çıktı

Yazan: HaberVs

Medyakronik Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan emekli tuğgeneral Veli Küçük ile kanlı Danıştay baskınının tetikçisi Alparslan Arslan’ın bir arada görüldüğü fotoğraf geçen ocak ayında basında yansımıştı. 20 – 22 Mayıs 2005 tarihlerinde İsveç’te düzenlenen 8’inci Dünya Azerbaycan Kongresi’nde çekildiği belirlenen fotoğrafın gazetelerde yer almasından sonra Veli Küçük Arslan’ı tanımadığın iddia ederek, “Bu fotoğraf birileri […]

Medyakronik

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan emekli tuğgeneral Veli Küçük ile kanlı Danıştay baskınının tetikçisi Alparslan Arslan’ın bir arada görüldüğü fotoğraf geçen ocak ayında basında yansımıştı. 20 – 22 Mayıs 2005 tarihlerinde İsveç’te düzenlenen 8’inci Dünya Azerbaycan Kongresi’nde çekildiği belirlenen fotoğrafın gazetelerde yer almasından sonra Veli Küçük Arslan’ı tanımadığın iddia ederek, “Bu fotoğraf birileri tarafından kasıtlı olarak montajlanmış olabilir” diye kendini savunmuştu. Ancak Ergenekon soruşturması savcısı Zekeriya Öz’ün fotoğrafın incelenmesi talebi üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, fotoğrafı yayımlayan Azadiye Welat gazetesinden orijinal fotoğrafı aldı. Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul’a gönderilen fotoğrafın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Şubesi Laboratuvarı’nda yapılan incelemesi sonucu fotoğrafın orijinal olduğu ve herhangi bir müdahale olmadığı belirlendi.

Ergenekon-Atabeyler ilişkisi

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon soruşturması kapsamında, Atabeyler Çetesi davasının dosyasını ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istedi. Talep üzerine Ergenekon soruşturma dosyasında bulunan bu dava ile irtibatlı olay ve eylemler var ise buna ilişkin onaylı belge suretlerinin istenmesine karar veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelecek yanıtı değerlendirildikten sonra bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecek.

Atabeyler Çetesi olarak bilinen davada 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 sanık yargılanıyor. Davanın dün (17 Nisan) görülen duruşmasında savcı Kubilay Taştan, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bulunduğunu belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ergenekon soruşturması kapsamında Atabeyler davasının dosyasını istediğini belirtti. Taştan, Ergenekon soruşturması dosyasının, Atabeyler Çetesi dosyası ile irtibatlı olduğu değerlendirilen belgelerinin onaylı birer suretinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine karar verilmesini talep etti.

Saavcılık mütaalasında beraat istenmişti

Sanıklar ve avukatları başka bir araştırmaya da gerek duyulmaksızın karar verilmesini belirterek talebin reddedilmesini isteseler de mahkeme başkanı Hasan Şatır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak, Ergenekon soruşturması kapsamında, Atabeyler davası ile irtibatlı olduğu değerlendirilebilecek olay ve eylemler varsa onaylı belge suretlerinin istenmesine ve gelecek cevaba göre bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğinin değerlendirilmesine karar verildiğini açıkladı. Dava ile ilgili daha önce açıklanan esas hakkındaki mütalaada, sanıkların eylemlerinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçunu oluşturmadığı ifade edilerek, sanıklar Yunis Akkaya, Murat Eren, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Erkut Taş, Suat Kıy, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Cemal Hasan Özdeş ve Mustafa Raşit Çavdar’ın, üzerlerine atılı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşmak” suçundan delil yetersizliği nedeniyle beraatlarına karar verilmesi istenmişti. Sanıklar, Murat Eren, Yunis Akkaya, Erkut Taş ve Yasin Yaman’ın, “patlayıcı madde bulundurmak” suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 174/1. maddesi uyarınca 3’er yıldan 8’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, Yunis Akkaya ve Erkut Taş’ın ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve satmak” suçlarından 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

İddianamede talep edilen cezalar

Davanın iddianamesinde ise sanıklar Murat Eren, Yakup Yayla, Erkut Taş ve Yasin Yaman ile iş adamı Yunis Akkaya’nın, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için anlaşma” suçuna uyan TCK’nın 316/1 ve “izinsiz patlayıcı bulundurmak ve nakletmek” suçunu düzenleyen 174/1-2 maddelerinden 7 yıl 6’şar aydan 24’er yıla kadar hapisleri talep ediliyordu. Yunis Akkaya ve Erkut Taş hakkında ayrıca, “ruhsatsız silah bulundurma” ve “silah alım satımına aracılık etme” suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Sanık emniyet müdürleri Mustafa Raşit Çavdar ve Cemal Hasan Özdeş, işadamları İsmail Binici ve Mehmet Karatepe hakkında TCK’nın 316/1. maddesi uyarınca 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapisleri istenen iddianamede, iş adamı Suat Kıy’ın da “oluşuma yardım” suçundan 1.5 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Yorum yazın