Genel

SSGSS’de AKP’nin istediği oldu

Yazan: HaberVs

Medyakronik/AA Emek örgütleri tarafından eleştirilen ve talepler doğrultusunda bir dizi değişikliğe gidilmesine karşın yine de yeterli bulunmayan SSGSS Yasası’nda değişiklik öngören tasarı TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edilerek yasalaştı. Tasarının kamuoyuna duyurulmasından hemen sonra yapılan protesto gösterileri üzerine sendika ve meslek odaları temsilcileriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında yapılan bir dizi görüşmede de […]

Medyakronik/AA

Emek örgütleri tarafından eleştirilen ve talepler doğrultusunda bir dizi değişikliğe gidilmesine karşın yine de yeterli bulunmayan SSGSS Yasası’nda değişiklik öngören tasarı TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edilerek yasalaştı. Tasarının kamuoyuna duyurulmasından hemen sonra yapılan protesto gösterileri üzerine sendika ve meslek odaları temsilcileriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında yapılan bir dizi görüşmede de uzlaşıcı bir sonuç çıkmamıştı. Yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylarsa Ekim 2008’de yürürlüğe girecek.

Böylece itiraz edilen hemen hemen tüm maddeler yasalaşmış oldu. Emek ve meslek örgütleri, kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının değişmemesini, prim gün sayısının 7 binde kalmasını, aylık bağlama oranlarının makul seviyede tutulmasını istiyordu. Ayrıca sendikalar refah payı olarak bilinen güncelleme katsayısında gelişme hızının tamamının hesaba katılmasını, yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammının kaldırılmamasını ve sağlık hizmetlerinde katılım payının alınmaması gerektiğini savunmalarına karşın hükümet bu talepleri görmezden geldi.

Böylece emeklilik yaşı kademeli olarak artırılarak 2048’de 65 yaşa yükseltilirken prim gün sayısı da 7 bin 200 olarak belirlendi. Yeni yasayla refah payında ilerleme hızının yüzde 30’u hesaba katılırken fiili hizmet zammı aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok işkolu için kaldırılmış oldu. Sağlık hizmetlerinde de katılım payı 2 YTL olarak yerini korurken geliri aylık 202 bin YTL’den yüksek olan herkese sağlık primi ödeme zorunluluğu getirildi.

Yorum yazın