Genel

Mitinglerde konuştu, emniyette susuyor

Yazan: HaberVs

Ahmet Şıkahmets@medyakronik.com Ergenekon soruşturması kapsamında 5 ayrı kentte gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan zanlıların sorguları bugün (3 Temmuz) başladı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’dan sonra emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur da “susma hakkını” kullanacağını beyan ederek ifade vermeyi reddetti. 2 günlük gözaltı süresi dolan ve savcılıktan 1 gün daha ek gözetim izni alınan […]

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Ergenekon soruşturması kapsamında 5 ayrı kentte gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan zanlıların sorguları bugün (3 Temmuz) başladı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’dan sonra emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur da “susma hakkını” kullanacağını beyan ederek ifade vermeyi reddetti. 2 günlük gözaltı süresi dolan ve savcılıktan 1 gün daha ek gözetim izni alınan zanlılardan Balbay ile Tolon ve Eruygur dışındakilerin sorgusu başladı. Sorgusu tamamlanan 4 zanlı ise öğleden sonra, soruşturmanın yürütüldüğü Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı’na sevkedildi. Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan son operasyonlarda Ankara, İstanbul, Trabzon, Antalya ve Erzurum’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda aralarında emekli paşalar ve gazetecilerin de bulunduğu 22 kişi gözaltına alınmıştı.

Bir kişi tutuklandı

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan 23 kişinin 48 saatlik ilk gözaltı süresi bu sabah doldu. Gözaltılar sırasında el konulan belgelerin incelenmesi sonrasında soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talebi üzerine zanlıların gözaltında tutulma süresi 1 gün uzatıldı. Ancak emniyetteki sorguları tamamlanan İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç ile Barbaros Hayrettin Altıntaş adliyeye sevk edildi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Akkoç ve Altıntaş, hâkim ve savcıların kullandığı kapıdan alındı. Buradaki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar daha sonra savcılık sorgusuna alındı. Tunç ve Altıntaş’ın bulunduğu araç adliyeye girerken Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, dövizler açarak slogan attı. Akşam saatlerinde ise Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Erzurum’da gözaltına alınan Murat Avar ve müteahhit Siyami Yalçın ile Hamza Demir de adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusu tamamlanan zanlılardan Barbaros Hayrettin Altuntaş tutuklanırken, diğerleri serbest bırakıldı. Emniyette ifade vermeyi reddeden gazeteci Balbay ile orgeneraller Eruygur ve Toldn’un da işlemlerini tamamlandığı ancak yarın (4 Temmuz) sabah savcılığa çıkarılacağı öğrenildi.

Eruygur da “susma hakkı”nı kullanıyor

Dün avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada kendisine yöneltilen suçlamanın ne olduğunu bilmediğini, hâkim ve savcıların karşısına çıkarılana kadar da “susma hakkını” kullanacağını açıklayan gazeteci Mustafa Balbay’dan sonra emekli orgeneral Şener Eruygur da ifade vermeyi reddetti. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı olan Eruygur da polislere Balbay gibi susma hakkını kullanacağını beyan etti. Eruygur’un avukatı Filiz Esen de, görüşmeye geldiği müvekkiline takım elbise ve içerisinde kişisel temizlik eşyaları bulunan bir çanta getirdi.

Zanlılar cumartesi savcılığa sevkedilecek

Gazeteci Balbay’ın avukatı Akın Atalay da bugün öğle saatlerinde müvekkiliyle görüşmek üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne geldi. Resmi ifade alınmaya henüz başlanmadığını belirten Atalay, “Müvekkilimle yüzyüze görüşmek için geldim. İfade alınmadan önce beni arayarak çağıracaklar” dedi. Soruşturmayı yürüten savcılardan Zekeriya Öz’le bir görüşme yaptığını belirten Atalay, “Savcı, ‘İfadeleri almaya akşam başlamayı umuyorum. Adliyeye sevkler iki grup halinde yapılacak’ dedi. Gözaltı süresi cumartesi sabah 07.00’da dolacak. Muhtemelen cumartesi sabah adliyeye sevk edilecekler. Ama savcı daha önce de sevki yapabilir” diye konuştu.

Susmayanların sorguları başladı

Susma haklarını kullanan Balbay ve Eruygur dışındaki zanlılardan Erzurum’da gözaltına alınarak İstanbul‘a getirilen TRT Muhabiri Murat Avar ve iş adamı Siyami Yalçın’ın polis sorgularının ise başladığı öğrenildi. Zanlıların avukatı Samim Bakan, “İfade için çağırdılar” diyerek, soruşturmayı yürüten şubelerden biri olan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne geldi.

Eruygur’a destek gösterisi

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan ADD üyesi bir grup, genel başkanları Şener Eruygur’un Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınmasını protesto gösterisi yaptı. Vatan Caddesi’ndeki emniyet binası önünde bir araya gelen ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Beyaz’ın da aralarında bulunduğu grup, Şener Eruygur’un posterlerini açarak, “Başkanım buradayız, hep yanındayız”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan attı.

Sağlık sorunu nedeniyle tahliye

Bu arada “Ergenekon soruşturması” kapsamında daha önceden tutuklanan iş adamı Kuddusi Okkır, sağlık sorunları sebebiyle tahliye edildi. 24 Haziran 2007’de tutuklanan Okkır, bir süre önce sağlık sorunları dolayısıyla tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcılık, hastanede tedavi altına alınan Okkır’la ilgili detaylı sağlık raporunun incelenmesinin ardından tahliye için nöbetçi mahkemeye başvurdu. Başvuruyu inceleyen Ağır Ceza Mahkemesi de, Okkır’ın tahliyesini kararlaştırdı. Okkır, halen aynı hastanede tedavi altında. Okkır’ın tahliye edilmesinin ardından soruşturma kapsamında tutuklu bulunanların sayısı 48’e düştü.

Operasyonları başlatan bombalara imha

Ergenekon soruşturmasını başlatan 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarının İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda imha edildiği ortaya çıktı. Doğan Haber Ajansı’ndan Belma Altuncu’nun haberine göre aramalarda ele geçirilen 18 adet MKE yapımı el bombası ve bunlara ait fünye, 7 adet NATO standartlı el bombası ve 2 adet Alman yapımı toplam olmak üzere 27 adet el bombası mahkemenin 13 Haziran 2007’de aldığı kararla kriminal incelemenin ardından 26 Haziran 2007 tarihinde imha edildi. Mahkeme imha kararını CMK’nin 137. maddesi uyarınca verdi. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül ise Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği dilekçede, soruşturma kapsamında ele geçirilen bombaların, yargılamanın sonuçlanması beklenmeden imha ettirilmesiyle delil karartma suçunun işlediğini öne sürdü. İlgililer hakkında gerekli soruşturmanın başlatılması ve cezalandırılmalarını istedi.

Yorum yazın