Genel

Pencereler yine yenilendi

Yazan: Atilla Yiğit Okumuş

Dünyanın en büyük ve en fazla tartışma konusu yapılan yazılım frması Microsoft yeni işletim sistemi Windows 7’nin tam sürümünü kullanıcılarına sunmak için gün sayıyor.Bilgisayarın evlere girmesiyle başlayan Windows serüveni 1990’larda Windows 95, 98, ME, ikibinlerde ise XP ve Vista’yla devam etti. Bugünküne göre çok daha ilkel sayılan Windows 95’in ardından gelen Windows 98 yeni arayüzü […]

Dünyanın en büyük ve en fazla tartışma konusu yapılan yazılım frması Microsoft yeni işletim sistemi Windows 7’nin tam sürümünü kullanıcılarına sunmak için gün sayıyor.
Bilgisayarın evlere girmesiyle başlayan Windows serüveni 1990’larda Windows 95, 98, ME, ikibinlerde ise XP ve Vista’yla devam etti. Bugünküne göre çok daha ilkel sayılan Windows 95’in ardından gelen Windows 98 yeni arayüzü ve açılma hızıyla kullanıcıyı memnun etmişti. 98’in ardından gelen Millenium ise evlere yönelik ihtiyacı karşılamaktan çok işyerlerine yönelik olması nedeniyle pek tercih edilmedi. 2001 yılında tanıştığımız Windows XP ise bugüne kadar Windows kullanıcılarını neredeyse en memnun eden işletim sistemi oldu. Açılım hızı, arayüz kolaylıklarıyla bugün hâlâ yaygın olarak kullanılıyor. 2007 yılında çıkarılan Windows Vista ise kullanıcılar arasında büyük tartışma yarattı. Bazıları Vista’yı çok kullanışlı bulurken, bazıları da Vista’yı yavaşlığı ve arayüzünün karmaşıklığı nedeniyle tercih etmedi.

Bugünlerde ise yeni çıkacak Windows 7 konuşuluyor. Herkesin merakla beklediği Windows 7’nin beta versiyonu 2009’un ocak ayında çıktığında, insanlar halihazırda kullanmakta oldukları işletim sistemlerini silip bu beta versiyonu yüklemeye pek sıcak bakmamıştı. Beta versiyonların genelde sorunlu olması ve sisteme zarar verebilme ihtimali bunun en büyük nedeniydi. Fakat kısa bir süre önce Microsoft firması, Windows 7 “Release Candidate” (yayımlanma adayı) versiyonunu da kullanıma sundu. İnternetten ücretsiz indirilebilen Windows 7 işletim sistemi bizlere bir önceki işletim sistemi olan Windows Vista’dan farklı olarak neler sunuyor?

Vista’dan daha hızlı

Microsoft firmasının Windows 7’yi ilk duyurduğunda en çok vurguladığı özellik işletim sisteminin hızıydı. Vista’ya göre çok daha hızlı olacağı söylenen işletim sistemini kurduğumuzda bu hızı gerçekten farkedebilyoruz. Sistemin açılma hızı (boot) gerçekten gelişmiş. Çok kısa bir sürede açılan sisteme genel bir bakış attığımızda ilk göze çarpan, masaüstünün Vista’daki karanlık tonlarına göre çok daha sade ve aydınlık oluşu. Başlat menüsünün birkaç ufak değişikliğe uğraması ve daha hızlı açılmasının dışında pek farkı yok.

Windows XP ve Vista’daki kullanıcı klasörleri değişikliğe uğramış. XP’deki “Belgeler ve seçenekler”, Vista’daki “Kullanıcılar” yerini “Kütüphaneler”e bırakmış. Yani Windows kullanıcıları 7’yle birlikte alıştıkları belgeler klasörü yerine artık kütüphaneleri görecekler. Bu klasörün en büyük özelliği tüm dökümanların, resimlerin, müziklerin, filmlerin ve çeşitli medya dosyalarının aynı yerde derli toplu şekilde saklanabilmesi. Windows 7’yle birlikte gelen Microsoft’ un varsayılan programları arasında göze çarpanlar ise Windows Media Player 12 ve Internet Explorer 8 beta. Özellikle Internet Explorer 8 versiyonunu halen “beta” ibaresi taşıması kullanıcıları düşündürüyor.

mp3’lere dikkat

Ayrıca Media Player 12’nin mp3 dosyalarını kırparak başka bir işletim sisteminde okunmaz hale getirmesi açıkçası bana hem saçma, hem de kullanıcının hakkını kısıtlayan bir uygulama gibi geldi. Anlaşılan Microsoft telif haklarına saygı gösterme olayını biraz abartmış, mp3 konusunda yasal veya yasa dışı ayırımı yapmadan tüm dosyaları Media Player 12 dosyası haline getiriyor. Bu nedenle mp3’lerinizi başka bir medya programında dinlemenizde büyük fayda var.

Kullanıcılar için işletim sistemlerinin çok önemli bir parçası olan kontrol paneli, 7’de çok daha kullanışlı. Çok fazla simgeyi barındırmasına rağmen aradığınızı rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Windows 7’nin en önemli gelişmelerinden biri de “Aktivite Merkezi”. Vista’daki “Güvenlik Merkezi”nin yerini alan işlem, bilgisayarın güvenliğini, yapılan işlemleri denetleme ve yönetme görevlerini üstleniyor. Windows 7’nin bu halinin bile Vista’dan çok daha hızlı olduğunu söylemek zor değil. Açılış hızı, işlem hızı ve dosyalarla alakalı tüm işlemlerde hızını farkettiriyor. Windows 7 RC sürümü İngilizce, Almanca, Japonca, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 5 farklı dil seçeneği ile kullanıma sunuluyor.

Yeni bir uygulama

Microsoft, yeni çıkaracağı işletim sistemi Windows 7’de daha önce yapılmayan bir uygulamaya da hazırlanıyor. Önceki işletim sistemlerinde RC süresi kısa bir zaman dilimiyle sınırlı tutulurken, Windows 7’nin RC sürümü, 2010 yılının Mart ayına kadar ücretsiz kullanılabilecek. Windows 7, Vista’nın aksine XP uyumlu bilgisayarlarda da kullanılabilmesinin yanında yine Vista’nın aksine düşük sistem gereksinimleriyle de dikkat çekiyor. Mevcut sürümünü değiştirmek istemeyen kurumsal müşterileri için de çözüm geliştirmeyi planlayan Microsoft, henüz kesinleşmemiş ARM tabanlı işlemcilere destek verme, netbooklar için özel hafifletilmiş versiyon geliştirme gibi planlarıyla da daha bir çok yeniliğe imza atacak gibi görülüyor.

Windows 7 RC için minimum sistem gereksinimleri;
1 GHz veya daha hızlı 32-bit (x86) / 64-bit (x64) işlemci.
– 1 GB RAM (32-bit) / 2 GB RAM (64-bit) bellek kapasitesi.
– 16 GB boş disk alanı (32-bit) / 20 GB boş disk alanı (64-bit).
– WDDM 1.0 veya üstü sürücü desteğine sahip DirectX 9 destekli ekran kartı.

Yorum yazın