Sanat

Placebo İstanbul’da

Yazan: Melis Ozan

Aynı okuldan mezun Brian Molko ve Stefan Olsdal’ın 1994’te Londra metrosunda karşılaşmasıyla Placebo’nun ilk filizleri atılmış olur. Evlerinde müzik denemeleri yapan ikiliye Olsdal’ın arkadaşı Robert Schultzberg de baterist olarak katılınca Ashtray Heart isimli ilk gruplarını kurarlar. Alternatif rocktan daha hareketli new wave punk tarzında müzik yapan grup Bruise Pristine parçasını kaydettikleri demolarıyla yapımcıların ilgisini çekmeyi […]

Aynı okuldan mezun Brian Molko ve Stefan Olsdal’ın 1994’te Londra metrosunda karşılaşmasıyla Placebo’nun ilk filizleri atılmış olur. Evlerinde müzik denemeleri yapan ikiliye Olsdal’ın arkadaşı Robert Schultzberg de baterist olarak katılınca Ashtray Heart isimli ilk gruplarını kurarlar. Alternatif rocktan daha hareketli new wave punk tarzında müzik yapan grup Bruise Pristine parçasını kaydettikleri demolarıyla yapımcıların ilgisini çekmeyi başarır. Grup isimlerini, bir tıp teriminden olan ve ilaç niyetine verilen ama hiçbir işlevi olmayan madde anlamına gelen Placebo olarak değiştirip 1995’te ilk albümleri Placebo’yu kaydederler. Nancy Boy ve 36 Degrees gibi parçaların öne çıktığı albüm David Bowie ve Marilyn Manson gibi ünlülerin de dikkatini çeker. 1996’da David Bowie’nin konserlerinde alt grup olarak sahne alan Placebo ikinci albüm öncesi baterist Schultzberg ile yollarını ayırmaya karar verir. Steve Hewitt’i baterist olarak bünyesine dahil eden grup bu dönemden itibaren new wave punk tarzını alternatif rock’a bırakan parçalarla yoluna devam eder.

“Sensiz ben bir hiçim”

Aşığın maşuka teslim oluşunun en derin anlatımını 1998’te Without You I’m Nothing albümüyle yakalayan Placebo, müzik eleştirmenlerince de on dört yıllık kariyerlerinin en başarılı çalışmasını gerçekleştirir. Tüm yaratılış felsefelerini bir kenara atıp, varlığını sevgili üstünden tanımlayan aşkı anlatan albüm hem alternatif rock müziği hem de iz bırakan şarkı sözleriyle büyük başarı yakalar. Seksen küsur doğumlular için ergenliğin en kafa karıştırıcı dönemine denk gelen albüm, aşkın hastalıklı bağımlılığını da sorgulatır.

Androjen görünümü, makyajın eksik olmadığı yeşil gözleri ve Pet Shop Boys’un solistini andıran vokaliyle Brian Molko’nun öne çıkışı da bu tarihlere rastlar. Fransa’da başlayan Libertinage (Özgürleşme) dönemi yazarlarından Choderlos de Laclos’nun cinselliği ve erdemi sorguladığı yapıtı Les Liaisons Dangereuses (Tehlikeli İlişkiler) romanın gençlere yönelik uyarlaması Cruel Intentions (Seks Oyunları) filminde film müziği olarak Every Me Every You parçasının kullanılması da Placebo’nun tanınmasında önemli bir rol oynar. Müziği ve Molko’nun “pure” derkenki yumuşaklığıyla unutulmayan parça Pure Morning ve sözleriyle yürek burkan The Crawl da albümün başarısını arttırır.

2000 yılında piyasaya sürülen Black Market Music albümü ile “Nerede hata yapıyorum?” sorusuna Taste in Men şarkısından “Change your taste in men” (Erkek seçimini değiştir) ile cevap veren grup sadık hayran kitlesini bir kez daha cezbeder. Commercial for Levi, Narcoleptic, Heamoglobin ve bir uyuşturucu çeşiti olan Special K isimli parçalardan grubun uyuşturucuyla olan ilişkilerinin bu dönemde yoğunlaşmış olabileceği sonucu çıkarılabilirse de yine müzik kalitesinden ödün vermediği görülür. 2003 yılında çıkan Sleeping With Ghosts ile yine aşk, seks, uyuşturucu üçgeninde dönen şarkılarına yenilerini ekleyen grup ilk albümlerinde hissedilen kimlik bunalımını biraz daha aşmış izlenimini bırakır. Daha hareketli parçaların yoğunlukta olduğu albümde yine de Protect Me From What I Want gibi kendini sorgulayan şarkılardan da vazgeçilmez. 2004’te Soulmates Never Die albümünde şimdiye kadar çıkmış bütün single’larını toplayan Placebo, Chuck Palahnuik romanından uyarlanan Fight Club’ın film müziği Where is My Mind parçasını da unutmaz. Ayrıca Protect Me From What I Want şarkısının Fransızca versiyonu Protege Moi da en az orijinali kadar beğeni toplar. Grup bu single toplama işinin ilgi gördüğünü keşfedip Once More With Feeling albümüyle yine eskileri piyasaya sürmeye karar verir. Without You I’m Nothing parçasının David Bowie’yle olan düet versiyonunu da ekleyen Placebo, Twenty Years single’ı ile artık Mtv videolarında yer edinmiş popüler kitle malzemesi olmuştur. Bunca yıl zar zor bulunan albümler ve internet kayıtlarıyla geçinen hayran kitle, Brian Molko’nun “Son Mohikan” saçı ve iyi para harcanmış gibi görünen klipleriyle grubu Mtv’den takip etmeye devam eder.

“İlaçlarını almayı unuttun mu?”

İlk albümlerinde hissedilen o derin hissiyat ve kimlik karmaşasından uzaklaştığının sinyallerini verdiği Twenty Years single’ından sonra 2006’da Meds albümünü çıkaran Placebo’nun teknolojinin nimetlerinden bolca yararlandığı parçalar üretmeye başladığı görülür. Sade anlatımıyla en içinden çıkılmaz duygulara tercüman olan grup bu albümle piyasa şarkıcıları olma yolunda ilerler. “Did you forget to take your meds?” (İlaçlarını almayı unuttun mu?) sorusuyla da yirmi birinci yüzyılın “ben gence genç demem, anti-depresan kullanmıyorsa” algısını güçlendirir. 2006 Rock’n Coke’da ortalama bir performans sergileseler de henüz umudun kesilmemesi gereken gruplardan olan Placebo, bir kez daha İstanbul’da hayranlarıyla buluşacak.

Baterist Steve Hewitt’in gruptan ayrılmasıyla aralarına katılan Steve Forrest ile yollarına devam eden grup, son albümleri Battle For The Sun’ı 8 Haziran’da çıkartıyor. Şimdiden dünya turu için planlarını yapan grup 23 Haziran’da Turkcell Kururçeşme Arena sahnesinde İstanbulluları coşturacak. Henüz hiçbir yerde parçaların kaydına rastlanmadığı için içeriği merakla beklenen albümün bu kez Placebo hayranlarını ilk albümleri gibi tatmin edeceğini umuyoruz.

Yorum yazın