İstanbul

Polisin Emek hassasiyeti

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Emek Sineması'nın yıkılmasına karşı çıkan gruba polis gazla müdahale etti. Yönetmen Costa Gavras, “Tarihi bir sinemanın yıkılması kabul edilemez” dedi

Beyoğlu Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu Circle D'orient (Sarkldoryan) bina kompleksinin alışveriş merkezine dönüştürülmesini engellemek için İstiklal Caddesi’nde biraraya gelen ve aralarında sanatçılarında olduğu yüzlerce kişiye polis gaz ve tazyikli su sıkarak müdahale etti.

“Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi” öncülüğünde yaklaşık üç yıldır Emek Sineması’nın yıkılmaması için eylemler yapan grup, saat 16:00 civarında Tramvay Durağı’nda toplanarak Emek Sineması'na yürüdü.

Emek Sineması’nın bulunduğu sokak ve çevresini abluka altına alan polisler, zincir oluşturarak grubun girmesini engellerken, Demirören AVM’nin de kepenkleri kapatıldı.
“Emek'ten çıkın, Demirören'i yıkın” sloganları atan grup adına Avukat Can Atalay ve grup içinde yer alan sanatçıların, polisin çekilmesine yönelik tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Polis, gruba Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) ve gaz bombalarıyla müdahale edince İstiklal Caddesi'nde büyük bir panik yaşandı.

 Polisin sert müdahalesine karşı göstericilerin polise taş ve pet şişelerle karşılık vermesi üzerine gerilim tırmandı ve polis bazı göstericileri gözaltına aldı. Polisin gözaltına aldığı kişiler arasında Altyazı Dergisi muhabiri Berke Gök de bulunuyor.

32. İstanbul Film Festivali kapsamında İstanbul'da bulunan ve Kapital filminin gösterimi öncesinde festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alan usta yönetmen Costa Gavras da eyleme katıldı. Gavras, Tarihi bir sinemanın yıkılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Eyleme katılanlar arasında Tuncel Kurtiz, Serra Yılmaz, Rıza Kocaoğlu, Zafer Algöz, Can Bonomo Derviş Zaim, Derya Alabora, Defne Halman, Cem Davran, Genco Gülan, Yeşim Özsoy Gülan gibi ünlü isimler de yer aldı.

Yorum yazın