Tvsaire Yaşam

Sahte bal nasıl ayırt edilir

Yazan: Berfu Özbal - Aren Arda Kaya

Televizyondaki bal reklamları, balda sahteciliği yeniden gündeme getirdi. HaberVs, iyi balın sahte baldan nasıl ayırt edilebileceğini balcılara sordu.

Televizyonda yayınlanan bal reklamlarında kaliteli balın uygun fiyata sunulduğu iddia adiliyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Bakanı Mehdi Eker, televizyon kanallarından yoğun olarak reklamı yapılan bu ürünleri incelemeye aldıklarını açıklarken, bugünkü Vatan Gazetesi’nin haberine göre satılan balların sahte olduğu tespit edildi.

Piyasada meşrubat ve çeşitli tatlıların üretiminde yoğun olarak kullanılan nişasta bazlı şekerle imal edilen sahte balların ihaleyle Silahlı Kuvvetlere dahi satıldığı belirtiliyor. Mısır şurubu ve bal aromasıyla imal edilen sahte balları insan damağının ayırt edebilmesi oldukça zor.    

İstanbul Fatih’teki balcılarda iyi kalite balın kilosu petek olarak 80 liradan, süzme olarak ise 70liradan başlıyor. Hakiki bal donduğunda tereyağı gibi bir kıvama sahip olurken, sahte bal donmuyor. İçinde şeker bulunan sahte bal hem tadıyla hem de biçimiyle kendini belli ediyor. İyi balın bir başka ayırt edici özelliği ise balın akışının kesilmeden devam etmesi.

İyi balın nasıl ayırt edilebileceğini HaberVs izleyicileri için İstanbul Fatih’teki balcılara sorduk.

2 Yorum

  • FATİH'TEKİ BALCILAR BİLMİYORLAR ZİRA ONLAR ÜRETİCİ DEĞİL, BİLMEDEN DE OLSA, ONLAR DA SAHTE BAL SATICILARI KANAATİNDEYİM. ÇOK DİKKAT EDİN: HAKİKİ BALŞ 3000 SENEDEN BERİ DONMUYOR, MISIR FİRAVUNLARI MEZARLARINDAN ÇIKMIŞTIR. BİLİRSİNİZ ŞEKER ŞERBETLERİ KESİNLİKLE "KRİSTİLAZE" OLARAK ŞEKERLEŞİR.

  • DİKKAT!.. SADECE SAHTE BAL VEYA BİR MİKTAR SAF BAL İLE KARIŞTIRILMIŞ ÇOK MİKTARDAKİ ŞEKER ŞERBETİ DONAR.
    HAKİKİ BAL ASLA VE KAT'A DONMAZ. DENEYİN VE GÖRÜN.
    DENEMEK İÇİN, BAL ÜRETEN DÜRÜST BİR TANIDIĞINIZ KÖYLÜDEN BİRKAÇ KİLO "KARAKOĞAN" BALI ALIN VE YILLARCA MUHAFAZA EDİN. GÖRECEKSİNİZ Kİ ASLA DONMAYACAK VE ŞEKERLEŞMEYECEK…

Yorum yazın