Genel

Tuzla’da işçi katliamı sürüyor

Yazan: HaberVs

Ahmet Şıkahmets@medyakronik.com Geçen hafta İzzet Güder adlı işçinin ölümü ve 6 işçinin de yaralanmasıyla gündeme gelen Selah Tersanesi’nde bugün bir kaza daha yaşandı. DİSK’e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası’ndan (Limter-İş) edinilen bilgilere göre “kaza” 11.45 sıralarında meydana geldi. Selah Tersanesi’nde faaliyet gösteren ‘Lord Marine’ adlı taşeronda montaj yardımcısı olarak çalışan Deniz […]

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Geçen hafta İzzet Güder adlı işçinin ölümü ve 6 işçinin de yaralanmasıyla gündeme gelen Selah Tersanesi’nde bugün bir kaza daha yaşandı. DİSK’e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası’ndan (Limter-İş) edinilen bilgilere göre “kaza” 11.45 sıralarında meydana geldi. Selah Tersanesi’nde faaliyet gösteren ‘Lord Marine’ adlı taşeronda montaj yardımcısı olarak çalışan Deniz Kaşıkeman, sac montajı yaparken, 2 ton ağırlığındaki sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi. Olay yerinde hayatını kaybeden 26 yaşındaki Kaşıkeman’ın cenazesi, Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından morga kaldırıldı. 30 YTL yevmiye karşılığı çalışan ve yeni evli olduğu belirtilen Kaşıkeman’ın eşinin sekiz aylık hamile olduğu öğrenildi.

Bu olaydan saatler sonra da Desan Tersanesi’nde kaynak yaparken 25 metre yükseklikten düşen 29 yaşındaki Murat Çalışkan öldü.Kahramanmaraş doğumlu Çalışkan’ın dün gece mesaisine kalırken dün gece geç saatlerde kaynak yapmaya başladı. Murat Çalışkan, 25 metre yükseklikten güverteye düşerek öldü. Çalışkan’ın 2 yıldan bu yana aynı tershanede kaynakçı olarak çalıştığı bildirildi. Olay yerine gelen savcı ve polisin incelemesinin ardından ölen işçinin cenazesi Tuzla Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaşanan ölümler ve kazalarla adeta insan değirmenini andıran Tuzla tersanelerinde yaşanan bu son olaylarla ölen işci sayısı 96’ya çıktı. İşçilerden 53’ü, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) altı yıllık iktidarında öldü. Faruk Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu 22 Temmuz 2007’den bu yana ölen işçi sayısı ise 24’e çıktı.

Aynı tersanede 1 haftada 2 ölü

Selah tersanesinde geçen hafta meydana gelen patlamada da İzzet Güder adlı işçi ölmüş, 6 işçi de yaralanmıştı. Tersane sahibi Erkan Selah, bu olaydan sonra gazetecilere daha önce tersanesinde hiç kaza yaşanmadığını iddia etmiş ancak 23 Ağustos 2007’de de aynı tersanede Günay Akarsu adlı işçinin elektrik çarpması sonucunda öldüğü ortaya çıkmıştı. Şirket ısrarla, Akarsu’nun kalp krizinden öldüğünü savunmuş, ancak sağlık raporları ölümün elektrik çarpmasından kaynaklandığını ortaya koymuştu. Bakanlık tarafından son altı ay içinde iki kez denetlenen Selah Tersanesi’ne idari para cezası uygulandığı, yaklaşık 1.5 ay önce yapılan denetimde de iş sağlığı ve güvenliği bakımından eksiklikler saptandığı için eksikliklerin giderilmesi için süre verildiği anlaşılmıştı.

Nazi kampı gibi”

Yaklaşık 10 gün önce TBMM Kaşıkeman’ın ölümünden bir gün önce TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, tersanelerde inceleme yapmıştı. Komisyon Bayram Meral, tersanelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Sanki nazi kampına benziyor. En önemli eksik müfettiş denetimi. Tuzla Allah’a emanet bırakılmış. Müfettiş gitmiş, eksiklikleri tespit etmiş ama bir yaptırım yok. Eksik listesi verilmiş ama gidip düzeltilip düzeltilmediğine bakılmamış. İşveren de denetimi ciddiye alıp bu eksiklikleri düzeltmemiş. Adam 300 işçi çalıştırıyor ama iki tane tuvalet, 8 kişilik yemekhanesi var. Şartlar bu kadar ilkel” demişti. Tersanelerde örgütlü Limter-İş, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) iş cinayetlerin karşı öne sürdükleri talepleri kabul etmediği ve insanca çalışma koşullarının yaratılması için 16 Haziran’da greve gidecek.

Yorum yazın