Genel

Umudun adı ölüm oldu

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com İstanbul Küçükçekmece’ye bağlı Kayabaşı’nda, kaçak yollardan Avrupa’ya gitmeye çalışan 13 kişinin cesedi bulundu. Bugün (30 Temmuz) boş bir araziye cesetleri atılmış olarak bulunan kaçak göçmenlerin kapatıldıkları tır dorsesinde açlık. susuzluk ve havasızlıktan boğularak öldüğü anlaşıldı. Cesetlerin bulunmasından sonra çevrede operasyon yapan polis ekmek ve su bulabilmek için çevreye dağılan Pakistan ve Burma vatandaşı 60 […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

İstanbul Küçükçekmece’ye bağlı Kayabaşı’nda, kaçak yollardan Avrupa’ya gitmeye çalışan 13 kişinin cesedi bulundu. Bugün (30 Temmuz) boş bir araziye cesetleri atılmış olarak bulunan kaçak göçmenlerin kapatıldıkları tır dorsesinde açlık. susuzluk ve havasızlıktan boğularak öldüğü anlaşıldı. Cesetlerin bulunmasından sonra çevrede operasyon yapan polis ekmek ve su bulabilmek için çevreye dağılan Pakistan ve Burma vatandaşı 60 kişiyi gözaltına aldı. 10p kaçak da durumları kötü olduğu için hastanede tedavi altına alındı.

Ölümle noktalanan umut yolculuğu

Van’da önceki gün bindikleri tırla yola çıkan Pakistan ve Burma vatandaşı 138 kaçağın umut yolculuğu Küçükçekmece’de bir insanlık dramıyla son buldu. 138 kaçak yolcusuyla önceki gün Van’dan yola çıkan tır dün (29 Temmuz) saat 04.30 sularında Küçükçekmece Kayabaşı köyündeki bir göl kıyısında durdu. 13’ünün açlık, susuzluk ve havasızlıktan boğularak öldüğü kaçaklardan 10’u da fenalaşmıştı. Kaçakları tırdan indiren şoför kayıplara karışırken ayakta kalabilen kaçaklar da ekmek ve su bulabilmek için çevreye dağıldı. Çevre sakinlerinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen polis Pakistan ve Burma vatandaşı 13 kaçağın cesetleri ile baygın haldeki 10 kaçağı buldu. Ölüler Adli Tıp Kurumu’na, durumları kötü olan kaçaklarsa hastaneye kaldırılırken, çevreye dağılan kaçakları yakalamak için bir helikopterin de katıldığı takip başlatıldı. Gün boyunca süren takip çalışmaları sonunda 60 kaçak yakalanarak, Halkalı Polis Karakolu’na götürüldü. 138 kişi oldukları belirlenen kaçakların geriye kalanlarını arama çalışmaları sürüyor.

Ölenleri atmaya gelmiş

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, olayın saat 07.30’da öğrenildiğini, emniyet güçleri ve savcılığın olay yerinde incelemelerde bulunduğunu belirterek, “13 göçmenin öldüğünü tespit etmişler. 10 göçmenin de bitap ve halsiz olduğu görülmüş. Bunlar çevre hastanelere sevk edildi. 50 civarında göçmen bölgeden toplanarak gözaltına alındı. Bir o kadar göçmenin de havadan ve karadan aramalarla toplanmasına çalışılıyor” dedi.
Küçükçekmece İlçesi Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Doğan Azat, gece saat 04.00 sıralarında bir tırın Kayabaşı Mahallesi girişindeki kırsal alana geldiğini ve bu aracın içindeki 13’ü havasızlıktan ölmüş 150’yi aşkın kaçağı araziye bırakıldığının belirlendiğin söyledi. Tır sürücüsünün, bazı mültecilerin havasızlıktan öldüğünü anlayıp panikleyerek güzergahını değiştirip kırsal alana geldiğinin düşünüldüğünü ifade eden Azat, hem ölenleri hem de yaşayan diğer yabancıları kırsal alana bırakan kişilerin kaçtığı yönünde bilgi edindiğini anlattı.

Üç yılda 35 bin kaçak yakalandı
İstanbul ‘da güvenlik güçlerinin son 3 yılda yaptığı operasyonlarda, çok sayıda insan kaçakçısıyla yasa dışı yollardan Türkiye’ye gelen ya da suça karıştıkları anlaşılan yaklaşık 35 bin kaçak yakalandı. 106 ayrı ülkeden olan kaçakların büyük çoğunluğunu Moldova, Türkmenistan uyruklular oluşturuyor. Kentte jandarma operasyonları hariç, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından insan kaçakçılığı yapanlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda ise 2005’te 38, 2006’da 34, 2007’de 42 olmak üzere 114 kişi gözaltına alındı. Göçmen kaçakçılığı olayını organize edenlere yönelik yapılan operasyonlarda da 2005’ten bu yana 272 kişi yakalandı.

Yorum yazın