Genel

Yüz binlerce genç için en önemli haberdi: Gazetelerde yoktu!

Yazan: HaberVs

Alper Görmüşagormus@medyakronik.comMeltem Ürütmurut@medyakronik.com Dün (27 Mart), YouTube’dan yapılan “Son kapatma kararına neden teşkil eden videoları inceledik ve YouTube içerik politikasına aykırı içeriğe sahip olmasından dolayı yayından kaldırdık” açıklamasının ardından sitenin yeniden erişime açılmasının an meselesi olduğunu söylemiştik. Nitekim öyle oldu, YouTube saat 18.00 civarında yeniden açıldı. Gene dün, sitenin kapatılmasını izleyen günlerde yazılı basın ve […]

Alper Görmüş
agormus@medyakronik.com
Meltem Ürüt
murut@medyakronik.com

Dün (27 Mart), YouTube’dan yapılan “Son kapatma kararına neden teşkil eden videoları inceledik ve YouTube içerik politikasına aykırı içeriğe sahip olmasından dolayı yayından kaldırdık” açıklamasının ardından sitenin yeniden erişime açılmasının an meselesi olduğunu söylemiştik. Nitekim öyle oldu, YouTube saat 18.00 civarında yeniden açıldı.

Gene dün, sitenin kapatılmasını izleyen günlerde yazılı basın ve televizyonların konuya ilgisizliklerinden söz etmiş, şöyle demiştik: “New York Times, bu yasağın Türkiye’nin saygınlığına Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi’nden de büyük bir darbe indireceğini yazdı. Doğru. Fakat burada da tuhaf bir durum yok mu? 301 için onca mücadele eden Türkiye’nin özgürlükçüleri nasıl oluyor da YouTube yasağı hakkında neredeyse hiçbir şey yazmıyor? Bu garip durumun nedeni, gazetelerin yaşlı gazetecilerin ve yazarların egemenliği altında bulunması olabilir mi? Bence öyle. Ya da en önemli nedeni bu. İnternette bir tür ‘isyan’ varken gazetelerin ve televizyonların sessiz kalması, bilmiyorum başka nasıl açıklanabilir?”

Bugünkü gazeteler, dün sözünü ettiğimiz ilgisizliğin vahim boyutlarda olduğunu gösteriyor. Düşünün: Yüz binlerce (milyonlarca?) genç için günün en önemli haberi saat 18.00 civarında patlıyor: “YouTube yeniden açıldı…” Gazetelerin haberi ferahfeza hazırlayabilmeleri için önlerinde yeteri kadar zaman var. Ve ertesi gün, yani bugün (28 Mart) gazeteleri açtığımızda karşımıza çıkan manzara şudur:

Hürriyet(5. sayfa tek sütun): “O videoları çıkardık yasağımız kaldırılsın…” (YouTube’dan yapılan yazılı açıklamayı içeriyor. Sitenin yeniden erişime açıldığına dair bir bilgi yok.)
Milliyet: Yok.
Radikal: Yok.
Sabah (18. Sayfa): “Videoları kaldırdık yasak sona ersin…” (Sitenin yeniden erişime açıldığına dair bir bilgi yok.)
Taraf (5. Sayfa): “Youtube’a erişim ENGELLENEMEZ…” (Sitenin yeniden erişime açıldığına dair bir bilgi yok.)
Akşam: Yok.
Star: Yok.
Birgün: Yok.
Zaman: Yok.
Evrensel (15. Sayfa): “Youtube açılmaya hazır… ” (Sitenin yeniden erişime açıldığına dair bir bilgi yok.)
Cumhuriyet: Yok.
Vatan: Yok.
Dünya: Yok.
Yeniçağ: (9. Sayfa): “’Çete’ bastırdı, site yayında…”
Yeni Asya: Yok.
Today’s Zaman(5. sayfa tek sütun): “Access to Youtube restrored after removal of Anti-Atatürk video clips” (Atatürk karşıtı videoların silinmesinin ardından Youtube’a erişim yeniden açıldı.)
Turkish Daily News: “No offensive videos on Youtube” (YouTube’da hakaret içeren video yok…) Haberde sitenin kullanıma açıldığına dair bir bilgi yok.

Gördüğünüz gibi, haberi veren iki gazete var. Biri (Today’s Zaman), Türkiye’deki yabancılar için çıkan bir gazete… Öbürü ise YouTube’u çetecilikle ilişkilendirmiş, fakat bu yoklukta insanın bu tuhaflığı görmemezlikten gelesi geliyor! Yani anlayacağınız, Türk okurlarının Türk basınına bakarak YouTube’un açıldığı bilgisini edinmeleri mümkün değil!

Gençler gazete okumuyormuş! Bu gazetelerin gençlerle ne ilgisi var ki okusunlar!

NOT: Baskıya erken giren birkaç gazetenin haberi verme imkânlarının olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla onları tenzih ediyoruz. Fakat söylemeden de geçemeyeceğiz: Acaba haber vakitli gelseydi, onlardan farklı bir refleks görebilir miydik? Bu gazetelerin bol vakitlerde ortaya koydukları performansa bakınca, onun da pek mümkün olmadığını görüyoruz.

Yorum yazın