Genel

2007 Türkiye’de Protestanlar için karanlık bir yıl oldu

Yazan: [email protected]

Ferda Balancar Raporu Medyakronik’e ulaştıran Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü İsa Karataş, başta hükümet olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarını Protestanlara yönelik kamuoyunda her geçen gün daha da şiddetlenen linç kampanyalarına karşı aktif tutum almaya çağırıyor. Karataş, Medyakronik’e yaptığı açıklamada, önlem alınmadığı takdirde 2008’in Türkiye’de Protestanlar için 2007’den daha da kötü bir yıl olabileceğine dikkat […]

Ferda Balancar

Raporu Medyakronik’e ulaştıran Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü İsa Karataş, başta hükümet olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarını Protestanlara yönelik kamuoyunda her geçen gün daha da şiddetlenen linç kampanyalarına karşı aktif tutum almaya çağırıyor. Karataş, Medyakronik’e yaptığı açıklamada, önlem alınmadığı takdirde 2008’in Türkiye’de Protestanlar için 2007’den daha da kötü bir yıl olabileceğine dikkat çekiyor.

İsa Karataş, medyayı da genelde Hıristiyanlara özelde Protestanlara yönelik linç kampanyaları konusunda daha duyarlı ve bilinçli tutum almaya davet ediyor. Karataş’a göre 18 Nisan 2007’de Malatya’da gerçekleştirilen ve üç Protestan’ın vahşice katledildiği saldırıdan sonra medyada son derece sınırlı ve yetersiz de olsa bir tutum değişikliği gözleniyor ancak bu yeterli değil. Karataş özellikle misyonerliği bir suç ve Türkiye’yi bölme faaliyeti gibi gösteren yayınların Türkiye’de Hıristiyanlara yönelik şiddet eylemlerini tetikleyen en önemli unsurların başında geldiğinin altını çiziyor.

Aşağıda söz konusu raporun tamamını sunuyoruz.

TÜRKİYE’DEKİ PROTESTAN CEMAATİ’NİN
2007 YILI İÇERİSİNDE MARUZ KALDIĞI HAK İHLALLERİ

GİRİŞ:

Türkiye’de inanç özgürlüğü anayasal koruma altında olmakla beraber özellikle son 10 yıldır Müslüman olmayan gruplara karşı içinde fiziksel saldırıların da bulunduğu büyük bir karalama, aşağılama ve toplumu bu gruplara karşı kışkırtma kampanyaları devam etmektedir. “Misyonerlik” adı altında bir suç türetilmiş, suç veya kabahat olmamakla birlikte bazı kişi ve gruplarca suçmuş gibi haber ve yorum yapılarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açılmıştır. İnançlarını yayma çalışmaları, öğretilmiş önyargılar ve komplo teorileri ile birleştirilerek bu grupların ulusal bütünlüğe tehdit oluşturduğu, yabancı ülkeler ve onların istihbarat servisleri ile ilişkide olduğu, insanları para, iş, vize ve kadın vererek/vaat ederek inançlarını değiştirmeye çalışıldığı ileri sürülmektedir. Maalesef reyting peşinde olan medyanın bir kısmı da bu kampanyaya aktif ve pasif olarak katılmaktadır. Bu ve benzeri bilerek yanlış bilgilendirme ve de karalama, Müslüman olmayan cemaatleri özellikle radikal çevrelerin hedefi haline getirmiştir.

Müslüman olmayan grupların inançlarını paylaşma ve yayma çalışmaları ulusal güvenlik sorunu gibi ele alınarak devletin en üst makamlarınca tartışılmıştır. Son yıllarda birçok kişi misyonerlik faaliyeti tanımlanması ile gözaltına alınmış, fişlenmiş veya savcılığa sevk edilmiştir.

Türkiye’deki Protestan Cemaati hala sürdürülmekte olan bu kışkırtıcı kampanyalardan olumsuz yönde etkilenmektedir. 2007 yılı Protestan cemaati açısından karanlık bir yıl olmuştur. Malatya’da üç Protestan Hıristiyan vahşice boğazları kesilerek öldürülmüştür. Cemaat bu olay öncesi ve sonrasındaki aydınlatılmamış bağlantılar, ibadethanelere saldırılar, tehditler ve ayrımcılık ile karşı karşıya kalmıştır. Bu olaylar kışkırtıcı kampanyaların sonuçlarının ne kadar acı olabileceğini göstermektedir.

Elinizdeki raporun amacı Türkiye’deki Protestan Cemaatinin 2007 yılı içerisinde maruz kaldığı hak ihlallerini düzenlemek, birinci elden sağlıklı bilgileri kamuoyu ile paylaşmak, inanç ve ifade özgürlüğünün gelişmesi için çaba sarf eden gruplara veri sağlamak, ileride hak ihlallerinin yaşanmaması için hükümetin ve diğer resmi kuruluşların dikkatini çekmektir. Raporda 2007 yılı içerisinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili özet veriler bulunmaktadır. Bu raporda yer alan hak ihlalleri ancak suç duyurusunda bulunulmuş ihlallerden oluşmaktadır. Kişilerin ve grupların çekinmelerinden ötürü daha pek çok tehdit, saldırı ve ayrımcılık yaşandığı halde bu rapora yansımamıştır.

2007 YILI İÇERİSİNDE MARUZ KALINAN HAK İHLALLERİ:
1) 28 Ocak 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi Derneği kimliği belirsiz kişiler tarafından taşlanarak büyük maddi zarar verilmiştir. Failler yakalanamamıştır.

2) 02 Nisan 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar birçok insandan tehdit mailleri aldığından dolayı tüm mail ve bilgilerle savcılığa başvuruda bulunduğu halde bir sonuç çıkmamıştır. (Dosya numarası: 2007/5698)

3) 18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da Hıristiyanlık içerikli kitaplar basan ve dağıtan Zirve Yayınevi’nin ofisine 5 genç tarafından baskın yapılmış, yayınevi çalışanları Necati Aydın, Uğur Yüksel ve aynı ofisi kullanmakta olan Tilman Geske birçok yerinden bıçaklanarak ve boğazları kesilerek vahşice katledilmişlerdir. Mahkeme devam etmektedir.

4) 1 Mayıs 2007 tarihinde İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Ödemiş Sevgi Topluluğu önderi Mehmet Şahin Çoban’ın arabasının camları taşlarla kırıldı. Ve her hafta evi ve toplantı yeri kimliği belirsiz kişiler tarafından sürekli bir şekilde taşlanmaktadır. Sayısız suç duyurusunda bulunulmasına rağmen 2006 yılı içerisindeki evinin ve toplantı yerinin molotoflanma olayı dahil hiçbir olayın failleri yakalanamamıştır.

5) 15 Mayıs 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar’ın 11 yaşındaki oğlu okulunda olduğu sırada babasının yanına götüreceklerini iddia eden gençler tarafından kaçırılmaya çalışılmış ancak çocuğun kaçıp okul müdürüne sığınması sonucunda başarılı olamamışlardır. Polise bildirildiği halde bir gelişme olmamıştır.

6) 20 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı’nın Eskişehir’de hizmet veren binası molotof kokteylleri kullanılmak suretiyle saldırıya uğramıştır. Failler yakalanamamıştır.

7) 6 Haziran 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar bir konser için izin başvurusunda bulunmuş, konser alanları bakımda olduğu gerekçesi ile izin verilmemiştir. Daha sonra Samsun belediyesinin emniyete misyonerlik yapılacağı dolayısı ile izin verilmediği basına yansıyınca İçişleri Bakanlığına ayrımcılık yapıldığı gerekçesi ile şikayette bulunulmuş ancak bir sonuç çıkmamıştır. (Şikayet dosya no: B050Mah06001.521.2007.55.27/17218-54636).

8) 21 Mayıs 2007 tarihinde Ankara’da bulunan, Hıristiyanlık ile ilgili yayınlar gerçekleştiren Radyo Shema’ya karşı iki kişi tarafından muhtemel bir saldırı hazırlığı çalışanlar tarafından fark edildi ve bu kişiler kaçarak uzaklaştılar. Radyo uzun zamandır tehdit edildiği için emniyet güçleri yoğun şekilde bu olayla ilgilendiler. Kamera kayıtları olmasına rağmen bu kişiler henüz yakalanamadı.

9) 21 Mayıs 2007 tarihinde İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Ödemiş Sevgi Topluluğu önderi Mehmet Şahin Çoban’ın arabasının camları ikinci kez taşlarla kırıldı. Olayın failleri yakalanamadı.

10) Haziran ve Temmuz aylarında Antalya İncil Kilisesine aynı kişi tarafından, sonuncusu fiziksel saldırı olmak üzere, toplam 8 kez saldırı olmuş, ibadet engellenmeye çalışılmıştır. Bu saldırıların 5 tanesi emniyet güçlerine bildirilmiş, 3’ü için mahkeme süreci başlatılmış, her seferinde saldırıları gerçekleştiren kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. (2007/988 Antalya 4. asliye ceza mahkemesi, 2007/1134 Antalya 3. Sulh ceza mahkemesi. 2007/1276 Antalya 1. Sulh ceza mahkemesi).

11) 26 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul Koca Mustafa Paşa Agape Kilisesi taşlanarak saldırıya uğramıştır. Maddi hasar meydana gelmiştir. Failler yakalanamamıştır.

12) 29 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı’nın İzmit Hizmet binası bir grup genç tarafından yumurta atılarak saldırıya uğramıştır. Failler belirlenmiştir. Çocuk yaşta oldukları için şikayette bulunulmamıştır.

13) 3 Eylül 2007 tarihinde İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı’nın İzmit Hizmet binası kundaklama girişiminde bulunulmuştur. Ateş büyük zarar vermeden söndürülmüştür. Fail yakalanmış ve tutuklanmıştır. Soruşturma No: 2007/14258

14) 7 Kasım 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar’ın, resmi, ev adresi, telefonu ve diğer kişisel bilgileri ‘youtube’ adlı internet sitesinde yayınlanmak sureti ile bu kişinin ortadan kaldırılması gerektiği belirtilmiştir. Kişisel başvurular sonucunda adı geçen site bu videoyu yayından kaldırmıştır. Olay savcılığa bildirilmiş, Samsun’da uzman kişi olmadığı için bu görüntüler ve bilgiler emniyet aracılığı ile İstanbul’a gönderilmiş ancak bu güne kadar bir sonuç çıkmamıştır. Bu olay üzerine savcılık Orhan Pıçaklar’ın korunması talebinde bulunmasına rağmen Samsun Valiliğinden bu konuda bir cevap gelmemiştir. (Dosya no: 2007/18456).

15) 25 Kasım 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar kilise çıkışında aracıyla seyir halinde iken önü kesilmiş ve kaçırılma girişiminde bulunulmuştur. Başarılı olamayan saldırganların kullandıkları aracın plakası sahte çıkmıştır. Olay emniyete intikal etmiştir. Failler bir süre sonra yakalanmıştır. Ancak olayı araç sıkıştırmak gibi adi bir olay olarak göstermeye çalışmaktadırlar. Mahkeme süreci henüz başlamamıştır.

16) Kasım ayı içerisinde “Kurtlar Vadisi-Pusu” adlı dizi tarafından Hristiyanlık karşıtı, insanları Hristiyanlara karşı kışkırtıcı ve hakaret içeren en az 4 bölüm yayınlandı. Bu dizi hakkında İstanbul savcılığına suç duyurusunda ve RTÜK’e şikayette bulunuldu. Bu konuda henüz bir gelişme olmadı. (Savcılık dosya numarası: 2007/54224).

17) 25 Aralık 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi’nin internet adresi içerisindeki sohbet odalarında Hz. Muhammed’e hakaret edildiğini ileri süren bir gazete kilisenin adresini yayınlayarak ve kitleleri galeyana getirecek tarzda yayın yaparak kiliseyi ve üyelerini hedef göstermiştir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. (Dosya no: 2007/21386).

18) 29 Aralık 2007 tarihinde Samsun Agape Kilisesi önderi Orhan Pıçaklar telefon ile sayısız kez ölüm tehditleri aldı. Konu savcılığa bildirildi, soruşturma açıldı. 7 Ocak 2008’de tehdit eden kişi tespit edilerek gözaltına alındı, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı ve serbest bırakıldıktan 2-3 gün sonra Orhan Pıçaklar’ı tekrar tehdit etti.

19) 30 Aralık 2007 tarihinde Antalya’da Antalya İncil Kilisesi önderi Ramazan Arkan’a suikast hazırlığında olan bir genç yakalandı. Başka suçları da bulunan genç tutuklandı, savcılık kararı bekleniyor.

SONUÇ:

Yukarıdaki veriler göstermektedir ki Türkiye’deki Protestan Cemaati açısından 2007 üzücü ve zor bir yıl olmuştur, büyük bir can ve mal güvenliği sorunu vardır. Ancak güvenlik sorunu bu sorunun sonuç kısmını oluşturmaktadır. Öncelikle bu ortamı yaratan sebepler üzerine yoğunlaşmak daha doğru olacaktır.

• Hükümet ve diğer devlet kuruluşları bu linç kampanyalarının karşısında ivedilikle proaktif tutum almalıdır.

• Bazı devlet kuruluşları veya görevlilerince “Misyonerlik” adı altında bir suç türetme ve bunu belli bir inanç grubu ile özleştirme, bunu okullarda, askeri birliklerde ve bazı sivil toplum örgütleri aracılığıyla topluma ülkemizin en büyük tehditlerinden biri olarak öğretme etkinlikleri yürütülmektedir. Bu etkinlikler yetkililerce durdurmalı ve bu tür girişimlere karşı kararlı bir tutum izlenilmelidir. İnanç ve ifade özgürlüğünü Anayasa ile verip, karalama ve çarpıtılmış propagandaları ile geri alma çabalarına göz yumulmamalıdır.

• İfade özgürlüğü sınırları içerisinde, medyada çıkan hoşgörüsüzlüğe ve ayrımcılığa neden olabilecek yazılı ve görsel yayınlar için hızlı ve etkin denetim ve ceza mekanizmasının oluşturulmalı veya var olan kuruluşlar etkin hale getirilmelidir.

• Toplumda farklı dinlere mensup kişilere karşı hoşgörü ve bu kişilerin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak eşit haklara sahip olduğu fikri aktif olarak işlenmelidir.

TÜRKİYE PROTESTAN KİLİSELER BİRLİĞİ
HUKUK KURULU
Ocak 2008

Yorum yazın

Arşivler

© HaberVesaire 2016