Gündem santralistanbul Üniversite

Chris Stephenson’ın üniversiteden uzaklaştırılmasına itiraz

Yazan: HaberVs
Chris Stephenson
18 yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders veren Chris Stephenson'ın çalışma izni YÖK tarafından hiç bir gereçke gösterilmeden iptal edildi. (Fotoğraflar: Güventürk Görgülü)

Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından hiçbir neden gösterilmeden çalışma izni iptal edilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Chris Stephenson’ın üniversiteden uzaklaştırılmasını akademisyenler, Bilgi çalışanları ve öğrenciler bir basın bildirisiyle protesto etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları YÖK’ün çalışma iznini iptal etmesi nedeniyle okuldan uzaklaştırılan öğretim üyesi Chris Stephenson için bugün bir basın açıklaması yaptı. Saat 12:00’de Santralistanbul Kampusü’nde biraraya gelen değişik üniversitelerden çok sayıda akademisyen, üniversite çalışanı, öğrenci ve gazeteci, Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlere yönelik keyfi işten uzaklaştırmaların kabul edilemeyeceğini dile getirdi. “Bilgi Dayanışma” imzasıyla yapılan basın açıklamasında Bilgi Üniversitesi’nin 18 yıllık çalışanı Chris Stephenson’ın çalışma izninin YÖK tarafından hiç bir gerekçe gösterilmeden, dönem ortasında iptal edildiğine ve bu nedenle üniversitede çalışmasının olanaksız hale geldiğine dikkat çekilerek, “Öncelikle, Bilgi Üniversitesi akademisyenleri olarak üniversite yönetiminin bu kararın gerekçesini YÖK’ten yazılı olarak istemesini ve iptali hususunda resmen itirazda bulunmasını talep ediyoruz” dedildi.

Bir grup akademisyen tarafından okunan basın bildirisinde. YÖK kararının bir ilk olmadığına; geçtiğimiz haftalarda iki başka üniversitede de, tek ortak noktaları yabancı statü ile çalışmak ve “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış bildirisine imza atmak olan öğretim üyelerinin çalışma izinlerinin YÖK tarafından iptal edildiğine dikkat çekildi.

Yazılı bir açıklama olmasa da Chris Stephenson ve diğer öğretim üyelerinin çalışma izinlerinin barış bildirisi nedeniyle iptal edildiğini dile getiren öğretim üyeleri, üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenlerle dayanışma içinde olacaklarını şu sözlerle ifade etti: “Chris’i hukuki mücadelesinde destekleyeceğiz, kıyıma uğratılan üniversite mensuplarıyla dayanışma içinde olacağız. Tekrar söylüyoruz: Üniversitemizin misyon ve değerlerine sahip çıkarak, hukukla ve akademik ilkelerle ilgisi olmayan bu gibi keyfi dayatmaları kabul etmiyoruz.”

Bilgi Üniversitesi’nde örgütlü Sosyal-İş Sendikası adına bir açıklama yapan Genel Başkan Metin Ebetürk ise Chris Stephenson’ın yalnızca sayısız öğrenci yetiştiren ve bilimsel çalışmalara imza atan bir akademisyen olmadığını aynı zamanda aktif bir sendika üyesi olduğuna dikkat çekti. Sendikal çalışmalara önemli katkılar sunan Stephenson’ın Türkiye’deki gelişmelere de duyarsız kalmayarak “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığını ve bu nedenle YÖK tarafından cezalandırıldığını belirten Ebetürk “YÖK’ün bu hukuk dışı kararını şiddetle kınıyor ve geri almasını talep ediyoruz” dedi.

Bilgi Üniversitesi destek personelinden Mehmet Işık ise yaptığı konuşmada Chris Stephenson’ın sendikalaşma döneminde ve tüm direnişlerle bilgi çalışanlarının hep yanında olduğunu belirterek “Chris hocamız Bilgi’de işçi, Filistin’da Arap ve haksızlığın olduğu her yerde her zaman ezilenden yana olmuştur” dedi.

Bilgi öğrencileri de yaptıkları açıklamada “Chiris’siz bilgiyi kabul etmediklerini dile getirerek Stephenson’a hitaben “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attılar.
Bilgi içinden ve dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı basin açıklaması sonrasında Chris Stephenson “Matematik, Bilgisayar ve Toplum” konulu bir açık ders verdi.

Chris Stephenson kimdir?

1949 Londra doğumlu. Lise mezuniyetinin hemen ardından, üniversite  öncesinde kısa bir süre IBM firmasında programcı olarak çalıştı, çalışmasıyla ödül aldı. Cambridge Üniversitesi’nden Matematik alanında lisans ve yüksek lisans, Edinburgh Üniversitesi’nden Yapay Zeka konusunda yüksek lisans derecesi aldı. 1975-1986 yılları arasında İngiltere Reuters’de finansal enformasyon programları kurdu ve yönetti, firmadaki programcıları yetiştirdi. 1986-1992 arasında Londra’daki pek çok firmanın ve borsanın kullandığı programları yazan kendi firmasını kurdu. Türkiye’ye geldikten sonra hem kendi alanında danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptı, hem de Yeditepe ve Marmara Üniversitelerinde dersler verdi. Marmara Üniversitesi’ndeki Yapay Zeka derslerini tasarladı. İngilizce, Fransızca, Yunanca ve Türkçe bilen Stephenson bir süre internet gazeteciliği de yaptı. 1999’dan bugüne Bilgi Üniversitesi’nde çalıştı, 2000-2010 arasında Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanlığını yürüttü. Bölümün ders programını tasarladı, öğrenci sayısının 30’dan 230’a çıkmasını sağladı. Eğitimde özgür yazılımın kullanımı gibi konularda öncü olan Bölüm, IBM’in destek verdiği ve İstanbul’dan Diyarbakır’a 1300 öğrencinin katıldığı lise bilgisayar programı eğitimi, Google Code Jam program yarışmasına girecek adayların eğitimi gibi projeler yürüttü. Stephenson ayrıca 2000’den bu yana her yıl düzenlenen “Özgür Yazılım Günleri”nin kurucusu ve Linux Kullanıcılar Derneği’yle çalışmalarını sürdürüyor. Nesin Matematik Köyü’nde lise ve lisans düzeyinde düzenli bilgisayar bilimleri dersleri veriyor. Çalışma hayatı boyunca aktif olarak çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının savunuculuğunu yapmış olan Stephenson, İngiltere’de Reuters’de çalıştığı dönem boyunca sendika işyeri temsilcisi ve sendika kongre delegesi olarak görev yaptı, Bilgi Üniversitesi’ndeki sendikal örgütlenme deneyiminde de önemli bir rol üstlendi

Yorum yazın