Dijital Oyun Tasarımı, Bilgi Üniversitesi’nin, rekabetçi bir endüstri içinde yaratıcı düşünceyi teknik ve organizasyonel beceriyle harmanlayabilecek oyun tasarımcıları yetiştirmek amacıyla kurulan lisans programı. Bölümün dersleri dijital oyun geliştirme laboratuvarı Blue Stüdyo’da yapılıyor; buna ek olarak öğrencilere oyun prototipleme laboratuvarı Play Space’de kişisel projeleri üzerinde çalışma imkanı da sunuluyor. Bu laboratuvarlar çağdaş oyun geliştirme yazılımları kurulu gelişmiş bilgisayarlar, VR (sanal gerçeklik) sistemleri, 3D yazıcı ve oyun konsolları yanında eğitim amaçlı dijital ve analog oyun koleksiyonları ve oyun tasarım kitleri ile de donatılmış durumda. Bölümün ilk senesinde analog oyun tasarımı ve temel programlama gibi temel dersler veriliyor. Devamında 2B ve 3B grafik/animasyon ve oyun tasarımı dersleriyle öğrenciler kendi oyunlarını üretebilecek deneyimi kazanıyorlar.
4-5 Kasım’da ilki gerçekleştirilen “Game Jam” yarışmasında okul içi ve dışından gelen katılımcılar, 40 saat boyunca kendi analog veya dijital oyunlarını tasarladılar. Etkinliğin temasının küresel ısınma (iklim değişikliği) üzerine olmasını, Bilgi Dijital Oyun Tasarımı bölümünden Yrd. Doç. Dr. Nuri Kara “Oyun bir iletişim türü, oyun bizi diğer insanlar ve materyallerle etkileşime sokuyor. Biz de dünyamızda var olan ortak sorunlardan birine, oyun aracılığıyla bir farkındalık kazandırmak için bu temayı seçtik” şeklinde açıklıyor.
Geliştirdikleri dijital oyunları Crash Landing ile yarışmanın birinciliğini Nerd Potato grubu kazandı. Grup üyelerine birincilik ödülü olarak popüler oyun platformu Steam’den hediye çeki verildi. Stolen Dreams adlı pixel oyunlarıyla Vforjam grubu ikinci, dünyayı hava kirliliğinden yok olmaktan kurtarmaya çalıştığınız distopik 2050 oyunuyla ise DGR Games grubu üçüncü oldu.
Dijital Oyun Tasarımı 2. sınıfta okuyan DGR Games grubu üyeleri, iş sağlığı güvenliği ve sosyal sorumluluk üzerine VR projeleri ürettikleri bir şirket de kurmuşlar. Ayrıca henüz markete koyulmayan mobil oyun projeleri üstünde de çalışıyorlar. Etkinlikte geliştirdikleri 3 boyutlu 2050 oyununu, insanlığın kaynaklarını bu hızla tüketmeye devam ettiği takdirde, 2050 yılında dünyanın sonunun geleceği iddiasına dikkat çekmek amacıyla yaptıklarını söylüyorlar. Oyunları, bir şehrin enerji üretiminin ortaya çıkardığı kirliliği solar panelleri ve rüzgar tribünleriyle kontrol etmek üzerine.
Oyun tasarımının hızla büyüyen bir sektör olmasından dolayı bölümün gelecek vadettiğini söyleyen İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Saka, böylesine sektöre ve uygulamaya yönelik bir bölümün, bu tarz etkinlikler yapmasının gerekliliğini de ayrıca vurguluyor. Erkan Saka etkinliği, bildiğimiz Hackathon (bilgisayar programcılarının yazılım yarışması) formatının oyun tasarımına uyarlanmış hali, şeklinde açıklıyor. İnsanlar burayı bir şenlik olarak düşünebilirler, zaten kamuya da açık olduğu için dışarıdan katılacak konuyla ilgili insanlarla bizim bölümün öğrencilerinin kaynaşmasını ümit ediyoruz. Ayrıca hiç oyun tasarımı bilmeyen biri de bir grubun içine girerek katkı sağlayabilir, bu işin yazılımcısı da var, içerik üreticisi de, hikâye anlatıcısı da, diye ekliyor.
Saka, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük oyun şirketleriyle staj imkânları ve sponsorluklar üzerine görüştüklerini, sunulan bu fırsatları değerlendirip, doğru bağlantıları kuran öğrencilerin mezuniyette işlerinin hazır gibi olacağını söylüyor.
İkinci Game Jam etkinliğinin farklı bir temayla Aralık ayında yapılması planlanıyor.
- Fotoğraflar: Can Güneri