Yaşam

Gülen araba: Vosvos

Yazan: Övgü Akgürgen

Dilimize “tosba”olarak yerleşen Volkswagen’lerin savaştan barışa uzanan şahane macerası…

Volkswagen tutkusu çocukluk yıllarına dayanan ve bu tutkuyu işe dönüştüren Vosvos Club’ın sahibi Erdoğan Özelçi, artık üretilmeyen ama yolları modeliyle şenlendiren bu emektar otomobile hayat vermeye devam ediyor. Özelçi, uzun yıllardır üretilmemesine rağmen hâlâ yollarda olan bu otomobilin sağlamlığının yanısıra basit tasarımına da hayranlık duyuyor ve tutkusunu yaşatabilmek için Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış sevimli Kaplumbağaları yollara kazandırıyor.

Peki, fiyatlarıyla cep yakmayan bu otomobile sahip olmak için nelere dikkat etmek lazım? Özelçi bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “İnternette ve gazetelerde pek çok satılık Vosvos ilanı var. Ama bir Vosvos almadan önce mutlaka bu otomobillerden anlayan bir ustanın bakması şart. Ayrıca, Vosvos’ların sadece benzine değil, sevgiye de ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir…”

Bu arada kaplumbağa sevgisinin insanları nasıl derinden etkilediğini gören Volkswagen firması, bu sevimli otomobili 1998’de New Beetle adıyla bir kez daha üretti. Kaplumbağa tutkunları tarafından pek sevilmeyen New Beetle’lar 40 – 49 bin YTL fiyatla piyasaya sürüldü. Eski modellerine oranla epeyce pahalı olan New Beetle’ların alıcı profili de fiyatıyla bağlantılı olarak bir hayli değişti.

En kötü hava koşullarında bile sürücüsünü yolda bırakmayan emektar Vosvos’lar ise sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında otomobilseverler için ayrı bir yere sahip. Dünyadaki diğer tutkunlar gibi her yıl geleneksel buluşmalar düzenleyen Türkiye’deki Vosvos sahipleri toplantılarına sponsor bulamamaktan şikayet ediyor. Dünyadaki emsallerinde çeşitli gösterilere sahne olan buluşmalar, maddi sorunlar nedeniyle Türkiye’de sadece piknik havasında geçiyor.

“Vosvos hiçbir zaman yolda bırakmaz”
Efe Ünsal (İstanbul Ticaret Üniversitesi Turizm bölümü öğrencisi)
Vosvos tutkusu bana rahmetli anneannemden armağan. 1950’lerde işyerine bu araçlarla gidip gelirmiş. Onunla birlikte gezerken bana hep Vosvosları gösterirdi. Bu otomobilin insanı kendisine çeken bir albenisi var. Şimdiye kadar iki Vosvosum oldu. İlkini anneannem vefat edince sattım. İkincisini Erdoğan Özelçi yapıyor. Volkswagen beni hiç yolda bırakmadı. Karlı günlerde Üsküdar’dan Kartal’a gittiğimi hatırlıyorum. Kar bastırdığından yolda hiçbir araç yokken, arabam beni zorlanmadan Kartal’a kadar götürmüştü. Herkes anlayamaz; bu içten gelen bir sevgi.

“Gülümseyen bir suratı var”
Erkan Kurt (Mali İşler Sorumlusu)
70’lerde Volkswagen sahiplerinin çoğu doktordu. Çocukluğumda, mahallemizde çok iyi bir doktor amca vardı. Mahalledeki bütün çocukları Vosvosuna doldurur, Atatürk Orman Çiftliği’nde dondurma yedirirdi. İşte benim Vosvos sempatim o yıllarda başladı. Lise yıllarında kız kardeşime kırmızı bir Volkswagen aldık. Ama bayağı bir perişan vaziyetteydi. O arabanın toplanmasında bir ay kaportacıyla birlikte resmen mesai yaptım. Yıllar sonra ekonomik durumum el verince gri bir Volkswagen satın aldım. Uzun yıllar onu kullandım. Sonra bir gün arkadaşım oyuncak bir minibüsle bana geldi. O oyuncağa resmen aşık oldum. Çatalca’da üzerinde çalışılabilecek bir Vosbus buldum; onun da toparlanması bir sene sürdü. Sonunda aşık olduğum Vosvosa sahip olmuştum. İnsanların bu otomobili bir tutku haline getirmesinin ise farklı sebepleri var. Vosvosa önden baktığınızda gülümseyen bir suratı olduğunu görürsünüz, egzosunun etkileyici sesini de unutmamak lazım.

Vosvos’un özellikleri

Fiyatları 2.500 – 6.000 YTL arasında değişiyor.

Az yakıyor diye bilinir. Fakat Volkswagen az yakmaz, hatta şimdiki teknolojiye göre çok yakmaktadır.

En büyük kusuru sağ lastiğinin yarım santim dışarıda olmasıdır. Bu tamamen fabrika hatasıdır.

Her aracın kendine has egzos sesi vardır.

Bir Kaplumbağa alırken en çok dikkat edilmesi gereken şeyler kaportası ve motorudur.

İnsana küser.

Vosvos sahipleri arabalarının bir ruhu olduğuna inanır. Bu yüzden onlara bir isimle hitap ederler.

Yüzde 90’nında benzin göstergesi düzgün çalışmaz.

Porsche motoru takılabilir.

Orijinal tekerlekleri diğer araçlara nazaran daha incedir.

Volkswagen şirketi, müzesinde tüm serilerini klasik haliyle sergilemektedir.

Vosvos tarihinden…

Aracın ana hatlarının tasarımı Hitler’in isteği üzerine Ferdinand Porsche tarafından yapıldı.

22 Haziran 1934’te, Porsche Konstrüksiyon Bürosu ile Alman Otomobil Endüstrisi Kurumu (RDA) arasında bir “halk otomobili” prototipi üzerinde anlaşma yapıldı.

Volkswagen Beetle (Kaplumbağa) Almancada böcek anlamına geliyor.

1938’den 2003’e kadar Vosvoslar dünyanın en ekonomik araçlarıydı.

Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ve 30 adet üretilen VW-30 prototip serisi, Hitler’in emriyle imha edildi.

Vosvos’un doğumu, 7 Haziran1938 tarihli “Motor” dergisinde, “Hitler’in sevinç getiren güç otomobili” başlığıyla duyuruldu.

EMPI isimli bir Amerikan firması, Vosvos’un görünümünü değiştirmek ve aracı güçlendirmek için aksesuar ve motor kit’leri tasarladı.

3 Yorum

Yorum yazın