Genel

İyi ki doğdun internet: Türkiye’de internetin 15. yılı kutlanıyor

Yazan: [email protected]

ESRA OCAKadresinden ulaşabilirsiniz. Bilişim STK Platformu tarafından ilk kez 1997 yılında, 7 – 20 Nisan tarihleri arası ‘‘internet yaşamdır’’ sloganıyla Türkiye’de interneti geliştirmek, interneti geniş kitlelere tanıtmak amacıyla internet haftası olarak ilan edildi. Bilişim STK Platform’u bu sene internet kullanımının arttırılması için yapılması gerekenleri altı başlık altında topluyor: 1)Okullar internette bağlanmalı.2)Halk kütüphaneleri internete bağlanmalı.3)Belediyeler bünyesinde […]

ESRA OCAK
adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilişim STK Platformu tarafından ilk kez 1997 yılında, 7 – 20 Nisan tarihleri arası ‘‘internet yaşamdır’’ sloganıyla Türkiye’de interneti geliştirmek, interneti geniş kitlelere tanıtmak amacıyla internet haftası olarak ilan edildi.

Bilişim STK Platform’u bu sene internet kullanımının arttırılması için yapılması gerekenleri altı başlık altında topluyor:

1)Okullar internette bağlanmalı.
2)Halk kütüphaneleri internete bağlanmalı.
3)Belediyeler bünyesinde halka açık internet evleri açılmalı.
4)Organize sanayi bölgelerinde internet evleri açılmalı.
5)Kültürel mirasımız internete taşınmalı.
6)e-devlet hizmetleri başlatılmalı.

İnternet kullanıcısı oranında yedi yılda yüzde 700 artış oldu

12 Nisan 1993’te Ankara-Washington arasında kiralık hatla kurulan bağlantı ile Türkiye internetle tanıştı. İlk bağlantı kurulduktan sonra ODTÜ ve Bilkent üniversitelerinin aynı yıl hizmete geçirdikleri web siteleri, ilk Türk web siteleri olarak tarihe geçtiler. 1994’de ise ilk internet servis sağlayıcısı olarak “tr.net” hizmete girdi.

Günümüze gelindiğinde ise, “Dünya İnternet İstatistikleri” sitesinin verilerine göre Türkiye 16 milyon kullanıcı ile internet kullanımında Avrupa yedincisi olarak karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak, 2000 – 2007 yılları arasında yüzde 700 artış ile internet kullanıcı sayısının en hızlı arttığı ülke olan Türkiye, internet teknolojisini de tıpkı televizyon ve cep telefonunda olduğu gibi büyük bir ilgiyle karşıladı. İnternet kullanıcısı sayısı gün geçtikçe artarken aynı şekilde internette alan sahibi olan ve yayın yapan kişi ve kuruluşlarında sayısı da hızla artıyor.

Türkiye’de halen 250 internet servis sağlayıcı sayısı, 1000 etkin portal, 122 800 ‘‘tr’’ uzantılı web sitesi, 12 milyon 280 bin com, net, org vs. uzantılı web sitesi sayısı yayınını sürdürüyor.

‘‘tr’’ uzantılı alan adı kayıt servisi “nic.tr” tarafından yayınlanan Nisan 2007 tarihli “alan adı alım istatistikleri”ne göre 1997’de toplam alan adı alımı 4 527 iken bu sayı 10 senede 122.800’e çıktı. Yani, Türkiye’de sadece internet takip oranları artmakla kalmadı aynı zamanda internette alan sahibi olma eğilimi de hızlı bir şekilde artmaya başladı.

Türkiye 2007 internet raporuna göre, yüzde 46’lık oranla en çok 15 – 24 yaş aralığındaki gençler internet kullanıyor. Yaş durumuna göre internet kullanımına bakıldığında yaş ilerledikçe internet kullanımın azaldığı gözleniyor. Cinsiyete göre internet kullanımında ise yüzde 24’lük oranla erkeklerin üstünlüğünü söz konusu. Kadınların ise sadece yüzde 14’ü internet kullanıyor. Verilere göre Türkiye’de en çok genç erkekler internet kullanıyor.

Rapora göre Türkler internette alışveriş yapmaktan korkuyor. Türk kadınlarının yüzde 53’ü, erkeklerinin ise yüzde 59’u internetten alışveriş yapılabileceğinin farkındalar. Fakat iş internetten alışveriş yapamaya gelince oranlar kadınlarda yüzde beşe, erkeklerde ise yüzde altıya kadar iniyor. Rapora göre bu duruma bankaların ve satış sitelerinin yeteri kadar güven sağlayamamış olmaları neden oluyor.

Yorum yazın

Arşivler

© HaberVesaire 2016