Spor Üniversite

‘Kızlar kramponlarla sahada ne yapıyorlar?’

Yazan: Burak Orhan
BİLGİ Hunters Bayrak Futbolu Takımı (Fotoğraf: Burak Orhan)

Erkek egemen Türkiye sporunda kamuoyunun aşina olmadığı, spor yayıncıları tarafından izleyicilere sunulmayan öznenin kadınlar olduğu bir branş: Bayrak futbolu.

Birçok alana olduğu gibi sporda da erkek egemen anlayışın hakim olduğunu görüyoruz. Spor bakanlarının, federasyon ve kulüp başkanlarının erkek olmasından tutun, birçok branşta erkek oyuncuların kadın oyunculara kıyasla daha yüksek maaş almasına kadar bu anlayışın izleri mevcut. Türkiye kamuoyunun aşina olmadığı, spor yayıncıları tarafından izleyicilere sunulmayan bir seçenek olan bayrak futbolu ise, öznenin kadınlar olduğu bir branş.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BİLGİ Hunters Bayrak Futbolu Takımı da bu spor dalının en başarılı temsilcilerinden. Takımı Kurucusu Esin Eksin ve Takım Kaptanı Ezgi İmamoğlu, HaberVs‘nin bayrak futbolu ile ilgili sorularını cevapladı.

***

HaberVesaire: Bayrak futbolu nedir? Amerikan futbolundan farkları nelerdir?
Ezgi İmamoğlu: Amerikan futbolu ile çok büyük farklılıkları var. Atış stili olsun, ilerleme şekli olsun. Bayrak futbolunda bir kişi topu çıkartır ve sadece bir kere top atılır. Amerikan futbolunda birkaç pas üst üste verme şansı var. Amerikan futbolunda ayak kullanılabiliyorken bayrak futbolunda kullanılamaz. En büyük farkları bunlar. Diğer bir büyük fark ise Amerikan futbolunun çok sert bir spor olması. Bayrak futbolu daha soft bir spor. Bayrak çekerek ilerleniyor. Tackle denilen hamle Amerikan futbolunda insanı düşürme olurken, bayrak futbolunda bayrak çekme tackle’a tekabül ediyor.

Alibeyköy Karadolap Stadı’ndaki bir antrenmandan görünüş (Fotoğraf: Burak Orhan)

Bayrak futbolu kamuoyu tarafından bilinmeyen, pek yaygın olmayan bir spor branşı olmasına rağmen sizin bayrak futboluna olan ilginiz nereden kaynaklanıyor?
Esin Eksin: Amerikan futbolu özellikle üniversitelerde çok yaygınlaştı. Bilgi Üniversitesi’nde de yıllardır Amerikan futbolu takımı BİLGİ Hunters var. BİLGİ Hunters “böyle bir spor var” diye bize tanıttı bayrak futbolunu. Biz de küçük bir ekip olarak başladık bu işe. 5 Nisan 2018 tarihinde kurulduk. Okulda bayrak futbolunu tanıtmaya çalıştık. Seminerler düzenledik. Yaklaşık iki senedir çalışıyoruz, bu şekilde devam ediyoruz. Şu an İstanbul’da 12 bayrak futbolu takımı var. Her yıl takım sayısı artıyor. İstanbul takımları, İstanbul Ligi’ni oluşturuyor. Anadolu’da da oynanıyor. Ankara, İzmir başta olmak üzere buradaki takımlar Anadolu Ligi’ni oluşturuyor.

Bayrak futboluna özgü bir federasyon mevcut mu?
Eksin: Türkiye Ragbi Federasyonu var. Şu anda bayrak futboluna özgü bir federasyona bağlı değiliz. Pro-lig olarak devam ediyor.
İmamoğlu: Yani mezun olan insanlar da bu sporu devam ettirebiliyorlar. Üniversite ligi şeklinde değil.
Eksin: Takım kaptanları, başkanlar, koçlar bir araya gelerek organizasyonlar düzenliyorlar. Daha çok Yeditepe Üniversitesi öncülük ediyor. İstanbul Ligi takımları ile İstanbul Şampiyonası oluyor. Bir de Türkiye Şampiyonası var. İki etaplı oluyor turnuvalar.
İmamoğlu: Türkiye şampiyonunu Avrupa klasmanında mücadele etmesini sağlayacak bir bağlantı yok. Fakat uğraşılıyor; birkaç sene içinde bu bağlantılar olabilir diye umuyoruz.

BİLGİ Hunters Bayrak Futbolu oyuncusu Simge Erek’ten kararlı bir bakış (Fotoğraf: Burak Orhan)

BİLGİ Hunters Bayrak Futbolu Takımı olarak turnuva maçlarınızı nerede oynuyorsunuz?
İmamoğlu:
Genel olarak Koç Üniversitesi’nde oluyor maçlar. Deplasman-iç saha ayrımı yok. Koç Üniversitesi’nin Amerikan futboluna özel bir sahası var. Bu nedenle turnuvalar genellikle Koç Üniversitesi’nde yapılıyor. Geçen sezon kış turnuvası Koç Üniversitesi’nde, yaz turnuvası Marmara Üniversitesi’nin BESYO sahasında yapıldı. Eksin: Bizim şampiyonalarımız lig şeklinde değil. Daha çok turnuva biçiminde düzenleniyor. Turnuvalar iki etap şeklinde yapılıyor. İstanbul turnuvası 1 gün veya 2 gün içinde tamamlanıyor. Türkiye Şampiyonası da yine 1 gün veya 2 günde yapılıyor. Lig usulünde olduğu gibi hafta hafta ilerlemiyor.

Yapılan kural değişikliği ne getirdi?
İmamoğlu: Takımların kişi sayıları yediden beşe düşürüldü. Bayrak futbolunun daha atletizme dayalı bir hale bürünmesi istendi. Bu değişiklik bizim için de daha iyi oldu. Eskiden yediye yedi takımlarda, önde birer line ekibi oluyordu. Bu line ekipleri birbirlerine bump ederek girip bir taraf diğerine pressure uygulamaya çalışırken diğer taraf da QB’yi korumaya çalışıyordu. Şimdi bu kaldırıldı. Bunun yerine blister denilen 7 yardlık mesafeden bir koşucu geliyor pressure olarak; fakat bu koşucu QB’ye asla dokunamıyor. Sadece bayrağını çekmeye yönelik hamle yapabiliyor.

Eksin: Bayrak futbolu Avrupa’da birçok yerde 5’e 5 sistemde oynanıyor. Bu kural değişikliğinin yapılmasının sebebi, ileride bir milli takım kurulursa ve yurtdışında maçlar yapılırsa bu sistemde ilerlemenin hedeflenmesi. Ama Anadolu Ligi’nde hâlâ 7’ye 7 sistemde oynayan takımlar var. Fakat İstanbul Liginde sistem 5’e 5.

Birçok spor branşında ne yazık ki erkek egemen bir yaklaşım mevcut. Ama bayrak futbolu kadın sporcuların ağırlıkta olduğu bir branş. Bu durumun avantajları ve dezavantajları nelerdir?
İmamoğlu: Amerikan futbolunda erkek takımları ekipmanla oynayabilir, birbirini düşürebilir. Ama kadınlar bunu yapamaz diye düşünülüp bayrak futbolu ortaya çıkmış. Bayrak futbolu “kadınlar ve çocuklar için” diye geçiyor araştırınca. Ama bakıldığında erkek sporcular da bayrak futbolunun daha eğlenceli ve zevkli olduğunu, daha atletizme dayalı bir spor olduğunu düşünüyor. Şöyle bir avantajı var: Daha az riskli. Sakatlanma riski Amerikan futbolunda çok daha yüksek. Bir yandan da Yıldız Teknik Üniversite’sinden bir kadın bayrak futbolu sporcusu arkadaşımız, Erasmus ile gittiği İngiltere’de ekipmanlı Amerikan futbolu takımında oynamıştı. Yani aslında Amerikan futbolu da kadın sporcular için hiçbir şekilde sıkıntı teşkil etmiyor. Ama örneğin ben ikisi arasında bayrak futbolunu tercih ederim.

Eksin: Şu şekilde bir anlayış var üniversitelerde: Burada insanlar hem okuyorlar hem belli hedefleri var, belli meslekler edinmeye çalışıyorlar; hem de bunun yanında spor yapıyorlar. Normal yaşantılarını etkileyecek sakatlıklardan uzak durmak istiyorlar. Ağırlıklı olarak bu nedenle bayrak futbolu tercih ediliyor. Bayrak futbolunu tercih etmemiz bir dezavantajlı durumda olmamızdan kaynaklanmıyor. Biz güçlü kadınlarız.

Takım Kaptanı Ezgi İmamoğlu ve diğer oyuncular antrenmanda: “Bu kızlar kramponlarla bu sahada ne yapıyorlar?” (Fotoğraf: Burak Orhan)

İmamoğlu: Çoğu kadının krampon giymesi bile insanlara “Vay canına!” dedirtiyor.

Eksin: Antrenmanlarımızı Karadolap semtinde yapıyoruz. İnsanlar şaşırıyor: “Bu kızlar kramponlarla bu sahada ne yapıyorlar?” diye. Ama ilgi de çekiyor yani değişik bir durum insanlar için.

İmamoğlu: Sahada bize çok değer veriyorlar. İnsanların bize bakış açısı şu anlamda çok farklı: “Helal olsun!” gözüyle bakıyorlar. Bir yandan da toplumun önyargılarını kırmak için güzel bir araç. Hiç “Kadın başınıza sizin burada ne işiniz var?” diyen olmadı bize saha içinde. Sadece tebrik edip saygı duydular.

Eksin: Çok fazla dezavantajını yaşamadık biz.

Maçlarınızda arzuladığınız seyirci desteğini bulabiliyor musunuz?
İmamoğlu: Genel olarak seyirci desteği buluyoruz. BİLGİ Hunters Amerikan Futbolu Takımı bizim kardeş takımımız. Geliyorlar her zaman, sağ olsunlar. Hazırlık maçlarımıza dahi geldikleri oldu. Kişi sayısı olarak iyi durumda seyircimiz. Onun dışında ailelerimiz zaten destek verdikleri için, onlar da geliyorlar.

Eksin: Arkadaşlarımız da geliyorlar. İnsanlar merak ediyorlar bayrak futbolunu bilmedikleri için. “Aaa! Böyle bir şey varmış. Gidelim, izleyelim.” diyorlar.

Türkiye Ragbi Federasyonu’ndan, bayrak futbolu ile ilgili yetkililerden, karar alıcı mercilerden beklentileriniz nelerdir? Beklediğiniz bir destek, “yapılırsa daha iyi olur” dediğiniz bir hamle veya “önümüzden kaldırılsın” dediğiniz bir engel var mı?
Eksin: Şöyle bir durum var: Biz 10-12 takım bir araya gelip bir organizasyon sağlamaya çalışıyoruz ve bu bizim için zorlayıcı oluyor. Yeri geliyor, hakemler Amerikan futboluyla aynı oldukları için sıkıntı çekiyoruz. Ajandada tarih bulmakta zorlanıyoruz. Ya çok sıcaklara denk geliyor ya da kar-kış oluyor. Biz, tüm bayrak futbolu camiası olarak, bayrak futbolu federasyona bağlansın; kural ihlalleri gibi durumlar belli bir düzen çerçevesinde olsun istiyoruz.

İmamoğlu: Hakem sayısının az olması nedeniyle bilgi sahibi hakem bulmak kolay olmuyor. Bütün kuralları harfi harfine bilen hakem sayısı da çok yüksek değil. Ayrıca, Amerikan futbolunun pro-lig’inin ve üni-lig’inin tarihlerine göre bayrak futbolu turnuvaları düzenleniyor. Çünkü hakem bulunamıyor. Maçlar aynı hafta sonuna denk gelirse hakem bulamayacak durumda olunuyor.

Eksin: Bunun çok fazla dezavantajını yaşıyoruz. İkişer günlük turnuva şeklinde düzenlememizin sebebi de bu. Hafta usulü olmadığı için tek günde dört beş maç yapmak durumunda kalıyoruz.

İmamoğlu: Lig usulü olsa, her hafta olmasa bile 2 haftada bir maçlar yapılsa iyi olur. Lig şeklinde olmamamız bizlere sıkıntı yaratıyor.

Eksin: Hazırlanmamız açısından, takımları düzenlememiz açısından da tarihlerin net olması bizi rahatlatacaktır.

İmamoğlu: Yeni kurulmuş bir takım olduğumuz için, bazı şeyleri oturtmak diğer takımlara göre daha zor oluyor bizim için.

Yorum yazın