Doğa Gündem Kültür Mirası Yaşam

Kültürpark projesinde anlaşmazlık sürüyor

Yazan: Dilara Muslu

İzmir Alsancak’ta bulunan ve her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapan Kültürpark’ın yenilenme projesi konusunda tartışmalar sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Daha fazla yeşil, daha az bina” sloganıyla Mayıs ayında sunulan, Alsancak’ta bulunan Kültürpark’ı yeniden düzenlemeyi amaçlayan proje İzmirliler’in bir kısmının yoğun tepkisiyle karşılaştı. Bu projenin Kültürpark’ı ranta açılma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını iddia eden İzmirliler, Facebook’ta kurdukları “Kültürpark’a Dokunma” grubu altında birleşti. İnşa edilecek olan binaların park ekosistemine zarar vereceğini ve var olan yeşil alanın azalacağını savunan grubun 20 bini aşkın üyesi bulunuyor.

Park’ın Basmane’ye yakın bir bölgesine 2000’li yılların başlarında Ahmet Priştina döneminde kurulan ve 35 dönüm yer kaplayan hangarlar grup ve belediye arasındaki anlaşmazlık konularından biri. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeşil alanı artırma açıklamalarına karşılık Kültürpark’a Dokunma grubu sözcüsü Reşat Kutucular, o dönemde hangarların yeni bir fuar alanı yapılana dek geçici olarak inşa edildiğini ve bu yıl Gaziemir’deki Fuar İzmir’in tamamlanmasından sonra sökülerek, yeşil alana dönüşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hangarların yerine yapılması planlanan 16 dönümlük Kültür Merkezi’nden kalan 19 bin metrekarenin yeşil alan artışı olarak yansıtılmasının bir yanıltma olduğunu dile getiren Kutucular “Bizim için hangarlar yok hükmünde, söküldükleri bölge yeşil alana kazandırılmalı. Yapılan kompleksin dışarıyla bağlantı kurup yayılmayacağının garantisini kim verebilir? İzmir’in en değerli arazisinde öyle bir yapılanmaya yakın olmak bile kazanç sağlayabilir.” diyor.

Grubun hassas olduğu bir diğer nokta ise parka yakın bölgedeki Basmane Çukuru. Folkart adlı şirketin Basmane Çukuru’na kuleler yapacağı ve bu binaları alttan ya da üstten Kültürparkla ilişkilendireceği yönünde duyumlar aldıklarını belirten Kutucular, Folkart özel bir şirket olduğundan hayallerine karışılamayacağını, ancak Kültürpark’ın herkesin olduğunu ve içeri ticaret girdiği takdirde bunun kontrol edilemeyeceğini vurguluyor. Aziz Kocaoğlu ile iyi bir iletişimlerinin olduğunu ancak aynı frekansta olmadıklarını dile getiren Kutucular’a göre grubun hayali hiç beton ve bina içermeyen bir park.

İzmir Enternasyonel Fuarı’nın parktan çıkarılmasının Kültürpark’ın kuruluş nedeniyle çeliştiğini ve Fuar İzmir’in yalnızca ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapmak amacıyla kurulduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Daire Başkanı Hülya Arkon ise hangarlarla ilgili düşüncelerini “O hangarlar hakikaten Kültürpark alanına yakışmamaktadır. Kaldırılmalıdır. Ancak yukarıda sözü edilen kültür etkinliklerinin yapılacağı, enternasyonel fuarlara ev sahipliği yapacak, modern, çağdaş, Kültürpark’la yarışmayan, Kültürpark’a zarar vermeyen bir yapıya ihtiyaç vardır. Konu bu merkezde  yürütülmektedir. Hukuki olarak mevcut hangarların geçici olduğuna dair karar veya plan notu bulunmamaktadır”  sözleriyle dile getiriyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin, park içinde yıllardır yapılanmış olan kiracılarını bile alan dışına çıkarmakta olduğunu belirten Arkon, ileride parkın imara ve özel sektöre açılacağı iddialarını da yalanlıyor. Projeye başlamadan önce Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak çalışmalar yapılıp ağaç rölövesi ve envanterinin çıkarılıp etiketlendiğini belirten Arkon, duyarlı İzmir halkının, işin iç yüzünü araştırmadan “parkta ağaç kesiliyor” iddialarına ikna olduğunu söylüyor.

Henüz inşaatına başlanmayan projenin ne şekilde sonuçlanacağı İzmirliler tarafından merakla bekleniyor.

Yorum yazın