Koronavirüsü önleme amaçlı “sosyal mesafe” uygulaması nedeniyle motorlu kuryelerin işlere yetişmekte zorlandığı konuşulurken, İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Fuat Özeren‘e göre Türkiye’de 30 bin motorlu karantina döneminde işsiz kaldı. HaberVs muhabiri Zeynep Çam‘ın görüşüne başvurduğu Fuat Özeren, motorlu kuryelerin işlerini kaybetmelerini çalıştıkları işletmelerin kapanmasına bağlıyor.
Salgın öncesinde Türkiye’de toplam 50 bini motorsiklet ehliyetli 60 bin moto kurye olduğunu söyleyen Özeren, çalışmaya devam eden kuryelerin büyük çoğunluğunun kurumsal firmalarda çalıştığını söylüyor:
“Kuryelerin büyük bir kısmı gıda sektöründe ve paket servislerinde çalışıyor. Kurumsalda olmayan çalışanlar da kendi imkanları ile ne kadar dayanabilir bilemiyoruz. Sadece kuryeler tarafından da düşünmemeliyiz. Bu belirsizlik tüm halkın ortak bir korkusu. Bu gidişatın ne zaman biteceği konusundaki belirsizlik herkesi psikolojik açıdan etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.”
Çalışan kuryeler ise iş koşullarından memnun olmadıklarını belirterek alınan tedbirlerin artırılmasını istiyor.
HaberVs‘nin görüşüne başvurduğu İstanbul’da bir Subway şubesinde çalışan moto kurye, karantinadan önce şubede yedi dağıtım elamanı çalışırken işlerin azalması nedeniyle tek başına kaldığını söylüyor. Kurye sadece dağıtımda değil mutfakta da yarından fazla elemanın işten çıkarıldığını dile getiriyor.
“Nakit ve kredi kartı ödemeleri yasaklanmalı”
Bir sanal markette dağıtımcı olarak çalışan Ufuk Tatar, işten çıkarılan birçok çalışan olduğunu doğruluyor:
“Koronavirüs öncesi günde 7,5 saat çalışırken artık mesaiye kalmak durumdayız. İşten çıkartılan bir sürü çalışan var. Doğru düzgün iş yok, borçalarımız birikti her açıdan sıkıntı içerisindeyiz. Güvenliğimiz için ekipman olarak maske, eldiven, dezenfektan temin ediliyor ancak bu önlemler yeterli değil. Müşteriler ile aramızdaki temas en aza indirilmeli ve ödemeler sadece internet üzerinden yapılmalı. Devletin nakit ve kredi kartı ödemelerini yasaklaması gerekiyor. Bu konu güvenliğimiz açısından çok önemli. Süreç içindeki belirsizlik ise oldukça can sıkıcı. Durumun böyle olması çok can sıkıcı. Psikolojimiz bozuldu.”
“Kurye sipariş sayısı sınırlanmalı”
Yine bir zincir marketin internetle sipariş alan bölümünde dağıtım yapan ve adını vermek istemeyen bir kurye günde 8,5 saat çalıştığını ve mesaiye kaldığını söylüyor. Kendini koruyabilmek için ağzını kendi yaptığı bir bandajla kapatan kurye, çalıştığı şirketin verdiği koruyucu ekipmanın yeterli olmadığını savunuyor.
Her akşam ailesi ile birlikte yaşadığı evine dönmek zorunda olduğunu da belirten kurye, hem ailesine hem de servis yaptığı müşterilere virüs bulaştırma korkusu yaşadığını söylüyor. Riskin azalması için önerdiği çözüm ise siparişlere sınırlama getirilmesi. “Çalışanların üzerindeki iş yükü çok yoğun, herkes 10 kişilik iş yapıyor. Siparişlerde sınırlama olmak zorunda” diyor.