İstanbul Bilgi Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencileri tarafından tasarlanan Lautus Robot Projesi, 37 ülke ve 46 robot projesi arasında en iyi altı takım arasına girdi. Bu sene Brezilya’nın Salvador kentinde yapılacak yarışmasında dereceye giren robot takımları Amerika’da olacak yarışmaya katılım hakkı kazanacak.
Lautus Projesi nedir?
Latince’de temizlik anlamına gelen Lautus kelimesi, yarışmanın bu seneki temizlik ve çevre bilinci temasına uygun olması sebebiyle seçildi. Geliştirilen robotta hedeflenen, park alanlarında atılan çöplerin türlerine göre doğru çöp kutusuna atmak. Lautus, plastik ve cam şişeleri, metal çöpleri, yere atılan kağıtları ayırt ederek, metal, plastik, kağıt çeşitlerindeki çöp kutularına atması için geliştiriliyor.
Arda Tısık, Barnas Kahramaner, Mert Demirhan, Uluç Yıldız takımda yer alıyor. Elektrik elektronik bölümünün bitirme projesi olan takımın Lautus Projesi, tamamen öğrenciler tarafından tasarlanıp üç boyutlu programlarla çiziliyor. Ekibe, mühendislik fakültesinden de bir hoca süpervizörlük yapıyor. Robot tamamlandığında uzaktan kumanda ve kameralar ile uzaktan kontrol edilebilecek. İçerisinde yer alan mesafe sensörü ile çok daha kolay bir şekilde hareket edebilecek. Robotta otonom özelliği de yer alacak.
Okul jürisi tarafından 21 Ekim’de seçilen proje daha sonra Laureate eleme heyetinden 18 Kasım’da kabul gördü. Robotun çizimi ve ilk tasarımları Temmuz ayında başladı ve üretilen altı prototipten en iyi prototip öğreniler tarafından seçildi. Robot takımının mühendislerinden Arda Tısık: “Ekipçe kabul gördükten sonra çok mutlu olduk ve çoğu yerden tebrik aldık” dedi.
Takımın hedefleri, yarışmaya kadar tasarlanan robotu, en kısa sürede üretmeye başlayıp, yarışma parkuru için antrenmanlara başlamak. Yarışmada birinci olmayı hedefleyen takım, Brezilya’da dereceye girerse, Amerika’daki yarışma için robotu geliştirmeye devam edecek.
Yarışma süreci
Her sene farklı ülkelerde düzelenen “Laureate Robotik Mühendisliği Mükemmelliyet Ödülü” yarışmasının bu seneki teması temizlik ve çevre bilinci. Her yılın kendine ait teması oluyor ve her proje, bu temanın şartlarına göre finalde yarışmaya seçiliyor. İlk aşamada, Laureate jürilerine yollanan animasyon video tasarlanıyor ve bu animasyon videosunda öğrencilerden, robotun tüm fonksiyonlarını, işlevselliğini ve yapılabilirliği kanıtlanması isteniyor.
Bu seneki final için, 37 ülke ve 46 robot projesi içinden altı takım finalde yarışmak için seçiliyor. Yarışmanın bu seneki ev sahibi üç kez değişti. İlk başta Türkiye’de yapılması planlanan yarışmanın yeri daha sonrasında Malezya’ya ve daha sonrasında da Brezilya’da yapılmasına karar verildi. Mayısın ikinci haftasında yapılacak yarışmada altı takım Laureate jürilerinin önüne çıkacak. Yarışma süreci yaklaşık bir hafta sürecek.
Parkur ve puanlandırma
Parkurda yapay bir park ortamı ve içinde çeşitli engeller ve çöpler yer alacak. Takımlar bu parkurda jüriler tarafından değerlendirilecek. Yapay parkurda, her takımın izlemesi gereken bir rota var. Farklı çöpleri, doğru çöp kutularına boşaltan robot uzaktan kumanda ile üzerindeki kameralarla ayrı bir mekândan yönetilecek. Görevleri doğru ve eksiksiz yapan ve belirlenen rotayı en kısa sürede bitiren takım birinci olacak.