Genel

Tanrı savaşlarında slogan yarışması

Yazan: Burcu Soydan

. Bunun yanı sıra dinlerin gereksizliğini savunduğu “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabını Türkiye’de yayınlayan yayınevi sahibine “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla dava açıldı ancak mahkeme, “Kitap yasaklamanın düşünce özgürlüğünü özünden sınırlayacağı” gerekçesiyle iddiayı reddetti. Tanrı var, Tanrı yok İngiltere’de yaşanan otobüs krizine bir tepki de İspanya’dan geldi. Madrid’de Papaz Rubiales öncülüğünde başlatılan kampanya için gerekli […]

. Bunun yanı sıra dinlerin gereksizliğini savunduğu “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabını Türkiye’de yayınlayan yayınevi sahibine “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla dava açıldı ancak mahkeme, “Kitap yasaklamanın düşünce özgürlüğünü özünden sınırlayacağı” gerekçesiyle iddiayı reddetti.

Tanrı var, Tanrı yok

İngiltere’de yaşanan otobüs krizine bir tepki de İspanya’dan geldi. Madrid’de Papaz Rubiales öncülüğünde başlatılan kampanya için gerekli 2 bin avro ise inanlardan toplanan bağışlarla sağlandı. “Tanrı kesinlikle var, inanın ve hayatı yaşayın” sloganıyla verilen reklamlara karşılık bu defa da İspanya Ateistler ve Özgür Düşünenler Birliği’nden (UAL) cevap geldi. Katalan dilinde aynı Londra’daki gibi “Tanrı muhtemelen yok, siz dertlenmeyi bırakıp hayatın tadını çıkarmaya bakın” ilanı veren grup Madrid sokaklarını da otobüsler üzerinde Tanrı savaşlarına çevirdi.

The Guardian’dan slogan yarışması

İngiltere ve İspanya “Tanrı var mı yok mu?” diye tartışırken en yaratıcı fikirlerden biri İngiliz The Guardian gazetesinden geldi. Gazetenin internet sitesinde açtığı “En iyi otobüs sloganı yarışması” adlı bölüm tüm dünyadan The Guardian okurlarına kendi otobüs sloganlarını bulma fırsatı yaratıyor. Kampanyanın tanıtım yazısında “İnananlar ve inanmayanlar kendi savunduklarını sloganlarıyla duyurdular. Ama her iki tarafın da sloganından tatmin olmayanların çoğunlukta olduğunu gördük. İşte şimdi sıra sizde. Kendi inandıklarınız doğrultusunda otobüs sloganlarınızı bize gönderebilirsiniz” diyen gazete kampanyalarının Ateist otobüs kampanyası ya da İngiltere Humanist Derneği ile hiçbir bağlantısının olmadığını da vurguladı. İşte en yaratıcı otobüs sloganlarından örnekler:

* Gandalf muhtemelen gerçek çünkü o da herkesin okuduğu uzun eski bir kitapta geçiyor.

* Hristiyanların Tanrısı otobüs gibidir. Yıllarca birisinin gelmesini beklersiniz sonra üçü birden gelir.

* Bilim sizi aya uçurur. Din sizi Amerikan gökdelenlerine uçurur.

* Ölüm sadece hayatın eksikliğidir o yüzden endişelenmeyin.

* Şu an otobüsün sağ tarafındaki sloganı okuyorsun.

* Muhtemelen iş yok. Şimdi endişelenmeyi bırak ve güzel bir uyku çek.

* Tam şu an otobüsü kaçırıyorsun, kahretsin!

* Dinin dünyayı yönettiği, Tanrı’nın sözünün kanun sayıldığı günler vardı. Bugün o günlere karanlık çağ diyoruz.

* Kimse, gerçekten Tanrı’nın olup olmamasından rahatsız olmuyor. O yüzden paranızı bu reklamlar yerine gerçekten ihtiyacınız olan birşey için harcayın.

* Bu otobüs oldukça hızlı bir şekilde tükenmekte olan fosil yakıtla çalışıyor. Yakın bir gelecekte eşek üstünde olacaksın.

* Godot’u mu bekliyorsun? Üzgünüz biz sadece otobüs terminaline gidiyoruz.

* Bilim gerçeklerle ilgilenir. Din anlamlarla ilgilenir. Siz bağdaştırın.

* Biz herşeyin en iyisini biliriz. Çeneni kapalı tut, sana söyleneni yap ve minnetar ol. Unutma, seni izliyoruz.

Yorum yazın