Doğa

TÜBİTAK: 'Evrim tartışmalı bir konudur, yetersizdir'

Yazan: Gökhan Tan

“Matematiksel Evrim Lisansüstü Yaz Okulu” projesi için TÜBİTAK’a başvuran bilim adamları “evrimin tüm dünyada halen tartışılan bir konu” ve “yenilik boyutunun yetersiz” olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye, Avrupa ve ABD üniversitelerinden 10 bilim insanının Eylül ayında İzmir'de “Matematiksel Evrim Lisansüstü Yaz Okulu” düzenlemek için yaptığı destek başvurusunu reddetti.

TÜBİTAK başvuru hakkındaki kararını, Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Murat Özoğlu’nun 13 Haziran tarihli mektubuyla proje sahiplerine bildirdi. Özoğlu bu karara, Bilim İnsanı Destekleme Daire Baskanlığı Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nun 30 Mayıs’taki toplantısında dile getirdiği görüşleri gerekçe gösterdi. Kurulun raporunda şu görüşler yer aldı: 

“Seçilen evrim konusu ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada halen tartışılan ve ortaöğretim ve üstü kademelerde ders niteliğinde okutulan bir konu olup yenilik boyutu yetersizdir. Etkinliğin bilimsel içerikten çok eğitim ve/veya siyasal, kültürel, sosyal boyutları dikkat çekmektedir.”


“Başvuranların ülkeyi temsil niteliği zayıftır”

Kurul aynı raporda “düzenleyicilerin camiayı/ülkeyi temsil niteliği çok zayıftır” görüşüne de yer verdi.

Proje sahibi bilim insanları 28 Haziran’da TÜBİTAK’a gönderdiği cevapta, raporu 

ciddiyetten ve bilimsel tarafsızlıktan uzak” diye niteledi.  Bilimsel ehliyetten uzak” uzmanların değerlendirme kurulundan çıkarılmasını gerektiğini savunan düzenleyiciler, başvurunun yeniden değerlendirilmesini talep etti. Şu gerekçeleri öne sürdü:

“Evrim yaz okulu” düzenleyicileri

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Birand (ODTÜ)
Dr. Erol Akçay (Princeton Üniversitesi)
Dr. Mehmet Somel (Kaliforniya Üniversitesi)
Prof. Dr. Ayşe Erzan (İTÜ)
Doç. Dr. Raşit Bilgin (Boğaziçi Üniversitesi)
Dr. İsmail K. Sağlam (Hacettepe Üniversitesi)
Prof. Dr. Nüzhet Dalfes (İTÜ)
Yrd. Doç. Dr. Arpat Özgül (Zürih Üniversitesi)
Murat Tuğrul
(Doktora öğrencisi, IST-Austria) Dr. Betül Kacar (Georgia Teknoloji Enstitüsü)

TÜBİTAK: “Yargı yolu açıktır”

TÜBİTAK 1 Temmuz'da akademisyenlere gönderdiği cevap mesajında, değerlendirmenin objektif bir şekilde yapıldığını savundu ve yargı yolu dışında itiraz kabul edilmediğini dile getirdi.

Yorum yazın