İstanbul Tvsaire

Umberto Eco “çok fazla yıkılan” Tarlabaşı’nda

Yazan: HaberVs

Umberto Eco'dan 15 yıl sonra ziyaret ettiği Tarlabaşı yorumu: “Çok fazla yıkıyorsunuz.”

Video: Ertan Önsel

İtalyan göstergebilimci ve yazar Umberto Eco (81) İstanbul ziyaretinin son gününde Tarlabaşı’ndaydı. Eco, İstanbul’a ATLAS dergisinin davetiyle ilk kez geldiği 1998’de Gökhan Tan tarafından burada fotoğraflanmıştı.

Eco ve Tan, Tarlabaşı Sakızağacı Caddesi’nde, 15 yıl önceki çekimi gerçekleştirdikleri noktada buluştular. Ancak kentsel dönüşüm projesi gerekçesiyle boşaltılan ve yıkımına başlanan yapılar arasında çekimi tekrarlamak kolay olmadı.

Çekim sonrasında Tan’ın “Buradaki tarihi evlerin yıkılması sizce şaşırtıcı mı? Dünyanın her yerinde benzer yıkımlar yapılıyor çünkü” sorusunu şöyle cevapladı:

“Ama siz çok fazla yıkıyorsunuz… Yeni binalar inşa etmek için suç oluşturan çok fazla girişim söz konusu… Normalde bunu kontrol eden bir mekanizma vardır.”


Beyoğlu Belediyesi’ne ait Tarlabaşı Yenileme Projesi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) düzenlediği, kentsel dönüşümü konu alan “Yaşayan Estetik Şehirler” yarışmasında geçtiğimiz hafta ödüllendirilmişti. 226 projenin katıldığı yarışmada Beyoğlu Belediyesi, Türkiye’deki büyükşehir ilçeleri arasında birincilik ve İstanbul genelinde ikincilik almıştı. Ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Bu projelerle göğsümüzü kabartan, AK Parti belediyeciliğini dosta düşmana gösteren” belediye başkanlarına teşekkür etmişti.

1 Yorum

Yorum yazın