Spor Yorum Analiz Görüş

Valérien Ismaël Beşiktaş’a ne vadediyor?

Yazan: M. Emir Karamanlı
Beşiktaş, 46 yaşındaki Fransız teknik adam Valerien Ismael ile bir yılı uzatma opsiyonlu 2 yıllık anlaşma imzaladı.

Beni en çok heyecanlandıran, Beşiktaş’ın Valerien Ismael ile birlikte ön alanda agresif baskı yapacak olması. Ancak Ismael’in repertuarında neredeyse tek bir oyun kurgusu olması endişelenmek için yeterli bir neden.

Beşiktaş’ın sözleşme imzaladığı, dün akşam İstanbul’a gelen Fransız teknik direktör Valerien Ismael Beşiktaş’a neler vadediyor? Özellikle oyuncu havuzu göz önüne alındığında Ismael’in başarılı olma şansı nedir?  

Almanya’da Wolfsburg, Avusturya’da LASK Linz ve İngiltere’de Barnsley ve West Bromwich Ismael’in çalıştırdığı kulüpler arasında yer alıyor. Ama Ismael özellikle LASK ve Barnsley kulüplerinde başardıklarıyla öne çıkan bir teknik adam. Bu iki kulübün ortak özelliği ise şampiyonluğa oynayan kulüpler olmaması. Beni endişelendiren ilk şey de bu. Ismael’in çalıştırdığı kulüpler içinde yalnızca West Brom, Championship’ten bir üst lige yani Premier Lig’e çıkma hedefindeydi. Ismael, üst sıraları hedefleyen bu takımda maç başına 1,45 puan gibi görece düşük ortalaması yakalayabildi.  

Diğer taraftan LASK ve Barnsley takımlarını çalıştırırken başardığı şeyler de umut verici. LASK takımıyla 2019-2020 sezonunda maç başına 1,98 puan ortalaması yakalayan Ismael’in, pandemi döneminde takıma gizlice antrenman yaptırması bu kulüpteki mesaisinin sonlanmasına sebep oldu. LASK o sezon hem UEFA Avrupa Ligi’nde Sporting, PSV ve Rosenborg’un olduğu gruptan lider çıkmış hem de yerel ligde play-off öncesi sezonu lider bitirmişti. Play-off’ta pandemi koşullarına aykırı antrenman yaptırması nedeniyle takımın 6 puanı silindi ve sezonu dördüncü tamamladı.

Barnsley ise Ismael gelmeden önceki sezon kümeden düşmeme mücadelesi veriyordu; Championship’ten düşmekten yalnızca 1 puanla kurtulmuştu. Ismael yönetiminde ise, bırakın kümede kalmayı, Premier Lig’e çıkmak için mücadele verdi, maç başına 1,84 lük puan ortalaması yakaladı ve ligi beşinci sırada tamamladı. Bu Ismael için o kadar iyi bir referans oldu ki West Brom Fransız teknik adamı 2 milyon pound ödeyerek takımın başına getirdi.

Kısacası Ismael’in kariyerinde başarılı olarak adlandırabileceğimiz iki dönem LASK ve Barnsley denimleri. Bu birlikteliklerin kısa sürmesi bizi yanıltmasın çünkü ilki pandemi kurallarına aykırı şekilde antrenman yaptırması nedeniyle sona erdi, ikinci ise bonservis bedeliyle transfer olması.

Kendi sistemine sadık, antrenman aşığı 

Valerien Ismael, oyuncuların saha dizilişinde 3-4-3 ya da 3-4-2-1’den hiç vazgeçmiyor. Oyun anlaşışına dair değişmez ikinci tercihi ise ön bölgede agresif baskı ve hızlı atak. Atak organizasyonlarına baktığımızda, Ismael’in takımları karşı kaleye az pasla maksimum hızda giden doğrudan ve hızlı hücumlarla pozisyona giren takımlar. Tabii burada önemli noktalardan biri ön alan baskısı.

Ön alan baskısında her ikisi de kendi liginin lideri olan LASK ve Barnsley’in top kazanmada da ligin ilk sıralarında yer alması bunu ne kadar başarılı kurguladığını gösteriyor. Ön alanda agresif baskıyla topu kazanabildiğiniz zaman zaten rakibi dengesiz bir şekilde yakalayabiliyorsunuz, bu da pozisyona girmenizi kolaylaştırıyor. Bu kusursuz ön alan baskısını ve dinamizmi yakalayabilmek için de şüphesiz en önemli şey takımdaki oyuncuların fiziksel kondisyonunun (fizikalite) yüksek olması.  

Sistemine son derece bağlı olan Ismael’in antrenman konusunda takıntılı olduğunu tahmin etmek çok da zor değil. Takımdaki oyuncularının kondisyon seviyesi, gücü ve dinamizminin her zaman en üst seviyede olmasını istiyor. Her ne kadar Fransız teknik direktör bunu röportajlarında kendisi de dile getirse, pandemi döneminde oyuncularına gizlice antrenman yaptırması durumu tasvir etmek için yeterli bir örnek.
 

Beşiktaş’ta Ismael’in sistemine uygun oyuncular  

Ismael’in oyun anlayışı ve kullandığı oyuncu profillerine bakarak Beşiktaş’ın nasıl bir oyun sergileyeceğini bir yere kadar öngörebilmek mümkün.

Bana göre takımdaki mevcut oyunculardan Ismael’in sistemine en uygun olanları orta dörtlüde yer alıyor. Valentin Rosier ve Rıdvan Yılmaz kanat beki oynamaya uygun oyuncular; iki oyuncu da hücum konusunda savunmadan daha etkili ve ayrıca süratliler.

Orta ikilide ise Josef de Souza ve gelecek sezon takıma katılacak olan Gedson Fernandes de ideal gibi gözüküyor. Özellikle böyle tempo ve dinamizm gerektiren bir oyun anlayışında Ismael, Gedson’u kullanabilmek için sabırsızlanıyordur diye tahmin ediyorum.

Ismael’in takımlarında santrafor olarak hedef oyuncu yani pivot santrafor tarzı oyunculara yer vermesi de dikkat çekici. Pivot santraforların büyük bir bölümünün Süper Lig’de başarılı olmaları, sisteminin burada da başarılı olma olasılığını arttıran unsurlardan.

Beni en çok heyecanlandıran şey ise Beşiktaş’ın, Ismael ile birlikte yeniden ön alanda agresif baskı yapacak olması. Geçtiğimiz sezon şampiyon olurken de buna benzer bir oyunu sık sık kullanmıştı ve rakibi kendi sahasına hapsettiği anlara yer yer şahit oluyorduk. Beşiktaş artık bu baskıyı, bu işin profesörü denilen bir adamın yönetiminde yapacak ki Süper Lig özelinde takımlar genellikle savunmadan oyun kurarken zaten zorlanıyor. Ismael agresif baskıyı Beşiktaş’ta da LASK ve Barnsley’deki gibi başarılı şekilde kurgulayabilirse Süper Lig için bir canavar yaratabilir. 

B planı var mı? 

Ama endişelerim de yok değil. Ismael’in takım dizilişi ve oyun planı konusunda takıntılı olduğundan bahsetmiştim. Bu durumda oyun planının başarılı şekilde uygulanamaması, ya da bu oyun planından sonuç alamaması ihtimali Beşiktaş için korkutucu olabilir. Zira Ismael’in repertuarında farklı bir diziliş ya da oyun kurgusu yok gibi görünüyor. En azından şu ana kadar farklı bir planla başarı yakalayamadığını görüyoruz.

Rakip takımlar, Ismael’in oyun planına karşı başarılı bir antitez bulabilirlerse göstereceği refleksi merak ediyorum. Barnsley ve LASK’ı çalıştırırken katı ve geride savunma yapan takımlarla karşılaştığını pek sanmıyorum. Beşiktaş’ta eğer güçlü bir oyunla başlayabilirse, bir süre sonra rakipler Beşiktaş’a karşı geride ve katı savunma yaptığı bir oyun planını tercih edebilir. Böyle bir durumda belki de kalabalık hücum ederek ve ön alan presiyle topu erken kazanıp yine de goller bulabilir ama eğer bunu başaramazsa farklı bir çözüm üretebilip üretemeyeceği merak konusu.

Kritik bir başka konu da oyun planının oyuncular tarafından kabul görmesi, benimsenmesi. Çünkü ön alanda baskıya dayanan oyun modeli hem hem fiziksel olarak hem de mental dayanıklılık talep ediyor. Buna bağlı olarak da gelecek sezon takıma Ismael’in istediği takviyelerin yapılması, sistemine ve taktiğine tutkun bir teknik direktör için büyük önem taşıyor.  

 

1 Yorum

Yorum yazın