Yaşam

Yıllanmış yıllıklar

Yazan: Evren Küçükören - Server Uraz
Server Uraz

Eski öğrenci yıllıklarının bir türlü çıkarılamaması İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bu hizmetin ücretli hale getirilmesine mi neden olacak? Öğrenci Birliği bu ihtimale karşı, yıllıklara reklam alınmasına karşı çıkıyor: “Üniversite ticarethane değil!”

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 2010/11 öğrenim yılında mezun olacak öğrencilerin yer alacağı yıllığın hazırlıkları devam ediyor. Ancak geçmiş dönemlerde, yıllıkların zamanında ya da hiç çıkmamış olması fotoğraf çekimi için stüdyoya giren öğrencileri endişelendiriyor. Bilgi Üniversitesi Genel Sekreterliği, 2009/10 için hazırlanan yıllığın baskı hazırlıklarının sürdüğünü ifade ediyor. HaberVs muhabirlerinin ulaştığı Bilgi mezunları içinde ise 2007/08 ve 2008/09 için hazırlandığı söylenen yıllıklara ulaşabilen yok.

Üniversitede yıllık hazırlıklarının koordinasyonunu, her sene seçimle göreve gelen Öğrenci Birliği yürütüyor. Beş kişiden oluşan yıllık komitesinin başkanı, Hukuk bölümü son sınıf öğrencisi Sinem Özbey, Öğrenci Birliği’nin bu konuda “arabulucu” görevini üstlendiğini, gerekli bağlantıları kurup, yıllık sürecinde okulla çalışacak firmaları, üniversite yöneticilerine yönlendirdiğini ifade ediyor. Özbey, üyesi olduğu ve yedi dönem boyunca Öğrenci Birliği seçimlerini kazanan Bilgim grubundan sonra görevi devralan Genç Bilgililer grubunun, yıllığı zamanında teslim edeceğinden de emin. Özbey’e göre eski yıllıklardaki gecikme, öğrencilerin sorumsuzluklarından kaynaklanıyor. Aynı sorunun bu sene de yaşanmaması için, çalışmalara geçen seneye kıyasla daha erken başladıklarını, öğrencilerin, yıllık yazıları ve fotoğraf çekimi konusunda sorumsuz davranmadıkları takdirde, yıllıkların, mezuniyet törenine yetiştirileceğini vurguluyor. Son beş yılda Bilgi yıllıklarının fotoğraflarının çekimini üstlenen Beşiktaş’taki Fotoromans stüdyosunun sahibi Sevgi Taş da, geçen seneki yıllıkların hâlâ çıkmamasını yönetimdeki değişikliklere bağlıyor. Taş, gecikmeye sebep olmamak için her zaman, çektikleri fotoğrafları en geç mart sonu ya da nisan ayı başında okula teslim ettiğini vurguluyor.

“Üniversite ticarethane mi?”

Geçmiş dönemlere ait yıllıkların, mezunlara karşılıksız verilmesi ön görülüyor. Fakat bu yıllıkların bir türlü çıkarılamaması akla, maliyetle ilgili bir sorun olup olmadığı sorusunu getiriyor. Öğrenci Dekanı Şerafettin Düztepe de, eski yıllıkların ücretsiz olacağını doğruluyor. Ancak 2010/11 yıllıkları için bu konunun netlik kazanmadığını belirtiyor. Yıllıklarla ilgili bütçeyi üniversite yönetimine sunduklarını belirten Düztepe, kararın Aralık ayı sonunda belli olacağını söylüyor. Sinem Özbey bu konuda Düztepe’den daha kesin bir görüş bildiriyor. Ona göre yıllıklar, matbaa ile görüşmeler tamamlandıktan sonra okul yönetiminin yapacağı masrafı karşılamak için belli bir ücret karşılığında verilecek.

Maliyetlerin düşürülmesi, hatta ücretsiz dağıtılmasını sağlayabilmek için akla gelen çözümlerden biri de, diğer üniversitelerin yaptığı gibi yıllıklara reklam alınması. Sinem Özbey, HaberVs’nin bu yöndeki sorusunu şöyle cevaplıyor:

“Reklam düşüncesi bile tüylerimi diken diken ediyor. Üniversitenin bir ticarethane olmaması gerekir. Reklam alınsa bile buradan elde edilecek gelirin yıllıkların bedava verilmesi konusunda işe yaramaz, okul yönetiminin cebine gider. Bu sadece bizim üniversitemizle değil, ülkemizdeki eğitim sistemi ile ilgili bir problem.”

Fotoğraf çektirmezseniz…

Öğrencilerin yıllık fotoğrafı çektirmesini sağlamak için ise ilginç bir yöntem kullanılıyor: “Fotoğraf çekimine gelmezseniz, sistemdeki (Öğrenci İşleri’ndeki) fotoğrafınız kullanılacaktır” duyurusu yapılıyor. Fotoromans stüdyosunun sahibi Sevgi Taş, üniversitenin sitesinden yapılan bu duyurunun gerçeği yansıtmadığını  söylüyor:

“Bu duyurunun sebebi öğrencileri teşvik etmektir. Kimlikteki fotoğrafları kullanmıyoruz, bu hiç şık değil. Çünkü yıllık, okulun da prestijidir. Öğrencilerden sadece bu işe 15 dakikalarını ayırmasını istiyoruz. Yıllıkta bulunmayı reddetmek ise öğrencinin tercihidir, onlar zaten yer almıyor.”

Sinem Özbey, Sevgi Taş’ın sözlerini doğruluyor: “Yıllıkta yer almak istemeyen öğrencilerin, bu isteklerini Öğrenci Birliği’ne bildirmeleri gerekmektedir. Bizler, bu gibi taleplerde bulunan öğrencileri göz ardı edemeyiz. Ben nasıl fotoğrafımın ve yazımın yıllıkta çıkmasını istiyorsam, bazı arkadaşlar da istemeyebilir ve gereken yapılır. Böyle bir durumda okul en azından, öğrencinin mezun olduğuna dair adını soyadını ve numarasını belirtir.”

Cep telefonundan davet

Yıllığın çıkması için en büyük gayreti gösterdiği göze çarpan Fotoromans stüdyosu, mezuniyet durumundaki öğrencileri tek tek arayarak çekime davet ediyor. Sevgi Taş, öğrencilerin iletişim bilgilerine nasıl ulaştıklarını şöyle anlatıyor:

“Okuldan aldığımız listede, öğrencilerin okula kayıt olurken bildirdikleri telefon numarası bulunur. Bir iki haftalık süreçte sabahtan akşama kadar, bu listede yer alan A’dan Z’ye tüm mezuniyet adaylarını arıyoruz. Telefon numarasını değiştirmiş öğrencilere elbette ulaşamıyoruz. Fakat onlar da, mutlaka, çekimleri arkadaşlarından duyuyorlar ve bize ulaşıyorlar.”

Stüdyo, yıllık fotoğraflarının çekimini ücretsiz gerçekleştiriyor. Fakat bu durum stüdyonun Bilgi öğrencilerinden para kazanmadığı anlamına gelmiyor. Yıllık için çektirilen tek kare ücretsiz. Stüdyo, çekim için gelen öğrencilere 6 fotoğraflık bir paket çekim alternatifi de sunuyor. Satın alınması zorunlu olmayan bu paketin ücreti 50 TL.

Yorum yazın