Eğitim Yaşam

Binlerce lira ödediler ama eğitim alamıyorlar

Yazan: Rojda Oğuz

KPSS’ye hazırlanmak için çevre illerden Van’a gelen öğretmen adayları, kentin internet altyapısının yetersizliği ve dershanelerin online sistemlerinin olmaması nedeniyle eğitim göremiyor.

Kamu Personeli Seçme Sınavı‘na (KPSS) hazırlık için diğer illerden ve çevre ilçelerden Van’a gelen öğretmen adayları hem kentin internet altyapısındaki yetersizlik hem de dershanelerin online sistemlerinin olmamasından ötürü eğitim göremiyor. Öğrenciler, sınav stresinin yanında derslerin ne zaman başlayacağını bilmedikleri için de psikolojik sorunlar yaşadıklarını aktarıyor.

Ağrı, Şırnak, Bitlis gibi şehirlerde KPSS için dershane bulunmuyor. Bu yüzden her yıl binlerce öğrenci Van’a geliyor. Güz döneminin ilk günlerinde yüz yüze eğitim vermek üzere açılan dershaneler, daha sonra COVİD-19 önlemlerinin sıkılaştırılması kapsamında Türkiye’deki bütün eğitim kurumları gibi online eğitime başladı. Ancak Van’daki bazı dershaneler, böyle bir altyapıya sahip olmadığı için kayıt aldıkları öğrencilere online eğitim veremiyor. Hem dershane hem de yurt ücretini ödeyen memur adayları ise en azından ikinci dönem başka bir önlem alınmasını beklediklerini söylüyor. Öğrencilerin gittikleri dershaneleri telefonla aradığımızda ise telefonlara yanıt alamadık.

‘Online eğitim için bile yeterli donanıma sahip değilim’

Şerife Yıldırım

İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Şerife Yıldırım, Ağrı’dan gelmiş. Yaşadığı şehirde dershane olmadığı için en yakın şehir olan Van’a gelmek zorun kalmış. Eylül’den beridir Van’da kaldığını aktarıyor. Özel bir dershaneye KPSS için 4 bin 600 TL ödediğini söylüyor ve sadece ilk ay online eğitim alabildiğini ekliyor :

“Online yetişen bir nesil değilim ve online derslerle olan ilgim alakam da belli bir seviyeyi geçemiyor. Anlamakta zorluk yaşıyorum internet kesintisi çok fazla oluyor, online eğitim için yeterli donanıma sahip değilim, telefondan girebiliyorum. O da çok sıkıntılı, her sürümü desteklemiyor. Hocayla birebir iletişim halinde olmadığımız için anlamadığım konuyu soramıyorum bunun gibi birçok sebep var maddi ve manevi…”

Yıldırım iki aydır da ücret ödediği dershaneden online ders alamadığını sadece verdikleri kitaplarla ders çalışmak zorunda kaldığını söylüyor. Şehirde bulunan bir yurtta kaldığını aktaran Yıldırım, ailesine karşı kendisini mahcup hissettiğini belirtiyor.

‘Her sabah süreç düzelsin diye uyanıyorum, bekliyorum’

Ceylan Bakır

Ceylan Bakır da ilahiyat okumuş. Yıldırım gibi o da Ağrı’dan Van’a gelmiş KPSS’ye hazırlanmak için. Dershane için 4 bin 700 TL ödemiş, kaldığı yurda da aynı ücreti ödemiş. Yaşadıklarını “trajikkomik ve mağduriyet” olarak yorumluyor ve “Benim bilgisayarım yok. Eğer online olsaydı da giremezdim. Memur olmak için bu kadar zorluk içinde binlerce lira ödedim. Sonuç olarak verdiğim parayı geri de alamıyorum. Dönmek istesem yurdun ücretini peşin ödedim o da boşa gidecek” diyor. Her sabah uyanıp süreç düzelsin diye beklediğini ifade eden Bakır, yaşadığı sorun için dershaneyi de suçlamıyor:

“Ben dershaneyi de suçlu bulmuyorum. Onlar da bilemezdi. Bu şehirde her yerde internet alt yapısı yok. Ne yapacağım bilmiyorum. Bugüne kadar alınan önlemlerin insanların eğlencesine bir yatırım olmayıp ülkenin eğitim seviyesinin yükselmesine dair şekillenmesi gerekirdi.”

Duygusal olarak çöküntü ve başaramama duygusunu yaşıyorum’

Zeynep Kartal

Zeynep Kartal ise Beden Eğitimi Öğretmenliği okumuş. Şırnak’tan Van’a gelmiş, çünkü Şırnak’ın İdil ilçesinde KPSS için dershane bulamamış. Dershane için 4 bin 200 TL ödemiş. Diğer iki memur adayı gibi o da yurtta kalıyor. Sürekli internet bağlantısı kesildiği için ilk başlarda online derslerin hiçbirine katılamamış, sonrasında ise online ders uygulamaıs bitmiş. Sınav stresinin yanında hazırlanamama sıkıntılarının kendisini psikolojik olarak etkilediğini anlatıyor:

“Duygusal olarak çöküntü ve başaramama duygusunu yaşıyorum. Dershane yönetimi bazı derslerin ikinci dönem işleyeceğini belirtiler. İnternet alt yapısı iyi olsaydı daha iyi olabilirdi. Dershane hocaları iyi ama böyle karmaşıklıkların olması durumu çok zorlaştırıyor. Bu kadar eğitimcinin yan yana gelip doğru düzgün bir çözüm bulmamalarına anlam veremiyorum.”

Yorum yazın