Medya

Youtube siyasetinin doğuşu…

Yazan: HaberVs

Dilek Gündüz dgunduz@medyakronik.com Video paylaşım sitesi Youtube’un politika editörü Steve Grove, kalabalığın gücüne inananlardan… O, dünyanın en zeki insanlarının da Youtube’u tıklayan 71 milyonu aşkın kullanıcı olduğunu düşünüyor. Bu kullanıcılar, ayda iki buçuk milyar online video gönderip izliyor. Grove, 30 yaşında başarılı bir yönetici ve Youtube’un politika sorumlusu ama o kendisini bir editörden çok sitenin […]

Dilek Gündüz

dgunduz@medyakronik.com

Video paylaşım sitesi Youtube’un politika editörü Steve Grove, kalabalığın gücüne inananlardan… O, dünyanın en zeki insanlarının da Youtube’u tıklayan 71 milyonu aşkın kullanıcı olduğunu düşünüyor. Bu kullanıcılar, ayda iki buçuk milyar online video gönderip izliyor. Grove, 30 yaşında başarılı bir yönetici ve Youtube’un politika sorumlusu ama o kendisini bir editörden çok sitenin “içerik karmaşası denizi”nde bir görevli olarak tanımlıyor.

Youtube’un politik içeriğe sahip videoları arasında en popüler olanlar Obama Girl (2008 başkan adayı Barack Obama’nın propagandası), Hillary Clinton’ın robot gülüşüyle dalga geçen klipler ya da John Edwards’ın saçları ve makyaj rutinini konu alan videolarla kısıtlı değil. Kullanıcıların yarattığı videoların, başkanlık seçimlerini 2006’dakinden çok daha farklı, hatta akla gelmeyecek türde şekillendirdiğini söylemek yanlış olmaz. Bunun en güzel örneği de, Senatör George Allen’ın kırdığı potun Youtube’da ortaya çıkması üzerine kariyerinin sona ermesi… Allen, rakip seçim kampanyası çalışanına kameralar önünde “Maymun” demiş ve bu sözcük onun için sonun başlangıcı olmuştu. Sitenin politika editörü Grove da bu olayı “Youtube siyasetinin doğuşu” olarak tanımlıyor zaten.


“Dünyanın en büyük belediye binası”

Daha üç yıl önce esamesi bile okunmayan Youtube, politikacılar için artık bir propaganda aracı olarak kabul ediliyor. ABD’deki başkanlık münazaraları sırasında Youtube kullanıcılarının ilginç sorularına maruz kalan adayların hiçbiri bu durumdan şikâyetçi olmadı. Demokratlar, eriyen bir kardan adam tarafından küresel ısınmaya dair sorulara tabi tutulurken, Cumhuriyetçiler elinde tüfek tutan bir genç tarafından silah kontrolü konusunda köşeye sıkıştırıldı. Youtube’dan önce Boston Globe ve ABC News’da da muhabir olarak çalışan Grove, “Eğer Youtube’da değilseniz, tartışmanın da bir parçası değilsiniz” diyor ve ekliyor: “Burası dünyanın en büyük belediye binası”.

Politikacıların siteye yükledikleri videoların bir kısmı televizyon kanalları tarafından da kullanılıyor. Cumhuriyetçi aday Mike Huckabee ve aksiyon yıldızı Chuck Norris’in birbirlerine iltifat ettikleri video bu türün en başarılı örneklerinden biri olarak sitedeki yerini almış bulunuyor mesela. Grove, adayların ve destekçilerinin siteyi politik saldırı başlatmak ya da kendilerine yönelik saldırılara cevap vermek amacıyla kullandığını da söylüyor. Mesela Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin ekibi, Romney’nin 1994 yılında kürtaja sıcak baktığını açıkladığı videosunun sitede yayımlanması üzerine, başkan adayının şu anda kürtaja karşı olduğunu açıkladığı videosunu yanıt olarak siteye ekleyebiliyor.

Grove, Youtube’un politikacıların kitlelere ulaşmasını kolaylaştırdığını söylüyor. Politikacılar artık kendileri için açılan “You-Choose” adlı kanaldan Youtube kullanıcıları ile video yoluyla iletişime geçebiliyor. Kullanıcılar da onlara kendi videolarıyla yanıt verebiliyor. Hatta James Kotecki adlı Georgetown Üniversitesi öğrencisinin politik videoları o kadar popüler olmuş ki, adaylardan Ron Paul ve Huckabee kendisini yurt odasında ziyaret edip web kamerası eşliğinde yapılan röportaja bile katılmış. Grove, “Amacımız politikacılar ve seçmenin iletişimini geliştirmek” diyor.

Newsweek 31 Aralık 2007/7 Ocak 2008
(Karen Breslau ve Catharine Skipp)

Linkler:

Obama Girl: http://www.youtube.com/watch?v=wKsoXHYICqU

HuckChuckFacts: http://www.youtube.com/watch?v=EjYv2YW6azE

Mitt Romney Flip-Flop on Abortion: http://www.youtube.com/watch?v=cFMdK0TWtks&feature=related

George Allen introduces “Macaca”: http://www.youtube.com/watch?v=r90z0PMnKwI

Yorum yazın