İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü 2014 mezunu Serkan Soyak, O Ses Türkiye yarışmasında söylediği hard rock türündeki şarkıyla Ebru Gündeş'i bile döndürmeyi başarmıştı. Altı kez eleme etabını başarıyla geçen, fakat çeyrek finalde elenen Soyak, Mazhar ve Özkan'la çalışmanın rüya gibi olduğunu söylüyor.
Serkan Soyak sosyal medyada fazla popülerleşmeyen yarışmacılardan. O ses Türkiye'ye bir yarışma olarak bakmadığından, çeyrek finalde elendiği için üzgün değil. Yarışmanın başından sonuna kadar tarzını koruyarak, gerçekten müziğine değer verenlerle buluştuğunu düşünüyor. Televizyonda popüler olmak için göze hitap ederek, sansasyonel olarak ratingleri artırmak gerektiğini düşünen Soyak, tarzından ödün vermeyip daha büyük kazanç elde ettiğini söylüyor. Yarışma boyunca birlikte çalışmayı seçtiği jüri üyeleri Mazhar Alanson ve Özkan Uğur'la tanışıp müzik yapabildiği, hatta onlara “abi” diye hitap edebildiği için kendini çok şanslı hissediyor. Serkan'la işletme öğreniminden müzisyenliğe uzanan yolculuğunu ve hayallerini konuştuk.
Yarışmada neden Mazhar ve Özkan'ı seçtin?
Şarkımı beğenip koltuklarıyla bana döndükten sonra o kadar güzel ve hissederek dinlediler ki beni, o an gerçekten bir bağ kurabildiğimizi hissettim. MFÖ grubundan herhangi bir üye zaten bu tarz bir yarışmada jüri ise, çok da düşünmenize gerek yok. Bu fırsat bir daha ele geçmez.
Mazhar ve Özkan'la çalışmak nasıldı? Zorlandın mı?
Onlarla çalışmak tam anlamıyla rüya gibiydi. Yarışmanın başında çok fazla yarışmacı olduğundan, fazla iletişim kuramamıştık. Fakat ne zaman ki çeyrek finale doğru yaklaştık, o zaman iletişimimiz arttı. En güzeli de onlara abi diyebilmekti. Hem Mazhar Alanson hem de Özkan Uğur, tarzımdan asla vazgeçmeyeceğimi bildiklerinden, şarkı seçimlerime dahi karışmadılar. Hep güvendiler ve desteklediler. Bu sebeple onlarla çalışırken hiç zorlanmadım, aksine her geçen gün daha fazla keyiflenen bir macera yaşadım diyebilirim.
Bundan sonra ne yapmak istiyorsun? Mazhar Alanson ve Özkan Uğur çalışmalarına destek olacak mı?
Herhangi bir destek konusunda anlaşmadık fakat biliyorum ki Mazhar Alanson ve Özkan Uğur fikirlerini ve yardımlarını asla esirgemeyeceklerdir. Zamanı geldiğinde en ama en güvendiğim iki bestemi kaydederek onlara dinleteceğim. İnanıyorum ki bana doğru yolu gösterecekler. 2007’den beri yazdığım 40’ı aşkın bestem var, hala da üretmeye devam ediyorum. Mart ayı itibariyle “Serkan Soyak” olarak sahne almaya başladım. Orkestrayı kurduk, provalara başladık. Serkan Soyak olarak tamamen kendi bestelerimi ve en sevdiğim coverları çalacağız. Ayrıca internet üzerinden verdiğim konserlerim de devam ediyor.
İnternet üzerinden verdiğin konserlere ilgi nasıl?
Bu konserleri oldukça spontane şekilde yapıyorum. Şubat ayı içinde yaptığım konserim 700 civarı tıklanma aldı, konser boyunca da minimum 30 kişi yayında kaldı. Bu rakamlar bence oldukça iyi. Çünkü bu konserleri herhangi bir kazanç sağlamadan, tamamen keyfi yapıyorum. İzleyenler şarkı isteğinde bulunabiliyorlar ve benim için en güzel tarafı da bu oluyor. O Ses Türkiye her ne kadar popüler kültürün göbeğinde olan bir yarışma olsa da, bu yarışmaya yapabileceğim en iyi reklamı yapabilmek için katıldım ve alacağımı da aldım.
Bilgi İşletme Bölümü'nden mezunsun. Müziğe olan ilginin sebebi nedir?
Müziği teorik olarak okuma fikri bana hiçbir zaman cazip gelmemişti. Müzik her zaman kalbimden geliyor. Bestelerken de öyle, sahnede icra ederken de öyle. Bu sebeple “ödevlerimin dahi” müzik olması fikri hoşuma gitmediğinden belki de konservatuardan kaçtım ve eğitim anlamında sosyal bilimlere yöneldim.
Peki Bilgi'nin müzik kariyerine katkısı oldu mu?
Bilgi Üniversitesi’nde eğitimime başladıktan sonra müzik kariyerim her geçen gün yukarıya çıkmaya devam etti. Destekleyen hocalarla tanışmak ayrı, okulda grubumla verdiğimiz konserler ayrı keyifliydi. En unutamadığım konser ise grubum Dekadans ile 2012 yılında verdiğimiz Bilgi Welcome Fest konseriydi. Binlerce kişi Murat Dalkılıç’ın önünde çıkan bir grubun açılış parçası olarak “Comfortably Numb” dinledi ve tüm konser boyunca bizim gibi onlar da müthiş mutluydu.