Sanat

Çellonun Yo-Yo Ma’sı

Yazan: Tuğçe Sarıkuzu

Dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma, ikinci kez ziyaret edeceği İstanbul’da 4 Şubat Çarşamba günü İş Sanat Kültür Merkezi’nde bir konser verecek. Enstrümanına hakimliği, olağanüstü tekniği ve klasik Batı müziğiyle sınırlamadığı zengin repertuvarı dışında daima kendini yenilemesi ve alçakgönüllüğüyle de büyük müzisyen sıfatını hak eden Çinli sanatçının, 15’i Grammy ödüllü olmak üzere tam 75 kaydı […]

Dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma, ikinci kez ziyaret edeceği İstanbul’da 4 Şubat Çarşamba günü İş Sanat Kültür Merkezi’nde bir konser verecek. Enstrümanına hakimliği, olağanüstü tekniği ve klasik Batı müziğiyle sınırlamadığı zengin repertuvarı dışında daima kendini yenilemesi ve alçakgönüllüğüyle de büyük müzisyen sıfatını hak eden Çinli sanatçının, 15’i Grammy ödüllü olmak üzere tam 75 kaydı bulunuyor. Viyolonsel öğrenimine dört yaşında başlayan ve “harika çocuk” olarak nitelendirilen Yo-Yo Ma, ilk resitalini henüz beş yaşındayken verdi. Yedi yaşındayken ise dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy için performans sergiledi.

“İnsanlar veya bir kültür aracılığıyla yeni bir şey öğrendiğiniz zaman, bunu bir hediye olarak kabul edersiniz ve onu koruyup geliştirmek sizin için yaşam boyu sürecek bir bağlılık haline gelir” diyen Yo-Yo Ma, 1998 yılında değişik kültürlerin müziklerini ve müzisyenlerini bir araya getirmeyi amaçlayan “The Silk Road Project”i hayata geçirdi. Kâr amacı gütmeyen proje, İpek Yolu ülkelerinin kültürleriyle ve kendine özgü sesleriyle modern bir müzikal harman oluşturarak Doğulu ve Batılı müzisyenleri buluşturma fikrine dayanıyor.

Müziğin insanları birbirine yaklaştırmak için bir araç olarak kullanılabileceğine inanan Yo-Yo Ma, 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından BM Barış Elçisi olarak atandı. Ma, ilk barış mesajını 25. Dünya Barış Günü kutlamalarında Ahmet Adnan Saygun’un “Partita” adlı eserini yorumlayarak iletmişti.

Sınır tanımayan dahi çellist, Hollywood için film müziği çalışmaları da yaptı. John Williams ile beraber çalıştığı “Tibet’te Yedi Yıl” ve “Bir Geyşanın Anıları” bunlardan ikisi.

Tipik bir klasik müzik sanatçısına kıyasla hayli geniş ve çeşitli bir repertuvara sahip Yo-Yo Ma, standart klasik Batı müziğe ek olarak birçok tarz denedi. İrlanda asıllı Amerikalıların müziği Bluegrass’tan geleneksel Çin melodilerine; tangodan dönem enstrümanlarıyla Barok müziğine kadar birçok farklı müziği seslendiren Ma, aynı zamanda ünlü caz sanatçısı Bobby McFerrin ve modern minimalist Philip Glass ile beraber doğaçlama üzerine de çalışmalar yaptı.

2001 yılında ABD Hükümeti’nin tüm sanat alanlarında verdiği en yüksek nişan “National Medal of Arts”a layık görülen Yo-Yo Ma, 20 Ocak’ta yeni ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin töreninde dünyaca ünlü keman virtüözü Itzhak Perlman, piyanist Gabriela Montero ve klarnet sanatçısı Anthony McGill ile birlikte John Williams’ın tören için bestelediği “Air and Simple Gifts”i seslendirmişti.

İstanbul konserinde Yo-Yo Ma’ya sık sık oda müziği çalışmaları gerçekleştirdiği Britanyalı ünlü piyanist Kathryn Stott eşlik edecek. Stott, çağının değişime en yatkın müzisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Resital programında belirleyici etken Yo-Yo Ma ve Kathryn Stott’un çok yönlü müzisyenlikleri. Unutulmaz bir deneyim olarak hafızalara kazınacak konserde ünlü Arjantanli besteci Astor Piazzolla’nın tangolarından Romantik besteciler Franck ve Schubert’e; 20. Yüzyılın en önemli senfonilerini yazan Rus besteci Shostakovich’ten Brezilyalı özgün besteci Gismonti’ye çeşitli dönemler ve ülkelerden eserler seslendirilecek.

Hiçbir müzikseverin kaçırmaması gereken bu muhteşem performans, 4 Şubat Çarşamba günü saat 20.00’da İş Sanat Kültür Merkezi’nde.

Yorum yazın