Koronavirüs günlüğü Yaşam

‘Artık çiçekten bile korkuyorlar’

Yazan: Ekin Nalçakar
Göztepe'de çiçek tezgahı. Fotoğraf: Ekin Nalçakar

Koronavirüs salgını kesme çiçek sektörünü de alt üst etti. Gündelik çalışan seyyar satıcıları çaresiz kıldı; çiçekleri ise çürümeye terk etti.  

Covid-19 karantinası ve ekonomik durgunluk seyyar çiçekçileri de vurdu: Seyyar satıcılar, çoğu gün satış yapamadan tezgâh kapadıklarını ve ellerindeki az sayıda çiçeği de maliyetinin altında sattabildiklerini söylüyor.

İstanbul’un Göztepe’de çiçek tezgahı olan İsmail Balık, tüm çiçeklerin kovalarda çürümekte olduğunu söylerken “Biz günlükçüyüz” diyor, “tek bir dal satamadığımız zaman gelirlerimizi tamamen kaybediyoruz.” Halkın alışverişten uzaklaşmasını korkmalarına bağlayan İsmail, “insanlar artık çiçekten bile korkuyor” diyor.

Fotoğraf: Mehmet Ali Yıldırım

“İşe çıkamazsak açız”

Caddebostan ilçesinde çiçek tezgahı olan Sultan İren, güvenlik önlemleri nedeniyle tezgâhına muşamba çekip bir süre evde kaldığını ancak ev kirasını ödeyebilmek için işe döndüğünü belirtiyor. “Biz çiçekleri sokaktakilere satıyoruz, ancak artık kimse sokağa çıkmıyor” diyor Sultan, “Market alışverişinin bile kapıya geldiği bir dönemde müşterisiz kaldık. Çocuklarımı aç bırakmamak için mecburen geliyorum. Biz günlükçüyüz, bugün işe gelirsek ekmeğimiz var.”

Seyyar çiçekçi İren, salgının başından beri aldığı üçüncü parti çiçeğin de çöpe gitmesinde korktuğunu söylüyor:

“Biz çiçeklerimizi bahçelerden ya da mezatlardan açık artırma yoluyla alıyoruz. Şehir dışına kapandığı için artık bahçelere gidemiyoruz. Mezatlar ise önceden haftada dört gün yapıyorken artık sadece iki gün düzenleniyor. Önceden çiçekler 10-20 TL’ye satılıyordu şimdi üç beş TL’ye verdiğimiz oluyor. Tabii biz de daha uyguna alıyoruz ama satamadığımız için zarar ediyoruz. Ayrıca şimdi tezgahlarımızı donatsak ne olur? Kimse almıyor ki. Ucuza aldığımız çiçekler biz de ucuza vermek zorundayız. Yalvar yakar bulduğumuz müşteriye de 5’ine 10’una bakmadan ne varsa ver diyoruz.”

İsmail Balık gibi devletten destek bekleyen Sultan İren, kendisi ve eşinin kronik astım olduğu ve sokakta çalışabildikleri sürece gelir elde ettikleri gerekçesiyle  1000 TL’lik sosyal yardım başvurusunda bulunmuş. Ancak kendilerine yardım verilmemiş. İren, yüzündeki maske ve eldivenini bile sadık bir müşterisinin aldığını söylüyor.

“Sezonu kapattık”

Fotoğraf: Ekin Nalçakar

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Yardımcısı ve Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği Başkanı Harun Yeter, 23 Mart‘ta yaptığı açıklamada Antalya’da tamamı örtü altında yetiştirilen kesme çiçeklerin neredeyse tamamının ellerinde kaldığını belirtmişti. Çiçekler açtığı için ve çiçeklerin muhafaza edildiği depoların ağzına kadar dolu olduğundan ihracatın artık mümkün olamayacağını söyleyen Yeter, “Bizim için artık sezon kapandı,” demişti. Yeter, kesme çiçek üretiminde payı olan Yalova, Adana, İzmir ve Mersin gibi diğer illerde de durum farksız olduğunu, binlerce dönümlük arazilerde örtü altında yetiştirilen çiçeklerin ya çöplere atıldığını ya da çürümeye bırakıldığını söylemişti.

Sokağa çıkmanın kısıtlanması, düğün ve eğlence sektörlerine yasakların getirilmesi sonucu kesme çiçek sektöründe üreticiler kadar satıcılar da büyük darbe yedi.

 

 

 

Yorum yazın