Eğitim Koronavirüs günlüğü Sağlık Üniversite

Omicron varyantıyla uzaktan eğitim tekrar gündemde

Yazan: Yağmur Sıla Kökgül
Omicron varyantının etkisiyle üniversitelerde uzaktan eğitimin tekrar başlaması, kampüslerin büyük ölçüde boş kalmasına neden oldu.

Omicron varyantının yüksek bulaşma hızı, üniversitelerde kovid vakalarının artışına neden oldu. Çevrimiçi eğitime geçilmesine rağmen final sınavlarının yüzyüze yapılacak olması endişe yaratıyor. Öğrencilere sorduk.

Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi 25 Aralık’ta yaptıkları açıklamalardan sonra koronavirüs Omicron varyantı sebebiyle çevrim içi derslere geçiş yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Türkiye çapındaki diğer bazı üniversiteler ise resmi bir açıklama yapmasalar da derslerin dönem sonuna kadar çevrimiçi yapılmasını tasiye ettiler. Halihazırda üniversitelerde istisnalar hariç derslerin büyük çoğunluğu çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Yaklaşan final sınavlarının yüzyüze yapılması beklenirken bahar döneminde eğitimin nasıl devam edileceği şimdilik belli değil.

Sosyal medyada endişeyle durumu takip eden öğrenciler ise çevrimiçi eğitime geçilmesi ve yüz yüze eğitimin devam etmesi arasında ikiye ayrıldı. Yüzyüze eğitim isteyen öğrenciler online eğitimin verimizliğine vurgu yaparken çevrimiçi eğitim isteyen öğrencilerin çoğunluğu hastalık korkusuyla derse odaklanamamaktan yakınıyor.

Instagram’da düzenlediğimiz anketle “Okulların kapanmasını istiyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan 50 üniversite öğrencisinden 35’i “evet” derken geri kalan 15 öğrenci “hayır” cevabını verdi. Peki öğrenciler ne düşünüyor?

Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören Zeynep Danyıldız, tüm arkadaşlarının koronavirüs’e yakalandığını ve gözlemlerine göre Omicron varyantının bulaşıcılığının öğrenci ve okul mensuplarında görülen vaka sayısını artırmış olabileceğini söylüyor. Bu dönemde hep psikolojik hem de genel sağlık açısından iyi durumda olmayan kişilerin hem ders çalışamadıklarını hem de zaten sağlık açısından kötü oldukları için final sınavlarına hazır olup olmayacaklarının belirsiz olduğunu ifade ediyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hüda Gökmen ise okula gelirken sürekli bir endişe içinde olduklarını, okula gidenlerin de genellikle arkadaşlarıyla görüşmek için gittiklerini ve kapalı alanlara girmek istemediklerini söylüyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Buse Örnek, kampüsünün çok kalabalık olduğunu ve maske takmayan öğretim görevlileri ve öğrencilerin sayısının çok fazla olduğunu vurguluyor. Ayrıca çalıştığı için çevrimiçi eğitime geçilmesinin onun için daha faydalı olacağını, pandemi döneminde çalışabildiğini, şimdi ise işe gidemediğini belirtiyor.

Beykent Üniversitesi’nde öğrenim gören Melike Canlı, özellikle final döneminde okula gitmenin, normal ders günlerine göre daha çok kişiyle karşılaşmalarına neden olacağı, dolayısıyla bu durumun oldukça büyük bir tehlike yaratacağı görüşünde.

Omicron varyantının yayıldığı bu süreçte hem sağlık hem de yoğunluk açısından derslerin tekrar çevrim içi işlenmesini isteyenlerden biri de Kadir Has Üniversitesi’nde öğrenim gören Yağız Öztürk. Çift Anadal yapan Öztürk, okula gidip gelmenin çok fazla vakit aldığını, çevrimiçi eğitimde tüm derslerine yeterince zaman ayırırken, evden çıkmadığı için korona şüphesi olmadan derslere odaklanabildiğini söylüyor.

Yorum yazın