Genel

Bihter Behlül aşkı ne olacak?

Yazan: Meneviş Tozak

Televizyon dizilerinin son furyasını romandan uyarlananlar oluşturuyor. Şimdiye kadar pek çok roman senaryolaştırılıp seyircilerin beğenisine sunuldu. Hatta son zamanlarda en çok konuşulan diziler de bu grubun içinde. Kimileri uyarlama dizilerle romanların katledildiğini düşünürken kimisi de bu diziler sayesinde edebiyat eserlerinin daha çok tanınacağını düşünüyor. Ancak kitapçılarda, “Aaa Aşk-ı Memnu’nun kitabı çıkmış” gibi cümleler kurulduğuna şahit […]

Televizyon dizilerinin son furyasını romandan uyarlananlar oluşturuyor. Şimdiye kadar pek çok roman senaryolaştırılıp seyircilerin beğenisine sunuldu. Hatta son zamanlarda en çok konuşulan diziler de bu grubun içinde. Kimileri uyarlama dizilerle romanların katledildiğini düşünürken kimisi de bu diziler sayesinde edebiyat eserlerinin daha çok tanınacağını düşünüyor. Ancak kitapçılarda, “Aaa Aşk-ı Memnu’nun kitabı çıkmış” gibi cümleler kurulduğuna şahit olanlar da var. Öte yandan okuyup da sonunu bilenin dahi izlediği bu dizilerin rating uğruna uzatılmasının verdiği kabak tadı da cabası. Bir dönem kendisi de Bihter karakterini canlandırmış olan Müjde Ar, yaptığı televizyon porgramında, “Eğer dizi biraz daha uzarsa zavallı Bihter randevuevine düşecek” diyerek varolan durumu özetlemişti aslında.
Bu değerli edebiyat eserleri, ortaya çıkan diziler ve oyunculuklarla internet sitelerinin de espri kaynağı olmaya devam ediyor. Aşk-ı Memnu’da Behlül’ün çığlık sahnesi üstüne eklenen sesler ve müziklerle hala internet ortamlarında binlerce kişinin eğlencesine yarıyor. Yaprak Dökümü’nün babası Ali Rıza Bey’in sürekli fenalaşmasına rağmen bir türlü ölememesi, Tahsin’in uzun bir süre bir türlü “siftah” yapamaması, eve gelenleri hep beraber karşılayan aile üyeleri gibi detaylar ise ekşisözlük’ten asparagas haber sitesi Zaytung’a kadar pek çok yerde espri malzemesi oldu. Televizyon ekranlarının fenomeni haline gelen Kurtlar Vadisi’nin hayranları ise dizileri hakkındaki “şiddete yöneltiyor” eleştirisine ise “Kurtlar Vadisi şiddete yöneltiyorsa, Aşk-ı Memnu da yengeye yöneltiyor” diye karşılık veriyor.
Bunca hengame arasında kim haklı bilinmez ama bir süre daha fırtınası dinecek gibi görünmeyen bu uyarlama dizilerin her ne kadar kitapları okunmasa da rating rekorları kırdığı kesin. Habervs olarak izleyicinin merakını gidermek amacıyla, şu an hala gösterimde olan ve “sonları merakla beklenen” Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu, Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü, Halide Edip Adıvar’ın Samanyolu ve Kalp Ağrısı ile Orhan Kemal’ın Hanımın Çifliği romanlarından uyarlanma dizilerin nasıl bittiğini “araştırdık”.

Aşk-ı Memnu
Nihal: Behlül ve Bihter’in ilişkisini ikisinin konuşması sırasında duyduktan sonra baygınlık geçirir.
Beşir: Nihal’e aşık olan ve onun üzüntüden hastalanıp yatağa düşmesine dayanamayan Beşir Behlül ve Bihter’in ilişkisini Adnan Bey’e anlatır.
Behlül: Yengesi ile olan ilişkisi ortaya çıktıktan sonra kimseye bakacak yüzü olmadığı için kayıplara karışır.
Bihter: Adnan Bey ve ev halkı Behlül ile olan ilişkisini öğrendikten sonra, Adnan Bey’in silahı ile intihar eder.
Adnan Bey: İhaneti öğrenince deliye döner. Bihter’i bulmaya için odasına gider ancak o sıra da Bihter intihar eder. Olaydan sonra Nihal iyileşir ve baba, kız bugünden itibaren birbirlerinin ilacı olurlar ve birbirleri için yaşamaya başlarlar.
Matmazel: Evden ayrılan Matmazel, Adnan Bey’in ricası ile yaz sonunda tekrar yalıya dönmeye karar verir.
Bülent: Yatılı okulda okuyan Bülent’in artık geceleri okulda kalmamasına karar verilir.
Hizmetliler: Evden ayrılan hizmetliler, bu olaylardan sonra Cemile’yi evlendirirler ve yalıya geri dönerler.

Yaprak Dökümü
Fikret: Dizidekinin aksine Adapazarı’nda yaşlı, çocuklu ve dul bir adama gelin gider. Mutsuz bir hayatı vardır.
Şevket: Bankadan aldığı paraları yerine koyamadan yakalanır ve hapse girer.
Ferhunde: Şevket hapse girince Ferhun’de de evden kaçar.
Necla: Kendisini zengin gösteren bir Suriye vatandaşı ile evlenir. Ancak Suriye’ye gittiğinde adamın başka eşleri ve birçok çocuğu olduğunu ve aslında çokta zengin olmadığını öğrenir.
Leyla: Kötü yola düşüp babası tarafından evden kovulur. Daha sonra zengin bir avukatın metresi olur ve rahat bir yaşam sürmeye başlar.
Hayriye Hanım: Bütün çocuklarının evden gitmesinden sonra, sıkıntıdan iyice güçten düşer.
Ali Rıza Bey: Leyla’yı evden kovduktan sonra biraz huzur bulmak için Fikret’in yanına gider. Ancak Fikret ne kadar istese de babasını orada tutacak durumda değildir. İstanbul’a dönen Ali Rıza Bey kısmi felç geçirir ve hastaneye kaldırılır. Leyla babasını hastaneden çıkarır ve kendi evine yerleştirir. Sonunda orada huzurlu bir şekilde yaşamaya başlarlar. Ancak Ali Rıza Bey’I aradasırada rahatsız eden tek şey, kızlarının ahlaksızlıklarına göz yumarak rahat şekilde yaşamakla eleştirdiği eski kahve arkadaşları ile göz göze gelmektir.

Hanımın Çiftliği
Hamza:
Cemşit’in Güllü ile evlenmesini istemediği Güllü’nün asıl aşkı Kemal’i vurur.
Halide: Dizideki karakterin aksine, kitapta Muzaffer’in kardeşi Halide diye bir karakter yok.
Cemşit: Güllü’nün anne ve babası, Muzaffer öldükten sonra çiftiğe taşınıyorlar. Yangının çıktığı gün, çiftlikte olan Güllü’nün annesi, babası ve Hamza Güllü’ye yardım etmiyorlar aksine, herkes kendi canının derdine düşüyor.
Habip: Muzaffer Bey’i vuran Habip, bir gece köylüleri toplayarak çiftliği basar. Amacı Muzaffer Bey’in karısı Güllü’yü de öldürüp, toprakların köylülere kalmasını sağlamaktır.
Güllü: Muzaffer Bey öldükten sonra çiftliğin bütün işleri ile Güllü ilgilenmeye başlar. Avukatı ile evlenmeyi planlar, ancak avukatın asıl amacı Güllü’nün topraklarını ele geçirmektir. Bir süre sonra Habip ve ayaklandırdığı köylüler çiftliği basarlar ve Güllü Habib’e kendisini vurmaması için yalvarır. Habip Güllü ve oğlu Erdoğan’a acır. Kendisini öldürmez bunun karşılığında Güllü de Habip’i ele vermez. Ve Muzaffer Bey’in katili yakalanamaz.

Samanyolu
Zülal: Kuzeni Nejat ile aynı evde büyümüştür. Nejat kendisine olan aşkını anlattığında onu aşağılamış ve Nejat’ın arkadaşı Namık ile evlenmiştir. Altı yıl süren evliliklerinden Erol adında bir çocukları olmuştur. Ancak Namık ile aradığı mutluluğu bulamamıştır. Çünkü kendisine bile itiraf edemese de Zülal de Nejat’a aşıkır.
Namık:Eşi Zülal’i Nejat’ın üvey kardeşi Nebahat ile aldatmaktadır. Ancak Zülal ve Nejat’ı beraber görünce deliye döner ve Nejat’ı vurur. Bu olay üzerine kalbi hassas olan Namık olayın şoku ile oracıkta ölür.
Nejat: Aşık olduğu kuzeni Namık ile evlenince, onlardan uzaklaşmış ve altı yıl boyunca çok az görüşmüşlerdir. Ancak daha sonra hepberaber aynı yalıda yaşamaya başlayınca Zülal’e karşı olan hislerinin hiç değişmediğini fark eder. Bir süre sonra Zülal’in de bunu aşkına karşılık verdiğini görür. Zülal’in geçirdiği bir deniz kazasından sonra, Namık ikisini birbirine sarılmış halde görür ve bunun üzerine Nejat’ı omuzundan vurur. Ancak Nejat iyileşir. Hastaneden çıkar ve Zülal ile mutlu bir şekilde yaşamaya başlarlar.

Kalp Ağrısı
Hasan:Nişanlısı Azize’nin arkadaşı Zeyno’ya aşık olur. Aşkına karşılık alır, Zeyno’ya evlenme teklif eder ve Azize’ye onunla evlenemeyeceğini söyler. Bunun üzerine kıskançlık krizi geçirip intihar eden Azize’nin tedavisi için Viyana’ya giderler.
Azize: Hasan’ı kıskanır ve intihar eder. Tedavisi için Viyana’ya giderler. Orada da babasının arkadaşı Dora’nın Hasan’a yazdığı mektubu bulur, çok hasta olduğunu söyler ve Hasan’ı çağırır. Yapılan muayeneden sonra hamile olduğu anlaşılan Azize doğum sırasında hayatını kaybeder.
Zeyno: Hasan’a olan aşkından çok sevdiği arkadaşı Azize için vazgeçen Zeyno babasının arkadaşı Miralay Muhsin Bey ile evlenir. Birbirlerine çok aşıktırlar. Kalp ağrısına sebep olan Hasan’ın tayini kocasının birliğine çıkmıştır.
Saffet: Zeyno ile ilişkisi biter. Ancak Azize’nin tedavisini üstlenir. Bu sırada Azize ikisinin arasını tekrar yapmaya çalışsa da başarılı olamaz.

Yorum yazın