Spor

Bilgi’nin gözüpek snowboard şampiyonu

Yazan: Aslıhan Birgül

Devran Bekin 1985 doğumlu, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve en büyük tutkusu olan snow board’da Türkiye ikinciliğine yükselmiş başarılı bir sporcu. Ama Devran’ı diğer snow board’culardan ayıran önemli bir özelliği daha.var o da Extreme carving stilinde kayması… Bilgi Üniversitesi takımında yer alan Devran gelecek yıl Çin’deki uluslararası şampiyonalara hazırlanıyor bu konuda okulundan destek bekliyor. […]

Devran Bekin 1985 doğumlu, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve en büyük tutkusu olan snow board’da Türkiye ikinciliğine yükselmiş başarılı bir sporcu. Ama Devran’ı diğer snow board’culardan ayıran önemli bir özelliği daha.var o da Extreme carving stilinde kayması… Bilgi Üniversitesi takımında yer alan Devran gelecek yıl Çin’deki uluslararası şampiyonalara hazırlanıyor bu konuda okulundan destek bekliyor.

Snow board’un hayatta en sevdiği şey olduğunu belirten Devran Bekdik, okul bittikten sonra da bu işe Amerika’da profesyonel olarak devam edeceğini söylüyor. “Board bana kendimi çok iyi hissettiriyor, müthiş bir heyecan veriyor. Dağdan döndüğüm zamanlarda yürüyüşüm bile değişiyor” diyen Devran kaydığı stil olan ‘extreme carving’i şöyle anlatıyor; “Ben yarışçıyım, hoplamayı zıplamayı sevmem. Benim kaydığım stil çok zor, bacakları da çok çalıştıran bir stil. Normal bir free style board’un açıları beşe beş, ona on veya ona on beş’tir. Extreme carving yaparken açılar kırk beşe elli şeklinde olmalıdır ve mutlaka hard board kullanılmalıdır, yani kayak ayakkabısı olanlardan. Dizler kırık pozisyonda olmalıdır. Bu stilde Board’un altı hiç kullanılmıyor. Sadece kenarlarındaki çelikler kullanılarak yere paralel şekilde yatarak kayılıyor. O yüzden carving boardları diğerlerinden farklıdır çünkü çok sağlam olmaları gerekir. İki çeşit dönüş var. Biri front side, diğeri back side. Back side’ta sırtınızın üzerinde dönüyorsunuz, o yüzden bir hayli zor. Ben bile çok iyi beceremiyorum.”

Çok çalışmak ve tehlikeleri göze almak

Extreme carving stilinde kaymayı becerebilmek çok uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor. Devran’a göre en az üç ay boyunca dağa kapanıp sabah dokuz akşam altı bu işle uğraşmak gerekiyor. Burada iki tane önemli unsur var. Birincisi izleme becerisi, ikincisi ise azim. “Bu iş kilometre işidir. Çok kaymak lazım ama yüzlerce kere düşüp kalkmaya da hazırlıklı olmak gerekiyor” diyor Devran ve şöyle devam ediyor; “iyi tekniği olan insanları izlemek gerekiyor. Kimsenin anlatmasıyla, kaymayı öğrenemezsin. Ben izleyerek öğrendim. Bunların hepsinin yanında hocanın da iyi olması lazım. Ne kadar iyi tekniğe sahip bir hocanın elinden öğrenirsen o kadar iyi kayarsın.”

Extreme carving’le ilgili bilinmesi gereken en önemli şey ise çok riskli bir spor olduğu. Ölüm de dahil her türlü tehlikesi var. Lisans almadan önce bu konuyla ilgili sözleşme dahi imzalatıyorlar. Belki de bu yüzden Türkiye’de fazla gelişmeyen bir spor. Devran Bekin, bu konuya ailelerin fazla korumacı yaklaştıklarını düşünüyor. “Bu yüzden insanlar free style bile kayamıyorlar. Dünyada hiçbir derecemiz yok. Aile desteği çok önemli. Benim ailem sonuna kadar yanımda. Hatta Amerika’da bu işe profesyonel devam etmem konusunda babam bana maddi manevi her türlü desteği gösteriyor” diyor.

Bilmek isteyenler için

Dünyada extreme carving stilinde en iyi İsviçreli sporcular kayıyor. Her sene yılın belli bir zamanı extreme carving’ciler üç gün toplanıyor. İsteyen herkes bu toplantıya katılabiliyor hatta gelenlere kaymayı öğretiyorlar. Ancak usta sporculardan bir şeyler öğrenebilmek için bu stille ilgili az çok bu bir şeyler de bilmek gerekiyor. Bir de İsviçreli sporcuların kendi imal ettikleri ‘Sword’ marka boardları da var ki, şu an extreme carving yapmak için kullanılan en iyi board olarak kabul ediliyor…

– Filmi izlemek için görsel bölümündeki kamera ikonuna tıklayın –

Yorum yazın