Koronavirüs günlüğü Sağlık Teknoloji

#EvdeKal için görüntülü muayene

Yazan: İpek Elbeyli

Özel hastaneler, sağlık sisteminin koronavirüse odaklanması ve Covid-19 dışında şikayeti olan hastaların hizmete ulaşma zorluğu nedeniyle görüntülü muayeneye başladı.

Tüm devlet ve vakıf hastanelerinin pandemi hastanesi olarak kabul edilmesi ve salgın nedeniyle hastanelerin, sair şikayetleri olan hastalar için de tehlikeli hale gelmesiyle özel hastaneler doktorlarını görüntülü muayene yoluyla hasta ile buluşturmaya başladı.

Başta kronik rahatsızlığı bulunan hastalar olmak üzere bütün hastaların güvenli bir şekilde doktor ile görüşmeler yapması gerekiyor. Tedaviye en çok ihtiyaç duyan yaş grubu olan 65 yaş üzeri vatandaşlara ise evden çıkma yasağı gelince hastaneler harekete geçti. Altyapısı hazır olan hastanelerden birkaçı görüntülü muayene hizmeti vermeye başladı. Hastanelerin bu girişimi evde kalması gereken ve başta kronik rahatsızlığı olan hastalara bu kritik dönemde büyük önem taşıyor. HaberVs’nin bilgi aldığı hastanelere göre hayati tehlike taşımayan her hastalık için görüntülü muayene imkanı bulunuyor.

#EvindeKalBizGeliriz

Görüntülü muayene hizmeti sunan hastanelerden Liv Hospital, ilk vakanın açıklandığı 11 Mart tarihinden sonra hızlı bir şekilde 17 Martta bu sisteme geçtiğini duyurdu. İstanbul ve Ankara’da görüntü muayeneye geçen Liv Hospital, hastayla görüşmeden sonra fiziksel muayene gerekli olan hastaların evlerinde de bu hizmeti sunabileceklerini dile getiriyor. Ağız ve diş hastalıkları gibi uygulamalı muayene yapılması gereken hastalıklarda geçerli olmadığını belirttiler. Herkesin kendini yemeğe verdiği ve psikolojik olarak desteğe ihtiyacı olduğu bu zamanda faydalı olabilecek psikolog ve diyetisyenlerden de bu hizmeti alabiliyoruz.

24 Mart itibariyle görüntülü muayeneye başlayan Memorial ise hasta Türkiye’nin hangi şehrinde olursa olsun bu hizmeti sağlayabiliyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri ve Diyarbakır’dan seçtikleri uzman doktorlar ile Türkiye’nin her yerine görüntülü muayene hizmeti veriyor. Hayati tehlike taşımayan her hastalık için görüntülü hizmet veren Memorial, kendi yazılım uygulamaları üzerinden görüşmeler yapan hastanelerin aksine, hastaların verdiği iletişim numarasına kayıtlı WhatsApp uygulamasından ya da Apple kullanan hastalarda Facetime üzerinden yaptığını dile getiriyor.

“Gerekirse ayağınıza da geliyoruz”

Koronavirüsün ortaya çıkmasından önce de evden çıkamayacak olan hastaları için evlere hizmet veren Medical Park hastaneleri, 22 Mart tarihinden itibaren görüntülü görüşme hizmeti vermeye başladı. Medical Park, tıbbi olarak hastalara her türlü hizmeti sağlıyor. Gereken her koşulda evlere hizmet veren hastane, virüsten sonra ihtiyaç duyacak hastalar için de görüntülü görüşme imkanı sağlayarak “gerekirse ayağınıza da geliyoruz” diyor. Ani gelişen hastalık, kazalar, yaralanmalar, travmalar gibi acil müdahale edilmesi gereken hastalıklar dışında her türlü hastalık için görüşme yapabiliyorsunuz. Evde röntgen, ultrason, EKG gibi laboratuvar hizmetlerini dahi yapabiliyorlar.

Görüntülü muayeneyle zona teşhisi

İstanbul’da yaşayan ve görüntülü muayene sisteminden faydalanan 76 yaşındaki hasta Gül Müftüoğlu, bu görüşmeyi kızının yardımıyla yaptığını belirtiyor. Müftüoğlu, düzenli olarak gittiği Liv Hospital’daki doktoruyla yüzünde çıkan bir kızarıklık için görüşmek istediğinde, doktorunun da önerisiyle görüntülü bir muayene gerçekleştirmiş ve kendisine stres kaynaklı zona teşhisi koyulmuş. Müftüoğlu’nun kızı Melis Müftüoğlu doktorun bu sistem üzerinden reçete yazabildiğini ve böylelikle evde kendi yöntemleriyle tedavi uygulamayı denemediklerini dile getiriyor:

“Görüntülü muayenenin her hastalık için sağlıklı bir yöntem olamayacağını düşünsem de neden olduğunu bilmediğimiz veya daha önce vücudumuzda hiç görmediğimiz bir semptomla karşılaştığımızda, hastaneye gidemediğimiz bu günlerde içimizi rahat ettirmek açısından yararlı bir sistem olduğunu gördük .”

Yorum yazın