Genel

Gazetelerde Ergenekon iddiaları…

Yazan: [email protected]

Ahmet Şık Ergenekon soruşturması geçen hafta aralarında Cumhuriyetgazetesi başyazarı İlhan Selçuk, eski rektör Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek’in de bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasından sonra yeniden tartışma konusu oldu. Stargazetesinin geçen Pazar günkü sürmanşetinde ve manşetinde yer alan haberlere göre AKP’ye kapatma davası açılması için kulis faaliyeti yürüttükleri iddia edilen Selçuk, Alemdaroğlu […]

Ahmet Şık

Ergenekon soruşturması geçen hafta aralarında Cumhuriyetgazetesi başyazarı İlhan Selçuk, eski rektör Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek’in de bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasından sonra yeniden tartışma konusu oldu. Stargazetesinin geçen Pazar günkü sürmanşetinde ve manşetinde yer alan haberlere göre AKP’ye kapatma davası açılması için kulis faaliyeti yürüttükleri iddia edilen Selçuk, Alemdaroğlu ve Perinçek’in kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde ekonomik krizin çıkmasını, ardından da terör eylemleriyle darbeye yol açacak bir zeminin hazırlanmasını istedikleri anlatıldı. Star’ın, “Davayı açtırıyoruz, AKP’nin sonu geldi” sürmanşetiyle verdiği haberde polisin teknik takibe aldığı zanlıların son 2 ayda yaptığı telefon konuşmalarına yer verildi.

“Gözaltına alınan isimlerin iki aydan beri AK Parti’ye yönelik kapatma davası için yoğun bir kulis faaliyeti yürüttükleri ortaya çıktı. Çete üyelerinin aralarında yaptıkları görüşmelerde ülkede önce ekonomik krizin ortaya çıkmasını, ardından da terör eylemleriyle darbeye yol açacak bir zemini hazırlamak istedikleri belirtiliyor” denilen haberde İlhan Selçuk’un bir telefon konuşmasında, “Bugüne kadar Türkiye’de ekonomik kriz çıkmadı. Davayı açtırıyoruz. Kapatma davasından sonra mutlaka kriz çıkar. AK Parti’den kurtulmak lazım” dediği öne sürüldü. İddiaya göre, telefonda bir kişi Selçuk’a, “İlgili kişilerle görüştüm. Dava yolunda. Merak etmeyin durumlar iyi. Havamız çok güzel” dedi.

“İlhan Selçuk’un bir başka telefon görüşmesinde ise kapatma davasının açılmasının ardından yapılması gerekenlerle ilgili talimat verdiği belirlendi. Selçuk’un, davanın açılmasının hemen ardından ses getirici eylemler düzenlenerek Türkiye’yi yönetilemez hale getirmek için çalışılmasını istediği belirlendi. Selçuk’un, Ergenekon üyeleriyle yaptığı konuşmalarda da darbeye zemin hazırlamak için sarsıcı eylemler yapılması talimatı verdiği kayıtlara girdi” denildi.

“Kansız olmaz darbe de lazım”

Star’ın aynı gün “Kansız olmaz darbe de lazım” manşetiyle duyurduğu haberde de eski rektör Alemdaroğlu’nun telefon görüşmelerine yer verildi. Alemdaroğlu’nun AKP’ye kapatma davası açılacağından ve davada kapatma kararı çıkacağından emin olarak söz ettiği anlatılan haberde, “Alemdaroğlu telefonla görüştüğü bir kişiye AK Parti’nin mutlaka kapatılması gerektiğini söylüyor ve ‘Bu işler kansız olmaz. Darbe lazım’ diyor. Alemdaroğlu’nun Ümit Sayın’la görüşmesinde de darbe için 2008 Mart’ı telaffuz edilmişti” denildi.

Yeni Şafak: Yargıtay’a saldırı planı

Yeni Şafakgazetesinde 24 Mart günü “Ergenekon’un şifreleri çözülüyor” başlığıyla yayımlanan haberde ise operasyonda ele geçirilen bilgisayarlarda harf, rakam ve işaretlerden oluşan şifreler ile Perinçek’in bilgisayarında Yargıtay’a yönelik bir saldırının planı olduğu düşünülen notlar ortaya çıkarıldığı öne sürüldü.

Ergenekon örgütünün Rusya ile bağlantılarının bulunduğu belirtilen haberde, “Diğer zanlıların notları arasında Yargıtay’ın krokileri ele geçirilirken, İP lideri Doğu Perinçek’in bilgisayarında da bir ay öncesine ait ‘Yargıtay’a yönelik eylem’ şeklinde değerlendirilen ‘şifreli notlar’ bulunduğu ileri sürüldü. Bu planın AK Parti hakkında açılan kapatma davasını etkilemek amacıyla yapıldığı değerlendiriliyor. Perinçek’in bilgisayarında ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının iddianamesinin de bulunduğu ileri sürüldü. İddianame metninin davanın açıldığı 14 Mart 2008 tarihinden 2 gün önce bilgisayara kaydedildiği belirlendi” denildi.

Taraf: “Yargıtay’ı vuracaklardı”

Benzer bir iddia 24 Mart tarihli Tarafgazetesinde de , “Yargıtay’ı vuracaklardı” manşetiyle yayımlanan haberde dile getirildi. “Ergenekon çetesinin Cumhuriyet’e bomba, Danıştay’da suikast bağlantısından sonra şimdi de Yargıtay’a düzenlenecek bir saldırıyla bağlantısı saptandı.

İşçi Partisi’nin Ankara’daki genel merkez binasında bir CD’de Yargıtay Binası’nın üç blokunun ayrıntılı krokisi ve kroki açılımı metni ele geçti” denilen haberde İP Genel Merkezi’nde ele geçirilen bir CD’de Yargıtay binasına girişte güvenlik kaçış yollarını belirten ayrıntılı bir kroki ele geçirildiği anlatıldı. Krokinin İşçi Partisi’nin Ankara’daki genel merkez binasında ele geçirilen bir CD’de çıktığı anlatılan haberde, “Yargıtay binasının 3 blokunun krokisi ve kroki açılımı metni ele geçti. Krokide Bakanlıklar’daki Yargıtay binasının bloklarına hangi kapılardan kolayca girileceği, nasıl kaçılacağı işaret ve numaralarla belirtilmiş. Krokideki en ayrıntılı bilgi Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın iki makam odasından birinin bulunduğu A blok binası için hazırlanmış.

Yargıtay’a saldırı krokisini içeren CD, Doğu Perinçek’le birlikte gözaltına alınan ve ayın gün Talat Paşa komitesi toplantısı için Almanya’ya gidecek olan Adnan Akfırat’a ait belgelerin arasından çıktı. CD’nin üstünde ‘Yargı-Nusret Senem’ yazıyordu. Senem, İşçi Partisi’nin avukatlarından biri. Yargıtay Binası’nın üç bloğunun bazı kapılarının sarı renklerle işaretlendiği krokinin yanı sıra bulunan kroki açılım metninde ise krokideki hangi işaret ve sayının neyi tarif ettiği belirtiliyor. Bu açıklama metninde kaçış yolları, polis, güvenlik görevlisi ve kamerası bulunan ve bulunmayan bölgeler tek tek anlatılıyor” denildi. Ele geçirilen krokinin çizimine de yer verilen haberde, AKP’ye açılan kapatma davasına ilişkin iddianamenin de dava açılmadan önce İP’e verildiği anlatıldı. Haberde, iddianamenin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından İP’lilere önceden verildiği belirtildi.

İddianame önceden gönderilmiş

Yine Taraf’ın 23 Mart Pazar günü, “İddianame iki gün önce ellerindeydi” başlığıyla sürmanşetten yayımladığı habere göre, Ergenekoncuların bilgisayarından AKP’yi kapatma iddianamesinin bir nüshası çıktı. Haberde iddianame nüshasının bilgisayarda bulunduğu tarihin, kapatma davasından iki gün önceye denk geldiği belirtildi.

Yorum yazın