Genel

Güzellikle olmazsa parayla!

Yazan: HaberVs

Simge Sunguroğlu ssunguroğlu@medyakronik.com LONDRA – Avrupa’nın en yüksek hava kirliliğine sahip olan kenti Londra’da “Low Emission Zone” yani düşük emisyon alanı oluşturuldu. 4 Şubat 2008 tarihinde başlayan uygulamaya göre, havayı en çok kirleten araçlar bu bölgeyi kullandıkları zaman ağır cezalara tâbi tutuluyor. Kamyon, otobüs, TIR ve kamyonet gibi vasıtaları şehir trafiğinden uzaklaştırmak için başlatılan bu […]

Simge Sunguroğlu
ssunguroğlu@medyakronik.com

LONDRA – Avrupa’nın en yüksek hava kirliliğine sahip olan kenti Londra’da “Low Emission Zone” yani düşük emisyon alanı oluşturuldu. 4 Şubat 2008 tarihinde başlayan uygulamaya göre, havayı en çok kirleten araçlar bu bölgeyi kullandıkları zaman ağır cezalara tâbi tutuluyor. Kamyon, otobüs, TIR ve kamyonet gibi vasıtaları şehir trafiğinden uzaklaştırmak için başlatılan bu sistem, hava kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Sistem kent merkezi dışındaki hemen tüm yolları ve bazı otobanları (M1 ve M4) kapsıyor.

Medyakronik’e konuyla ilgili bilgi veren Londra Düşük Emisyon Bölgesi Operasyon Müdürü Daljit Mahal sorunu şöyle özetledi: “Bu böyle giderse ve önlem alınmazsa Londra’daki PM10 (insan faaliyetleri sonucu ve doğal kaynaklardan doğrudan atmosfere karışan, insan sağlığına zararlı katı partiküller) kirleticisini azaltmak için başlatılan programın 2010 hedeflerine ulaşamayacağını tahmin ediyoruz. Karayolu ulaşımı, bu maddenin yayılmasının tek kaynağı. Bazı araçları düşük emisyon alanı standartlarını yakalamaya teşvik etmek, PM10’un havadaki yoğunlaşmasını azaltacak ve böylece de başkentte yaşayan, çalışan ve ziyarete gelen insanların sağlığı korunacak.’’

Mahal’in verdiği bilgilere göre uygulamanın kapsamı zamanla genişletilecek ve 2012 yılında, daha fazla taşıt düşük emisyon alanı için belirlenen standartlara uymak durumunda kalacak.

Kapsam dışında kalanlar

Düşük emisyon alanı dizel motorlu kamyonları, otobüsleri, yolcu otobüslerini, yüksüz ağırlığı 1,2 tonu geçen kamyonetleri, sekizden daha çok koltuğa sahip minibüsleri ve kamyon türü özel amaçlı araçları kapsıyor. Şu anda sadece ağır kamyonlara uygulanan sistem, 7 Temmuz 2008’de hafif kamyon ve otobüslere, 4 Ekim 2010’da büyük kamyonetlere ve minibüslere uygulanmaya başlayacak. Arabalar, motosikletler ve küçük kamyonetler şimdilik yaptırıma tâbi değil.


En yüksek ceza 200 Sterlin

Araçların, yeni üretilen taşıtlar için Avrupa Birliği tarafından belirlenen egzoz emisyonu standartlarına sahip olması gerekiyor. Emisyon standardına uyulup uyulmadığı, Driver and Vehicle Licensing Agency (Sürücü ve Araç Tescil Kurumu), Vehicle and Operator Services Agency (Araç ve Sürücü Hizmetleri Kurumu) ve Society of Motor Manufacturers and Traders (Motor İmalatçıları ve Tüccarları Derneği) tarafından sağlanan verilere göre belirleniyor.

Standartlara uymayan taşıtlar için kesilen en yüksek ceza 200 Sterlin (yaklaşık 460 TL). Alana her girişte, 3,5 ton üzerindeki kamyonlar, motorlu karavanlar ile at taşıma römorkları, beş ton üzeri otobüsler ve yolcu otobüsleri için bu miktar ödenmek durumunda. 1,2 ile 3,5 ton arası kamyonetler, 2,5 ile 3,5 ton arası motorlu karavanlar ve beş ton altındaki minibüsler için ise 100 Sterlin ödeniyor. Ceza, hafta sonları ve kamu tatilleri de dahil yedi gün 24 saat uygulanıyor.

Akıllı kamera sistemi

Düşük emisyon alanına girildiğinde sürücüleri uyarmak için yol kenarlarında işaretler bulunuyor. Belirlenen sınırlar içerisine giren her araç, plaka okuyan; bu plakayı standartlara uyan araçların bulunduğu veritabanında kontrol eden; günlük ücreti ödemiş bir araç olup olmadığını saptayan sabit ve hareketli kamera sistemiyle kontrol ediliyor. Standartlara uygun veya geçerli ücreti ödemiş araçların fotoğrafları otomatik olarak siliniyor.


İcra memuru kapınızı çalabilir

Araçların ödeme yapmadığı her gün için ceza ihbarı çıkartılıyor. Düşük emisyon alanını para vermeden kullanan taşıt, günlük cezanın beş katını ödemek durumunda. Örneğin 200 Sterlinlik ceza, 1000 Sterline yükseliyor. Bu miktar, 28 gün içinde ödenmezse bu kez 1500 Sterline yükseliyor. Bu da ödenmez ise ceza 1505 Sterline çıkartılıyor ve yerel mahkemeye borç başvurusunda biliniliyor. Ödemenin karşılanmaması, aracın alıkonulmasına ve taşıt sahibinin mallarına el konulmasına kadar varabiliyor.

Yorum yazın