İstanbul

Haydarpaşa yangınının sorumlusu: “Pazar günü”

Yazan: HaberVs

Gökhan Tan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) I. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, 28 Kasım 2010’da Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangınla ilgili: “Yangının çıktığı gün çatıda tesisat patladı. Bunun tamiri yapılıyordu. Pazar günü ne Anıtlar Kurulu’nu ne de KUDEB’i (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) bulabilirsiniz. Başımızdan aşağı su akıyor. O rezilliği biz yaşıyoruz. Tahkikat devam ettiği için fazla […]

Gökhan Tan

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) I. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, 28 Kasım 2010’da Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangınla ilgili: “Yangının çıktığı gün çatıda tesisat patladı. Bunun tamiri yapılıyordu. Pazar günü ne Anıtlar Kurulu’nu ne de KUDEB’i (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) bulabilirsiniz. Başımızdan aşağı su akıyor. O rezilliği biz yaşıyoruz. Tahkikat devam ettiği için fazla konuşmak istemiyorum” açıklamasını yaptı.

İstanbul S.O.S. girişimi ve Atlasdergisinin dün Mimar Sinan Üniversitisi Fındıklı yerleşkesinde düzenlediği “Haydarpaşa’ya Sadakat” paneline konuşmacı olarak katılan Hasan Gedikli, Haydarpaşa dönüşüm projesi ve yangından sonraki süreç hakkında bilgi verdi. Gedikli, TCDD Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan garın acil müdahaleye ihtiyaç duyduğunu söyledi ve bürokrasinin yavaş işlediğinden yakındı: “Bir yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracat ettik. Çatı akıyor dedik. Biz bu iyileştirmeleri yapamadan yangın çıktı. Elektrik tesisatının projesi için 4 Nisan 2010’da ihaleye çıkıldı. Proje geldi, incelenmesi devam ederken yangına yakalandık.”
Aşırı yağmurlar nedeniyle çatıda su biriktiğini, camlarda boşluk oluştuğunu söyleyen Gedikli, 28 Kasım Pazar günü gerçekleşen yangının ise çatıda patlayan su tesisatının tamiratı sırasında yaşandığını söyledi.

“Su baskınları doğru, yangından haberim yok”

Gedikli, HaberVs’nin gündeme getirdiği, yangından sonra binada su baskınları yaşandığı iddiasını da doğruladı. Ancak yangından haberdar olmadığını söyledi.

“Haydarpaşa’ya Sadakat” paneline konuşmacıları arasında, Kadıköy Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu uzmanlarından Mimar Burcu Arıkan da vardı. Sorumuz üzerine Arıkan, Haydarpaşa Garı’nın çatısının tamiratı için Koruma Kurulu’na başvurduklarını, kurulun onay verdiğini ancak onaydan sonra KUDEB’in devre dışı bırakıldığını söyledi. Garın çatısındaki tamirat için ruhsat alınmadığı, yangından sonra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk tarafından da dile getirilmişti.

Bina neden tahrip ediliyor?

HaberVs’nin 14 Ocak tarihli haberinde gündeme getirdiği iddialardan bir diğeri de, Haydarpaşa Garı’nın yangın güvenlik sisteminin yangından sonra kurulmaya çalışıldığı ve bu çalışmalar sırasında yapının tahrip edildiğiydi.

Burcu Arıkan’a “TCDD’nin, yangın söndürme sisteminin tesisi için KUBEB’e haber verip vermediğini” sorduk. Arıkan “Gar içinde çalışma olduğuna dair kendilerine haber verilmediğini, bu konuyu ilk kez duyduğunu ve KUDEB’in izni ve denetiminin söz konusu olmadığını” söyledi.

Bölge Müdürü Hasan Gedikli ise aynı soruyu “Yangından sonra binayı yine yangına mı teslim etseydik” sorusuyla cevapladı.

Yorum yazın