Genel

Helal Facebook; muxlim.com

Yazan: Burcu Soydan

İnternetteki sosyal paylaşım ortamlarının da artık “helal” sürümleri üretilmeye başlandı. Bunların en yeni örneği “İslami Facebook” olarak tanımlanan Muxlim.com… “Muxlim: Müslüman hayat tarzını yükselten site” adıyla bu yıl yayına başlayan site, adından da anlaşılacağı üzere müslümanlara yönelik bir arkadaşlık ve paylaşım sitesi. Müslümanları hedef alıp, islam anlayışını tema edinen site, bildiğimiz arkadaşlık sitelerine hiç benzemiyor. […]

İnternetteki sosyal paylaşım ortamlarının da artık “helal” sürümleri üretilmeye başlandı. Bunların en yeni örneği “İslami Facebook” olarak tanımlanan Muxlim.com…

“Muxlim: Müslüman hayat tarzını yükselten site” adıyla bu yıl yayına başlayan site, adından da anlaşılacağı üzere müslümanlara yönelik bir arkadaşlık ve paylaşım sitesi. Müslümanları hedef alıp, islam anlayışını tema edinen site, bildiğimiz arkadaşlık sitelerine hiç benzemiyor. Tüm arkadaşlıkların dindaşlık üzerinden kurulduğu sitede konuşulan konular da genelde Kuran ve dini öğretiler üzerine. Site üzerindeki reklamlar da islami moda, islami tasarım veya helal otomobil sigortası gibi tamamen “helal ürün” arayanlara yönelik.

Facebook ile konsept aynı, içerik farklı

Daha çok Facebook, Youtube, Flickr, Blogger, MySpace karışımı tadındaki sitede öncelikle kendinize bir hesap açmanız ve profil oluşturmanız gerekiyor. Resimlerinizi ve videolarınızı da ekleyebildiğiniz profille kendinizi tanıttıktan sonra sitedeki bloglara, forumlara girebiliyorsunuz. Ayrıca sitede kullanıcıların hazırladıkları anketlere katılabiliyor, “Muxlim Pal” adlı oyunu oynayabiliyorsunuz. Tüm bunlar sırasında diğer müslüman “kardeşlerle” arkadaşlık kurup, sohbet edebiliyorsunuz. Ayda 2 milyon ziyaretçisi olan sitenin kayıtlı üye sayısı 150 bin. Üyelerin çoğunluğunu yüzde 48 oranında ABD ile yüzde 25 oranında İngiltere oluşturuyor. Finlandiya merkezli kurulan Muxlim.Inc adlı firmanın sahibi olduğu site, Muhamed El Fatatri adlı 23 yaşında bir girişimciye ait. Şu an Finlandiya’nın en büyük yüz şirketinden biri olan Muxlim.Inc aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen şirketleri arasında.

“Eşinizin erkek dolu çevrelerde çalışmasını ister misiniz?”

Forumlarla tartışmaya açılan konularsa internette pek rastladığımız tarzda konular değil. Herkese açık forumların dışında, tabiri caizse “haremlik-selamlık” forum konuları da var. Erkeklere açılan forumda “evlendikten sonra eşinizin çalışmasına izin verir misiniz?” başlıklı konu, en çok yorumlananlardan biri. New York’ta yaşayan, 1991’de müslüman olan 39 yaşındaki Ebu Musa, kadınların çalışmasıyla ilgili “Evlendiğimde eşim çalışmak isterse öncelikle işin ne tür bir iş olduğuna bakarım. Eğer bana uygun bir iş olduğunu görürsem izin veririm” diyor. Londra’da yaşayan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Kayrou ise kadınların çalışmasıyla ilgili sakıncalarını şöyle dile getiriyor: “İnsanlara soruyorum. Eşinizin erkeklerle dolu çevrelerde çalışmasını ister miydiniz? Evli, müslüman kız kardeşlerimizin iş hayatında erkeklerle flörtleştiğini göre göre onların bu ortamlarda çalışmalarına müsaade edebilir miydiniz?” Kadınlara açılan forumlarda en çok yorum yazılan konu ise “yeni doğacak bebeklere müslüman isim önerileri” başlıklı konu. Bunların yanı sıra, “Hristiyanlara mutlu noeller demek haram mıdır?”, “Peygamberimizi aşağılayanlara nasıl cevap vermeliyiz” başlıklı forumlar da oldukça çarpıcı.

İslam dünyasının süper gücü İran

Sitenin bir diğer ilgi gören bölümü ise kullanıcıların hazırlayıp katıldığı anket bölümü. “İslam dünyasının süper gücü hangisidir?” sorusuna verilen cevaplarda Pakistan, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye şıkları içinde oyların tamamı İran cevabına verilmiş. “Farklı dinden biriyle evlenmeyi düşünür müsünüz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 60’ı hayır derken, yüzde 20’si evet, yüzde 15’i duruma bağlı, yüzde 5’i ise fark etmez cevabını vermiş. “Müslümanım çünkü…” anketinde göze çarpan cevaplar ise “Müslümanım çünkü cehenneme gitmekten korkuyorum”, “Müslümanım çünkü hayata anlam veren tek şey islam” şeklinde.

Sitenin medyada en çok ilgi gören bölümü ise Muxlim Pal adlı oyun. Oyunda farklı karakterlerden biri seçilip yönlendiriliyor. Seçtiğiniz karakterin türbanlı mı top sakallı mı olacağına siz karar veriyorsunuz. Karakterinize namaz kıldırabiliyor, Kuran dinletebiliyor ya da ellerini açtırıp dua ettirebiliyorsunuz.

Kısaca s.a. ve a.s.

Siteye Türkiye’den ilgi henüz pek fazla olmasa da sitede Türk kullanıcılara rastlamak mümkün. Şu an sitede bin 90 Türk üye var. Toplam üye sayısının 150 bin olduğu düşünülürse bu az bir rakam. Türk kullanıcı profilini genelde 20-30 yaş arası, çoğu üniversite öğrencisi, bekâr erkekler oluşturuyor. üyelerin birbirlerine yazdıkları mesajlar çoğunlukla “selamın aleyküm” ile başlıyor. Hatta bunu internet diline çevirip kısaca “s.a.” ve karşılık olarak “a.s.” demek yetiyor. Mesajların içeriklerine bakıldığında diğer sitelerdeki tanışma fasıllarına pek benzemediği görülüyor. Kadın erkek, herkes birbirine “kardeşim” diye hitap etmeyi tercih ediyor.

Kurucusu ilgiden memnun

Sitenin yaratıcısı Muhamed El Fatatri, sitede hakim islam duygusunun aksine her tür konunun konuşulduğunu savunuyor. 36 farklı kategoriden sadece birinin din olduğunu belirten El Fatatri, dünya gündemine göre sitede konuşulan konuların da farklılık gösterdiğini, Dünya Kupası ya da Amerika’daki başkanlık seçimleri döneminde sitede bu konularla ilgili onlarca forum açıldığını söylüyor. Kurdukları sitenin Müslümanlar tarafından bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmeyen El Fatatri, Türk kullanıcıları tam olarak hedef almamalarına rağmen, Türkiye’nin ilgisinden de memnun olduklarını belirtiyor. Sitede her inanca saygı duyulmasına özellikle önem veren El Fatatri, küfür, şiddet, ırkçı ve müstehcen içerikli yayınlara da izin verilmediğini vurguluyor. Üyelerin yüzde 2’sinin Müslüman olmadığını belirten El

Fatatri, bu oranı yüzde 10’lara kadar çıkarmayı planladıklarını söylüyor: “Biz ayrıcalıklı bir kulüp değiliz. Müslüman olmayanları da sitemizde davet ediyoruz. Teknolojinin sosyal medyada insanların birbirlerini anlamaları için çok yararlı bir platform oluşturduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda, sitenin imajının da kullanıcılar tarafından belirlenmesini tercih ediyoruz. Bu nedenle site üzerinde çok az denetim uyguluyoruz. Bizim amacımız gerçek Müslümanları dünyaya tanıtmak.”

Türk kullanıcılar muxlim.com’dan memnun…

Günsazak, 28, erkek

“Muxlim.com sitesine yeni üye oldum. Sitenin Türkiye’de tanıtım eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bir haber sitesinde reklamına rastladım ve o vasıtayla üye oldum. Bu tür siteler arasında kalite ve yaşam tarzları işin içine girdiğinde elbette beğenenler ya da beğenmeyenler oluyor. Ben siteyi beğendim ve ileride daha kapsamlı olacağına inanıyorum.”

Özgün, 25, erkek, üniversite öğrencisi

“Ben bir BlackBerry kullanıcısı olduğum için RSS okuyucu kullanıyorum. Kanal olarak eklediğim Chip Online haberlerinden duydum bu siteyi. Daha önce SecondLife oyununa tanık olmuştum ama müslümanlar için inşa edilmiş simülasyon olduğu için üye oldum. Gayet hoş. Özellikle namaz kılabilme yeteneği çok hoşuma gitti. Seccade bulunması çok hoş olmuş. Tek beğenmediğim yanı yenilik yapabilmek için para gerekiyor olması PayPal olup olmaması farketmez ama illa ki gerçek para yatırmak beni biraz soğuttu. Muhabbet için güzel bir ortam olduğunu düşünüyorum, en azından Yonja ya da Facebook’tan sıkılan benim gibiler için yeni bir soluk.”

Merve, 17, lise öğrencisi

“Facebook’un iğrenç hallerini görüyorum ve müslüman insanların böyle pozlar vermesine, böyle bir özentilik içinde olmasına gerçekten çok üzülüyorum. Blogcu.com adlı sitede Muxlim’in haberini okudum. Müslüman Facebook’u diye bahsediyodu. Hatta haberin sonunu okumadan direkt siteye girdim. Yeni üye oldum, henüz pek bir şey bilmiyorum. İngilizcem de çok iyi değil ama geliştireceğim inşallah.”

Fatih, 25, erkek, yönetici

“Site, özellikle tamamen müslümanlara yönelik olması itibariyle çok önemli bir yere sahip. Facebook, Myspace gibi sitelerden aşağı kalır yanı yok. Artık herkesin internette bir yerlere takıldığı şu dönemde, en azından Müslüman gençlerin kendi dindaşlarıyla bir arada olmasını sağlıyor. Ayrıca dünyanın dört bir yanından, farklı milletlere mensup Müslümanlarla tanışma olanağı sağlıyor. Ayrıca İslam ile ilgilenen gayrımüslimlerin de müslümanlarla birebir görüşüp, konuşabilmesine imkân veriyor.”

1 Yorum

Yorum yazın