Medya Üniversite Yaşam

İletişim mezunu öğrenciler için “Beyefendi Film”

Yazan: Anita Gökçeoğlu

İş bulmak konusunda zorlanan ve bu sektörde tutunmanın zor olduğunu fark eden bir grup iletişim fakültesi öğrencisi, kendileri gibi bu sektöre adım atmak isteyen gençlere iş imkanı sağlıyor. İşte Beyefendi Film.

Üniversitelerini bitirip mezun bireyler olma mutluluğunu yaşayan gençler, ilk aşamada eş zamanlı olarak, işsiz konumunda oluyorlar ne yazık ki. Bölüm ve meslek ayırmadan bu gerçekle hep karşı karşıya kalıyoruz. Tabi ki bazı bölümler biraz daha kısa süre içerisinde iş bulurken, kimi meslek grupları bu konuda daha sancılı bir dönem yaşıyor. İletişim Fakültesi öğrencileri de bu sancılı dönemi yaşayan gruplardan. Aslında iletişim çok geniş bir alana yayıldığı için, çalışabilecek çok fazla alan bulunuyor ancak sektörde tutunmak pek de kolay olmuyor.

Bizim gibi düşünen İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden bir kaç öğrenci de hem ilerisi için kendilerine bir yol çizmek, hem de kendileri gibi bu fakülteden mezun olacak kişilere iş imkanı sağlamak için Beyefendi Film adında bir dernek kurmaya karar veriyorlar. Böylece öğrenciler, okurken deneyim edebilmenin yanısıra, mezun olduktan sonra bu deneyimleri mesleğe dönüştürebilme imkanı kazanacaklar.

Gençlere iş imkanı sunmanın yanında Beyefendi Film bir dijital medya ajansı olarak kendini yansıtıyor. bu doğrultudaki amacının ise “Genç ve dinamik ekibimizle birlikte profesyonel işler sunmak” olduğunu söylüyorlar.

Kendilerini dört farklı şekilde destek veren bir dernek olarak tanıtan Beyefendi Film ekibi, ilk olarak prodüksiyondan söz ediyor. TV reklam filmi, kurumsal tanıtım filmi, belgesel, eğitim filmi, gibi pek çok farklı ihtiyaca cevap veren yapımları üstleniyorlar. Aynı zamanda yeni proje fikirleri olan mezunlara da sponsor bulma desteği veriyorlar. Öğrenciler için ise alanında uzman kişilerle üniversitelere giderek konferanslar düzenlediklerini, öğrencileri sektöre hazırlamak için atölyeler organize ederek onları meslek hayatına yaklaştırmayı hedeflediklerini söylüyorlar.

Derneğin kurucularından Uğur Kayalar İstanbul Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünde okuyor. Bu fikrin aklına 2013 yılında, çevresinde bulunan çokça arkadaşının mesleki kariyer kaygısı yaşaması üzerine geldiğini söylüyor. Yaptığı işi ise “Uzun zamandır iş yaptığımız, tanıdığımız prodüksiyon şirketlerinden gelen iş teklifleri ile çalışmak, deneyim edinmek hem de para kazanmak isteyen üyelerimizi birleştiriyorum” sözleriyke tarif ediyor.

Beyefendi Film ekibine ilk önce üye olarak girip, yaptığı çalışmalar ve verdiği emek karşılığında yönetici pozisyonunda yeni fikirler üretmeye çalışan Ozan Üren ekibe katılma sürecini, “İnternet üzerinde insanların nasıl işler çıkardığını merak edip izleyen birisiyim, bunu herkese tavsiye ederim farklı düşünce farklı kimlikler sizi daha da iyi yapar. Bir gün yine izleme yaparken Beyefendi Film’in tanıtım videosuna rast geldim ve ilk fırsatta bu ekiple görüşmem gerektiğini düşünerek araştırmaya koyuldum. Görüşmede çok sıcak karşılandım, aklımdaki projeleri buradan yürütebileceğimizi söylediğimde destek gördüm ve sonucunda uygulamaya koyulduk” diyerek özetliyor.

Dört senedir sektörde ve üç senedir de Beyefendi Film ile beraber çalışan Radyo, Sinema ve Tv öğrencisi Orsa Bikeç, dernekte denetim kurulu üyesi olarak görev alırken, yürütülen işlerde daha çok rejiyi tercih ettiğini belirtiyor. “İşimiz içerisinde deneyim sahibi olmak çok önemli. Beyefendi Film bunu sağlıyor. Beraber iki sinema filmine ekip sağladık, ben de vardım bu ekipler içerisinde. Klipler, kısa filmler, kamu spotları çektik. Sektörel olarak Beyefendi Film kendimi geliştirmemde bana çok yardımcı oldu” diyor.

Gençlerin, bir araya gelerek birbirimize destek olmamız ve beraberce gelişime girmemiz, aslında hepimizi kurtaracak olan şey. Doğru iletişim, iyi niyet ve öğretme, öğrenme çabası alevlendirildikçe, mesleki açıdan hep bir umut olacağını söyleyebiliriz.

Yorum yazın