Medya

Medyada görünmeyen 12 Haziran: secimtakip.org

Yazan: Duygu Sipahioğlu

Yurttaş gazeteciliği ve acil bilgi edinme olanaklarını artıran Ushahidi yazılımı 12 Haziran seçimleri için Türkçe’ye çevrildi. secimtakip.org adresinden yayın yapan platform, seçmenlerin basında yer almayan haberleri duyurmasına imkan tanıyor. ) sitesiyle seçimi birinci ağızdan izlemek ve aktarmak isteyen kullanıcıların hizmetine sunuldu. secimtakip.org, basından ve vatandaşlardan topladığı bilgileri yaymak için internetin kitlesel iletişim olanaklarından faydalanıyor ve […]

Yurttaş gazeteciliği ve acil bilgi edinme olanaklarını artıran Ushahidi yazılımı 12 Haziran seçimleri için Türkçe’ye çevrildi. secimtakip.org adresinden yayın yapan platform, seçmenlerin basında yer almayan haberleri duyurmasına imkan tanıyor.

) sitesiyle seçimi birinci ağızdan izlemek ve aktarmak isteyen kullanıcıların hizmetine sunuldu.

secimtakip.org, basından ve vatandaşlardan topladığı bilgileri yaymak için internetin kitlesel iletişim olanaklarından faydalanıyor ve paylaşılan bilgilerin harita üzerinde görselleştirilmesini sağlıyor. “Yurttaş gazeteciliği”, her vatandaşa karşılaştığı olayları, sorunları, okuduğu ilgili haberleri ve kendi çektiği fotoğraf ve videoları site aracılığı ile yayınlama imkanı sunuyor. Böylece vatandaşlar bilgileri paylaşabiliyor ve birinci ağızdan, yorumsuz bilgilere ulaşabiliyor. Sitenin bir diğer amacı da sesini duyuramayan yerel medyaya aracılık etmek.

Seçim Takip sitesi, özellikle seçim döneminde sandıktan bilgiler almak için kuruldu. Seçime kadar basından ve sokaktan bilgiler alarak seçim kampanyalarını ve yerel bilgileri insanlara aktarmaya devam edecek. Seçim takip sitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka yönetiminde Siber-Kültür Çalışmaları Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrenciler tarafından hazırlandı. Moderetörlerinin öğrencilerden oluştuğu seçim takip sitesi açık kaynak kodlu Ushahidiplatformunun Türkçe versiyonu. Yazılımın Türkçe’ye çevrilmesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri Amerika’nın Sesiradyosu (Voice of Amerika) Türkiye masasıyla birlikte çalıştı. Türkçe yazılım da Ushahidi sitesine yüklendi.

Ushahidi (ushahidi.com) 2007’de Kenyalı bir avukat tarafından yapılan bir yazılım. Kaynağı belli olan ya da olmayan haberleri sadece içerdiği bilgilerle değil aynı zamanda Google haritasına dökerek lokasyonlarıyla takipçilerine ulaştırıyor. Kenya, Meksika ve Hindistan seçimlerin de kullanılan Ushahidi, Haiti ve Şili depremlerinde de kullanıldı. Depremlerde kazazedelere ulaşmak, yardım ihtiyaçlarını bildirmek için internet ve sms aracılığıyla mesaj atılan yerler haritada işaretlendi. Washington Post’un da kullandığı Ushahidi gazetecilik için de önem taşıyor. Gazetecilerle vatandaşın bilgi alışverişini, sıcak haber takibini, ulaşılması kolay olmayan bölgelerden haber almayı sağlıyor.

Nasıl kullanılacak?

Sitenin basit bir işleyişi var. Haber gönder başlığına girerek; haberin konusunu, açıklamasını ve kategorisininin yazılması gerekiyor. Kategoriler; basından, halktan ya da medyadan gelenler başlıklarına bölünmüş. Gönderilecek bilgilere haber kaynak bağlantısı, video ve fotoğraf bağlantısı da girebiliyor. Bütün haberler moderatörler tarafından incelenerek siteye konuyor. Eğer haber link, fotoğraf, video bağlantısıyla ya da birçok kişiden gelerek doğrulanıyorsa haber siteye doğrulandı etiletiyle giriyor. Haberlerin hepsinde doğrulandı ve doğrulanmadı etiketleriyle birlikte kategorileri de yazıyor. Haber aramaları şehirler üzerinden de yapılabiliyor. Aynı şekilde haberleri öğrenmek için e-posta adresi girilerek kategoriler, uyarı almak istenen bölge seçilebiliyor. Facebook aracılıyla ya da Twitter’dan hashtap tweet (#secimtakip, #secim2011) yaparak da haber gönderiliyor.

Seçim takip sitesinin yerel haberlere ve muhabir vatandaşların daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlaması, seçimde oluşabilecek sorunları insanlara aktarması bekleniyor. Site bunun yanında toplumsal bilinci güçlendirmek, oluşan sorunları anında rapor ederek olası aksakların en kısa zamanda çözülmesine önayak olmayı amaçlıyor.

secimtakip.org Manifestosu
“İnternetin olduğu her yerden sesiniz bize ulaşacaktır!”

1. secimtakip.org, özgür habercilik ve İnternetin kitlesel iletişim imkanını kullanarak geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir uygulama olan Ushahidi.com platformunun Türkçe paketidir. Uygulamanın Türkçe dil paketinin meydana getirilmesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden bir grup yüksek lisans öğrencisi ve Voice of America Radyosu Türkiye Masası ortak bir çalışma yürüttüler.

2.
Voice of America Radyosu, secimtakip.org projesinin medya ortağıdır.

3. Rapor edilen haberler, secimtakip.org ekibi tarafından manipülasyon ve iyiniyet kontrolünden geçirildikten sonra hızla yayına alınıyor. Bu ekip, biz İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Yüksek Lisans programında verilen Siber-Kültür Çalışmaları (MED 512) dersinin öğrencilerinin liderlik ettiği ve secimtakip.org ailesine katılma isteğini bize bildirmiş olan diğer vatandaşlardan oluşuyor. Ekibe katılmak için bilgi@secimtakip.org adresine VARIM konulu bir mesaj atmanız yeterli.

4.secimtakip.org’da BASINDAN başlığı altında rapor edilecek haberlerin, yaygın ulusal medyadan çok yerel basından olması proje amacına daha uygun olacaktır. En kısa zamanda, en uzakta kalan haberi duyurmak hedefimiz.

5. Mümkün olduğunca fazla fotoğraf yayınlamayı tercih ediyoruz. Özellikle cep telefonlarınız ile çektiğiniz fotoğrafları Twitter üzerinden #secimtakip ve #secim2011 etiketleri ile doğrudan secimtakip.org’a rapor edebilirsiniz.

6. secimtakip.org projesi konum (lokasyon) tabanlı olduğundan, vereceğiniz haberlerde konum-yer bilgisinin de olmasını tercih ediyoruz. Olayın nerede gerçekleştiği haberinizin yayınlanması için önemli bir koşuldur.

7.secimtakip.org’da vatandaş gazeteciliği yoluyla yayınlanan haberler, yayınlayan kişinin sorumluluğundadır. ‘Doğrulanmış’ statüsündeki haberler, secimtakip.org sorumluluğundadır. Yanlış bilgileri de olabildiğince hızlı olarak düzeltmeye çalışacağız. Ancak çoğu durumda yayınlanan haberin altına düzeltici bilgiyi şikayetçinin girmesi tercih edilir. Bir olayla ilgili farklı perspektiflerin sunulması 3. kişilerin hakemliğine bırakılır.

Unutmayın, nerede ve yaygın haber kaynaklarına ne kadar uzak olursanız olun, İnternetin olduğu her yerden sesiniz bize ulaşacaktır!

Yorum yazın