Gündem Üniversite Yaşam

Santral’e giriş “Alibeyköy’den”

Yazan: Can Levent Ulusoy-Emre Tülün
Fotoğraf: Emre Tülün

santralistanbul’a Kağıthane yönünden araç girişine imkan veren cep, trafik ışıklarıyla birlikte iptal edildi. Gerekçe “cepte bekleyen araçların caddeyi tıkaması”. Araçlar Alibeyköy istikametine yönlendirilirken, Büyükşehir ve Eyüp belediyeleri topu birbirine atıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi santral yerleşkesinin ana girişinin bulunduğu, Kazım Karabekir caddesinden yerleşkeye girişi sağlayan cebin ve buradaki trafik ışıklarının iptal edilmesi üniversite nüfusunu olumsuz etkiliyor. Kağıthane yönünden gelen öğrenci servisleri ve araçlar, girişin bulunduğu karşı şeride geçebilmek için Alibeyköy’den dolanmak zorunda kalıyor. Değişikliğin nedeni olarak yerleşke girişindeki araç yoğunluğunun Kağıthane-Alibeyköy arasındaki trafiği aksatması olarak gösteren İstanbul Büyükşehir ve Eyüp belediyeleri sorumluluğu birbirine atıyor.

Yerleşkeye Kağıthane yönünden giriş sağlayan cep, santralistanbul’un Bilgi Üniversitesi’ne tahsis edildiği 2004’ten bu yana kullanılıyordu. Ancak üniversitenin Dolapdere ve Kuştepe’deki kimi bölümlerin santral’e taşıması ve öğrenci sayısının giderek artması, yerleşkeyi kullanan araç sayısındaki artışı da beraberinde getirdi. Cep için tek şerit ayrılmışken, özellikle sabah saatlerinde üniversiteye giriş yapan araçların diğer şeritleri de işgal etmesi Kazım Karabekir caddesi üzerinde yoğunluğa neden oluyordu.

habervesaire.com’un sorusunu yanıtlayan Eyüp Belediyesi Beyaz Masa, cebin iptal edilmesine gerekçe olarak, yerleşke girişinde oluşan yoğunluğun Kağıthane-Alibeyköy trafiğini kitlemesini ve bu konuda gelen şikâyetleri neden gösteriyor. Belediye bu cebin, santral’e girmek istemeyen kimi araçlarca da kaçak u dönüşü için kullanıldığını ve bu durumun kazalara neden olduğunu ekliyor.

Eyüp Belediyesi, Kazım Karabekir caddesinin ana arter olması nedeniyle düzenlemenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapıldığını belirtirken, HaberVs’nin ulaştığı İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü, söz konusu cebin, kendilerine bilgi verilmeden Eyüp Belediyesi’nin inisiyatifiyle kapatıldığını söylüyor.

Bilgi Üniversitesi İdari İşler Direktörü Alper Eriten, Eyüp Belediyesi tarafından santralistanbul’a dönüş vermek için projeler hazırladığını fakat detaylarının henüz paylaşılmadığını söylüyor. Proje hazırlıklarının bitmesinin ardından, onaylanması için İBB’ye gönderileceğini söyleyen Eriten, sorunun iki hafta içinde çözülmesini ümit ettiğini dile getiriyor.

Eyüp Belediyesi ise böyle bir projenin kendileri tarafından yapılamayacağını çünkü yetkinin İBB’nin elinde olduğunu ifade ediyor.

Yaya geçidi de kullanılamıyor

Yeni trafik düzeninin öğrencilere ve üniversite personeline yansıması sadece zaman kaybıyla sınırlı değil. Trafik ışıklarının iptal edilmesiyle birlikte, santralistanbul’un ana kapısının karşısındaki yaya geçidinin de geçerliliğini yitirmesi endişe yaratıyor.

Yorum yazın