Sporda Sınır tanımayanlar” paneli 8-10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen İnovasyon Haftası’nın son gününde gerçekleştirildi. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’nin moderatörlüğünde yapılan panele, Ironman Dünya Şampiyonası Yarışmacısı Bahar Saygılı, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, Altınordu Futbol Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Barış Orhunbilge, Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner ve Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşmacılar, “Sporda sınırların insanın kendi tarafından çizildiği ve insanın potansiyelinin sonsuz olduğu görüşünde” birleştiler.
“Bilimsel verilerle performansımı artırdım”
Sözlerine insan zihni ve bedeninin başlı başına bir inovasyon olduğunu söyleyerek başlayan Ironman sporcusu Bahar Saygılı, bu yeniliği her sezon bittikten sonra vücuduna üç haftalık bir dinlenme süresi vererek sağladığını söylüyor. Saygılı, bu süreden sonra yeni sezona başlarken parkur ve mesafelerin içeriğini inceleyerek bedenini hazırladığını, laktat testi ve bilimsel verilerle yapılan ölçümlerle de performansını arttırdığını sözlerine ekliyor.
“Dalış sayesinde sınırlarımı yeniden keşfettim”
Dünya serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, astım hastası olmasına ve doktorunun evden çıkmasına bile izin vermemesine rağmen, sınırlarını yeniden keşfederek dünya rekorları kırdığını ifade etti. Ercümen, bu sporda dalınan her 1 metrenin başka bir dünya olduğunu ve sınırlarını yeniden keşfettiğini de belirtiyor.
2011 yılında Avusturya’da buz altında tek nefeste 110 metrelik mesafeyi dalarak hem erkekler hem de kadınlarda dünya rekorunu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi ile ilgili de konuşan Ercümen, insanın isteyince her şeyi yapabileceğini ve özellikle doğru nefes alma tekniklerinin kendisine hem normal yaşantısında hem de rekorları kırmasında en büyük katkıyı sağladığını söyledi.
“Öncelikli amacımız iyi bir birey yetiştirmek”
Altınordu Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Barış Orhunbilge, yarattığı altyapı sistemlerinde önceliğin iyi bir futbolcu yetiştirmekten çok, iyi bir birey ve vatandaş ortaya çıkarma amacı olduğunu belirtiyor. Eğitimin çok önemli olduğunu belirten Orhunbilge, “Huzurevlerini ziyaret edip çocukları ruhen besliyoruz. İngilizce, Almanca ve İspanyolca eğitim veriyoruz. Kamera önünde nasıl konuşulması gerektiğini öğretiyoruz. Satranç öğretiyoruz. Çünkü satranç oyun içindeki hamleye yardımcı olur ve çok yönlülüğü sağlar” dedi.
İnovasyon anlamında “Senseball” teknolojisi ile çocukların falsolu gelen topları durdurup, topu işaretlenen yere gönderdiklerini ve çocukların tekniklerini geliştirdiğini söyleyen Orhunbilge, “Shilton Tablası” makinesi ile kalecilerin reflekslerini ve el kabiliyetlerini eşit seviyeye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
“Yetenek insanın parlattığı kadardır ve bu çok çalışma ister”
Yeteneğin çalışma ile olacağını ve Türkiye’de yeteneğin “ Zaten çalışmaz. Yetenekli olduğu için öne çıktı” düşüncesinden ibaret olduğunu söyleyen Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner, sabahlara kadar ağrılar içinde çalıştığını, disiplinli olmanın en önemli yaklaşım olması gerektiğini söylüyor.
Sınır koyan üç tane mekanizmanın olduğunu vurgulayan Saygıner, bu mekanizmaları aile, çevre ve insanın kendisi olarak yorumladı. Dünya şampiyonu bilardocu, insanın kendi potansiyelini merak etmesi gerektiğini ve kendince teknikler geliştirmesi gerektiğini ifade ediyor.
Sporda yenilikçi yaklaşımla ilgili kendi yaptığı spor dalından örnek veren Saygıner, bilardoda yarışmacının masanın etrafında gezindiğini, çünkü açısını değiştirdiğinde vuruş şeklinin değiştiğini ve bu durumun olaylara farklı açılardan bakmayı sağladığını belirtiyor.
“Tenisteki değişimi sınır tanımadan başardık”
Tenisin zengin sporu olarak adlandırıldığını ve 6 senedir tenisin sokaklara yayılmasına büyük önem verdiklerini belirten Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, gençlerin ve çocukların her yerde tenis oynayabilmeleri için projeler başlattıklarını ve sokaklara inerek 81 ilde tenisin oynanmasını sağladıklarını açıkladı. Projelerdeki amaçlarının tenisi herkesin yapabileceğini göstermek olduğunu söyleyen Durmuş, bu değişimi sınır tanımadan başardıklarını söylüyor.