Genel

Seçim bitmedi!

Yazan: Gonca Şentürk

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükçekmece’de seçimi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Hasan Akgün kazandı. Seçimi 640 oyla kaydeden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı İlker Gürbüz sonuçlara itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi üzerine iptal edilen oylar üçüncü kez sayılıyor. CHP’li ve AKP’li partililer, Yüksek Seçim Kurulu’nun bulunduğu Büyükçekmece Adliyesi önünde beklerken olayların büyümemesi için […]

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükçekmece’de seçimi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Hasan Akgün kazandı. Seçimi 640 oyla kaydeden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı İlker Gürbüz sonuçlara itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi üzerine iptal edilen oylar üçüncü kez sayılıyor. CHP’li ve AKP’li partililer, Yüksek Seçim Kurulu’nun bulunduğu Büyükçekmece Adliyesi önünde beklerken olayların büyümemesi için polis iki grup arasına barikat ördü.

CHP adayı Hasan Akgün bu seçimlerde “evet” mührünün kullanılmadığını, sadece “tercih” yazılı mühürlerin kullanıldığını fakat açılan sandıklardan AKP’ye “evet” basılmış oy pusulalarının çıktığını ve bu oyların sayıldığını iddia etti. Beylikdüzü’nde yaptıkları itirazın kabul edilmemesini çifte standart olarak değerlendiren Akgün, “Neden CHP’nin kazandığı ilçelerdeki itiraz kabul ediliyor da, AKP’nin kazandığı ilçelerde itiraz kabul edilmiyor” diye konuştu. Akgün “Büyükçekmece’ye bağlı Karaağaç köyünde sandıklar, kapılar kapatıldıktan sonra sabaha karşı sayılmıştır. Bu dört beş tane sandığın içinden çok yüksek sayıda AKP oyunun çıkması son derece düşündürücüdür” diye konuştu.

CHP’nin itiraz ettiği ilçelerde oy oranları

Tuzla
AKP: 40.6
CHP: 38.8
Beylikdüzü
AKP: 32.1
CHP: 30.6
Beyoğlu
AKP: 35.3
CHP: 32.9
Bayrampaşa
AKP: 44.5
CHP: 35.7
Çekmeköy
AKP: 45.3
CHP: 41.1


Beylikdüzü’nde “suç belgeleri”

İstanbul Beylikdüzü’de ise AKP’nin adayı Yusuf Uzun’un 850 oy farkla kazandığı sayıma “sahte oy kullanıldığı” gerekçesiyle CHP tarafından itiraz edildi. CHP İl Başkanı Gürsel Tekin basın açıklamasında İlçe Seçim Kurulu tarafından itirazlarının kabul edilmediğini bu nedenle İl Seçim Kurulu’na, o da olmazsa Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracaklarını belirtti. Gürsel açıklamasında birçok ilçede oy çalındığını, aylardır kesilmeyen elektriklerin nedense seçim gecesi kesildiğini, 22 Temmuz 2007 yerel seçimlerinde sorunsuz çalışan sistemin 29 Mart akşamı çökmesinin soru işareti yaratığını söyledi. Tekin, Sultangazi ilçesinde de itiraz kararı aldıklarını belirtti.

CHP Beylikdüzü başkan adayı Vecdet Öz de Büyükçekmece Adliyesi önüne gelerek, elindeki sahte olduğunu iddia ettiği oyları gösterdi ve CHP’lilere seslendi. “Beylikdüzü sokakları bu suç belgeleriyle dolu” derken adliyenin camından bakan AKP adayı Yusuf Uzun’a seslendi. CHP bu ilçede, 6 bine yakın oyun gömüldüğünü ve jandarma tarafından kazı yapıldığını iddia ediyor. CHP’nin, adliye içerisine AKP yetkilileri alınırken, CHP’lilerin ve parti avukatlarının alınmaması nedeniyle reddi hâkim talebinde açıklandı.

Beyoğlu’nda sahte seçmenler

CHP, Beylikdüzü dışında Beyoğlu, Tuzla, Bayrampaşa ve Çekmeköy ilçelerinde de parti görevlilerinin tutanaklarıyla İlçe Seçim Kurulu’ndaki birleştirilmiş tutanaklardaki oy sayılarında büyük fark olması gerekçesiyle sonuçlara itiraz etti.

CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, AKP’nin temin ettiği nüfus kayıt örnekleriyle seçimden önce 18 bin sahte oy kullandığını ileri sürmüş ve seçiminin tekrarlanması için İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuştu. İtiraz dilekçesi Beyoğlu Adliyesi’ne gelen il başkanı Gürsel Tekin ve Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Mustafa Dolu tarafından, itiraz süresinin dolmasına yarım saat kala İlçe Seçim Kurulu Başkanı Yunus Gençkal’a makam otomobilinde imzalatılmıştı.

İtiraz dilekçesinde, Beyoğlu Belediyesi’nin taşeron firmasında çalışan dört işçinin 10 gün boyunca AKP’li 18 bin seçmene ait nüfus kayıt örneklerini çıkardıklarını ve bu sayede 18 bin kişinin hile ile oy kullandığı iddia edildi. “Bu nüfus kayıt örnekleri ile seçimden önce kullanılan oylar, merkezlere mühürlü sandıklar içinde gelmiştir” denildi. Sandıkların çoğunun belediyeye ait araçlarla taşındığını belirtilen dilekçede, kamu görevlisi olmayan kişilerin sandıkları taşımasına dikkat çekildi. CHP adayı Mustafa Dolu “Seçimi kaybedeceklerini anlayınca bu hileli sandıkları devreye soktular” dedi. İlçenin birinci ve ikinci bölgesinde toplam 194 sandığa itirazda bulunuldu. Partinin, büyükşehir başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP avukatlarının iddialarla ilgili hazırlık yaptığını, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Yorum yazın